用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 作文無100分 培正小二生要寫反思書
樓主: laupig
go

作文無100分 培正小二生要寫反思書   [複製鏈接]

其實我都唔想再討論呢個問題,再拗都冇意思,總之小朋友讀得開心便是了!

引用:Quote:原帖由+大餅王+於+15-01-30+發表好囉

原帖由 naughtybj 於 15-01-31 發表
可恥,成日只想個人利益,妄故社會公義!
:;pppp:

引用:+https://hk.news.yahoo.com/%E4%BD%9C%E6%

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

呢編稿如果出自該校的家長, 都可以參考下; 出自現今傳媒的話我好有保留,  真係睇完就算。

naughtybj 發表於 15-1-31 14:15
但家長不許其他人評論他們學校,就算對老師做法不應同,也不可説!對於「分數」為本,而不是「學習」過程的 ...
見你不停追住唔放,張校長講乜都引埋, 你果然極度關注呢間唔係你杯茶嘅學校。
你是苦主? 還是學校對你有做過咩?要咁緊張不斷留言(仲要隔離都見你開POST)?
家長對學校信任有他們的原因,又可需出言傷人?其實言論自由不能阻你講啲咩,大前提下是大家有禮貌地討論,加上不應在不清楚事實真相而把當中事情誇大

引用:Quote:naughtybj+發表於+15-1-31+14:15+但

回覆:ethan1002 的帖子

哈哈!你都咁諗,我都覺得佢有d嘢囉!不停開post,廻避問題,解釋極都唔接受,聰明嘅家長應該識判斷嘅!

回覆:naughtybj 的帖子

其實如果你係苦主,唔怕坦白留言吖,如果學校真係做得唔好,你係有權出聲討論喎,當事人更加清楚事件,亦唔怕同該班家長一齊研究囉!其實身為家長都係想保護愛錫小朋友啫,學校有問題係要家長去解決嘛,你唔企出嚟邊個企出嚟呢?我只覺得,真有其事嘅不妨直言,唔需要一味有彈冇讚囉!

引用:哈哈!你都咁諗,我都覺得佢有d嘢囉!不停

回覆:作文無100分 培正小二生要寫反思書

引用:呢編稿如果出自該校的家長,+都可以參考下;+

引用:Quote:原帖由+lutang+於+15-02-01+發表哈哈

原帖由 naughtybj 於 15-02-01 發表
My point has been illustrated clearly and emphasizes times and times, it is the importance of approp ...
既然唔係你杯茶,又唔係培小家長,你咁執著於小朋友友教育,不如考慮下做啲為下一代教育有幫助嘅事吧,加上其實其他學校嘅教學,我真正知道而不敢苟同,難道我又去四處開post話人?看來沒有任何幫助
希望你都為其他家長著想,比呢度可以保持返和諧嘅一個討論區吧

引用:Quote:原帖由+yuenkw+於+15-02-01+發表呢編

原帖由 Gary_family 於 15-02-01 發表
但如果無家長講,而又個個家長都覺得老師正確、有愛心的話,咁點解傳媒會知?點解唔係登好人好事?雖則傳媒 ...
傳媒要達到大家關注,總有方法。你都話當中成分有偏差,有時對與錯就只有一線之差,況且那位投訴嘅家長你認識嗎?他與學校/教師當中的溝通你清楚嗎?報導並沒有有關資料
有時,一些學校家長認為係老師錯,就投訴,但了解後又有機會發現,家長所講的非全部真相
如果係培小家長,絕對可以詢問校方有關報導,但在於其他人,因不是在有關學校讀書,不清楚學校,咁是否公平?
唔係要去為學校辯護,但大家若都是家長身分,大家咁大個人應懂得互相尊重,而非語言上攻擊及問責

回覆 Gary_family 的帖子

希望你明白,反思書不是悔過書呀!

回覆 naughtybj 的帖子

其實你都無謂太執着啦,我建議你去教處投訴,交俾人處理啦!我同你都唔係判官,培小嘅家長亦澄凊咗,你硬要判人死刑我冇辦法。其實由始至終我都冇話過培正係一間甚麼名校,所以要個個都100分根本冇可能,如果學校真係有咁高要求,佢地一早以名校自居轉英中啦,使乜俾人話咁多年呢?如果個個都咁勁,就去拔X、喇叭度讀啦!

新聞過幾日就無人講,單一既事亦未至于影響校譽。

呢件事,社會的反應,對培小或其他學校來說都係一個警醒,有則改之,無則加勉…

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-02-01+發表M

引用:回覆+naughtybj+的帖子 其實你都無謂太執

人生如冇目標,同條ham 魚有乜分別。
既然用家都唔覺有問題,旁觀者又何必硬要乜乜乜乜呢

引用:人生如冇目標,同條ham+魚有乜分別。既然用

‹ 上一主題|下一主題