用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 孩子倔強發脾氣,點教?
樓主: ckwongchess
go

孩子倔強發脾氣,點教? [複製鏈接]

多謝賜教獲益良多

如果生活上,他经常出現固執性行為,真的问问医生,再轉介……
趁细个,仲可以改善
与小朋友相处融洽嗎?

伶俐孩子 擇善而欺
不打不駡 難以尊卑

長幼無序 何以念孝
慟之以理 動之以權

老子者云 損之而益
高舉慧棒 揮之下去

痛在兒身 孟母上身
不說分妻 只需打仔

Jane1983  yea,係欠揍  發表於 15-2-2 07:32
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

我BB依家1歲多少少, 請問以上JM 講的教導方式幾多歲開始? 我知道BB開始明白我講嘅野, 佢好中意DUM 野落地,但佢未識行, 我唔知點教佢收拾玩具....同埋我一鬧佢就喊, 但我都好狠心鬧佢, 同佢講道理, 但咁做有點成日家嘈屋閉的感覺, 同埋..佢會唔會因此憎我?我唔想做惡媽媽...但又唔想縱壞佢.....

回覆 mamahahaha 的帖子

1歲,係了解事物因果關係(抛-落地),同埋練吓大肌肉,日中可以由得佢,但每晚和他一起收拾,解比佢聽。
小朋友需要探索空間,吾應該樣樣吾比做,或者太嚴格,這和樓主的情况不一樣。

回覆 ckwongchess 的帖子

其實之前的留言,是對妳太苛刻了。Sorry!

剛剛想起舊事,可以一試。

試下copy妳果仔掟野落地下,扮到好鬼開心甘騎騎笑,然後又好鬼心急咁儍笑地執番整齊,加些古靈精怪聲音,效果更佳。如是者重複多次自己玩,阿仔唔抵得妳玩得甘開心,必然死跟,仲扮埋妳果儍笑樣。總之唔好教佢,唔好講道理,自己玩又受埋佢玩就得嘞。

mamahahaha 發表於 15-2-3 16:14
我BB依家1歲多少少, 請問以上JM 講的教導方式幾多歲開始? 我知道BB開始明白我講嘅野, 佢好中意DUM 野落地 ...
湊小朋友我最反對就是過份的接觸。不是叫你唔啋佢,愛和關心絕對需要,但不能玩得太放縱,或者將玩的責任交到爸爸身上。媽媽就可保持紀律嚴明的態度。越係跟小孩共處的時間多,越需要紀律。所以有時好怕見到部份老人家好像做了小孩的奴僕一樣。

BB 1歲多少少,佢點會知DUM野落地係即係乜,佢有可能想同你玩,但BB係操控唔到自己嘅動作架!只要你唔好即刻又執返比佢,否則佢就有鋪DUM野癮。最好佢DUM完之後,收起佢一陣先,遲D先比返佢。
BB 唔執野嗰d,其實你自己都知有甚麼問題。不能一係就鬧,一係就縱,有需要時各自去quiet corner ,大家冷靜下,自己改好了就得!
‹ 上一主題|下一主題