用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英磅
go

英磅 [複製鏈接]

早前以為英磅低,所以唱咗唔少。但係英磅定期利息好似好低。請問有冇好提議應該放响邊?
   1    0    0    0

引用:早前以為英磅低,所以唱咗唔少。但係英磅定

原帖由 JLYF 於 15-01-30 發表
早前以為英磅低,所以唱咗唔少。但係英磅定期利息好似好低。請問有冇好提議應該放响邊? ...
如果係交學費,都係放銀行。

回覆 亮燈 的帖子

未使交住,過多兩年啦...

引用:回覆+亮燈+的帖子 未使交住,過多兩年啦...

原帖由 JLYF 於 15-01-30 發表
回覆 亮燈 的帖子

未使交住,過多兩年啦...
如果有能力就去英國買樓,可收租。好過放銀行

如果有英國HSBC戶口,可以考慮以下戶口,頭£50,000有0.75%利息:
http://www.hsbc.co.uk/1/2/savings-accounts/online-bonus-saver

回覆 skIII 的帖子

我有英國東亞戶口喎!知唔知如果將啲錢滙咗過去做定期, 到期係咪可以隨時滙番返嚟香港?有冇什麼要注意?

去歐遊,使咁啲,大把時間買過,. UK school visit都好

JLYF 發表於 15-1-30 17:18
回覆 skIII 的帖子

我有英國東亞戶口喎!知唔知如果將啲錢滙咗過去做定期, 到期係咪可以隨時滙番返嚟香港? ...
每個戶口有唔同條款,我講個係可以隨時提款。

最近都研究緊, 存在香港銀行定期都係無乜息.
但發現存在英國銀行戶口都係一樣無乜息, 同埋如放在英國銀行, 好似係有利息時都會扣利息20%繳稅

多謝大家嘅意見,手頭上的英磅唔夠買樓,又唔想天寒地凍去school visit (更何況阿仔懶懶閒唔想去), 所以都係擺响銀行先啱啱上咗東亞英國個網站睇,3個月gross有一厘,好似銀行會扣20%税,應該好過香港冇息,雖然都係婆仔數...

本想換定些,過幾年阿仔去英國讀書用。外幣升值會否足夠cover?

引用:本想換定些,過幾年阿仔去英國讀書用。外幣

原帖由 JoannMok 於 15-01-31 發表
本想換定些,過幾年阿仔去英國讀書用。外幣升值會否足夠cover?
唔夠,以我所知,英鎊曾最低見$10.XX,最高見$15.XX,即最多約升50%,所以你可自己計一計。

回覆:英磅

用就越來越多,每年多加5%學費,朋友十年前約5千鎊,同一間學校現過八千鎊—季

有無人知現在英磅定期利息高唔高?

回覆:Sheep006 的帖子

恆生好似最高息。

引用:有無人知現在英磅定期利息高唔高?

原帖由 Sheep006 於 15-02-14 發表
有無人知現在英磅定期利息高唔高?
恆生三個月0.1%,三年0.4%

回覆:英磅

之前有定期7日,好似1%,冇?

引用:之前有定期7日,好似1%,冇? +

原帖由 brother4 於 15-02-14 發表
之前有定期7日,好似1%,冇?
唔知,好似係要新錢兌換英鎊至有。

咁鬼底息

回覆 Sheep006 的帖子

恒生港幣換英鎊即時做埋一星期定期有3.5%,不過存得一星期,之後又得番0.×%,所以都係唔吸引.其實英鎊根本唔係高息貨幣,真係冇乜計
‹ 上一主題|下一主題