用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 IB VS 傳統學校
go

IB VS 傳統學校 [複製鏈接]

本人為新手家長,小朋友讀幼稚園,現考慮緊升小時的路向,掙扎於傳統小學和IB之間。未知大家有何意見?

王家爸爸  睇小朋友既性格  發表於 15-1-30 11:48
   1    0    0    0

兩條隊,你要睇埋高中個邊先決定到
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:MASAYA 的帖子

如果讀IB便應該一直讀完中學

tultul1 發表於 15-1-30 12:05
如果讀IB便應該一直讀完中學
高中個邊會討論IB vs DSE,因為冇考慮呢個問題,所以我冇認真比較過,印象中係DSE升本地大學機會高d,IB以前少人讀,所以升本地大學機會算高,而家多人讀,尤其是你小朋友仲有十幾先升大學,機會越黎越少 (但政策有機會改變,未知數),但升外地大學相對地好,因為完全係兩條隊,你要睇到好遠
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:MASAYA 的帖子

謝謝回覆!我都知係好多年以後的事,到時個世界都唔知會變成點,不過有時諗,如果想俾小朋友走邊條路,便要及早給他準備,因兩種模式好唔同,唔想中途轉,攪到小朋友兩頭唔到岸

回覆:IB VS 傳統學校

你是否心中已有心,儀傳統和lB學校,還是在考慮兩個學制?本港提供lB課程有國際學校、直資和私校,各有特色,還有到高中提供DSE和lB,到高中才選

回覆:IB VS 傳統學校

小學傳統深|B淺,中學DSE難中文及通識,但1B考43分真不容易,連補習貴過DSE及學—種外語如西班牙等

tultul1 發表於 15-1-30 11:36
本人為新手家長,小朋友讀幼稚園,現考慮緊升小時的路向,掙扎於傳統小學和IB之間。未知大家有何意見? ...
其實小學已經有IB課程既, 一般都係國際學校, 只有"啟思小學"呢間係小學有IB而又教授傳統本地課程, 不過學費都唔平(每月學費9000+).

其餘全部所謂有IB既非國際學校, 都只係高中階段讀IBDP (CKY, 真道, SPCC, DBS, 宏信 ....), 初中和小學都係用番傳統課程 (只有CKY係用自己制定既小學課程).

所以除非你想讀國際學校, 或一心想入CKY, 如果唔係根本唔需要咁早諗IB
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:謝謝回覆!我都知係好多年以後的事,到時個

引用:本人為新手家長,小朋友讀幼稚園,現考慮緊

引用:Quote:tultul1+發表於+15-1-30+11:36+本人

原帖由 hkpapa852 於 15-02-04 發表
其實小學已經有IB課程既, 一般都係國際學校, 只有"啟思小學"呢間係小學有IB而又教授傳統本地課程, 不過學費 ...

引用:本人為新手家長,小朋友讀幼稚園,現考慮緊

原帖由 tultul1 於 15-01-30 發表
本人為新手家長,小朋友讀幼稚園,現考慮緊升小時的路向,掙扎於傳統小學和IB之間。未知大家有何意見? ...
IB與傳統是完全兩個教學模式

兩者最明顯分別除咗學費之外,就是功課。IB相對功課少D,不過唔等如用少D時間完成。IB着重全人發展,所以就算教的是本地課程,方法會着重於獨立思考而非抄寫/背書。家長需要participate的時間會較多,互動也較多。
很多時讀IB家長的心理準備裁是重點

回覆 tultul1 的帖子

ib 課程成本高,所以學費也貴; 家長在財政上要作準備。啟思和維多利亞都是本地一條龍的ib學校; 其他ib schools以國際學校為主。

如果只是想都高中才考慮DSE定IBDP,可到中學才計劃。

但以我觀察,IBDP課程比DSE難,對學生自律、自學、思考的要求好高。
‹ 上一主題|下一主題