用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 怎樣提起小朋友主動性去練琴 ?
樓主: ting-ma
go

怎樣提起小朋友主動性去練琴 ? [複製鏈接]

ting-ma 發表於 15-1-30 13:29
回覆 lillymarie 的帖子

我堂堂都有旁聽ga~~ 真係學到好多野~唔聽我都唔識同佢練
唉!真是好難的。我細仔的老師叫他分手練,回到家我提他,他就分手練幾次,不提就無咗件事。以前坐在他旁邊睇佢練還可以控制到,現在大個仔,佢練琴時我煮飯,只能偶然提提佢。真的好似bebe12345咁講,交給老師去指導他。今日上琴課,老師發功,捉哂他所有彈得不好的地方,講到第十次:要分手練,要用拍子機,要練音階。細仔現在試過他自己的方法,知道唔work, 就好似比較肯聽老師話。
做老師都咪話唔辛苦,要有要求又要有耐性。
for every one criticism, three positives must be given.

拍子是音樂人的弱點
講跟做是二碼子事!
孩子最難就是.....改!
真正肯改的孩子最抵鍚!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

這個小妹妹相當有性格....
只要她相信就㑹努力去做....
滿足感令她對自己有要求.....

這照片是我要求讓我用的.....

聰明的孩子總是喜歡....."蝦仁"!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆:ting-ma 的帖子

我試過玩錄影添

我小朋友都係唔太鍾意練琴,但係又想話彈到好好,好矛盾

回覆 ting-ma 的帖子

如果本身興趣不是大,但又想培養興趣的話,陪練琴是少不免的。我從不會要求我的孩子一首歌練十次,只要每次有進步便收貨。每次練習可以定下一些小目標,例如練好第一句,好的定義可以是不錯音或不錯音+拍子準等等,由你或孩子自定,不一定次次由頭彈到尾。

jellybellybeans 發表於 15-1-30 21:12
到大個D就好麻煩,真係要由細培養興趣,再大D,大把藉口唔去練
所以要養成練琴是日常生活的一部份。

阿仔又係唔鍾意練琴,同佢拉据左一段時間,最後放棄左學琴。
我覺得佢聽音有天份,因為可以彈到愛回家同一些佢喜歡既歌幾句。最近我想佢學返琴,如果要求老師教些少流行曲以增加佢對琴既興趣,work 唔work呢?大部份老師是否不喜歡教流行曲?

引用:拍子是音樂人的弱點講跟做是二碼子事!孩子

原帖由 bebebe12345 於 15-01-31 發表
拍子是音樂人的弱點
講跟做是二碼子事!
孩子最難就是.....改!
你小朋友真的很可愛!咁專心練真的很難得!

哈哈!不是我的小朋友,我的“小”朋友都長大了.....
看著這些有"心"的小寶貝,怎能不觸動我的心,
看著他/她們成長,怎不希望他/她們做好自己.....
不要讓喜好和機遇擦身而過!
孩子、家長、老師的配合、缺一不可.....
切忌自我感覺良好,方可向上挑戰....越上越覺不足!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

我仔係一時時. 有興趣果排可以主動日日練好耐, 無心機果排就一pet 泥咩都唔肯彈. 又軟又硬出盡方法, 鬥智鬥力. 但我點都唔會放棄的, 0甘易放棄下次做其他事佢咪更加鍾意點就點. 唉, 不過有時真係激到我同老師生蝦0甘跳.

ting-ma 發表於 15-3-12 18:56
回覆 四隻貓 的帖子

你仔學左幾耐?我囡學左10個月, 而家彈緊一級歌...
我仔學左一年多, 佢彈緊二級左右既歌. 上兩星期因為開始彈1st lesson in Bach 唔習慣無晒心機, 今星期開始掌握到彈到頭兩首, 就有返心機, 比較肯練.
大女學琴經驗發現係會有低潮期同進步期. 有段時間因為d歌深左少少, 就會拉牛上樹, 無心機又無進步...捱過左堅持住就會出現進步期.
加油!

jellybellybeans 發表於 15-1-30 21:12
到大個D就好麻煩,真係要由細培養興趣,再大D,大把藉口唔去練
同意! 試過聽到阿仔老師問另一個學生(中學生)點解唔練琴, 個學生話功課多呀讀書忙呀等等, 點知老師一句"但係又唔見唔練琴會令你學校成績有進步喎"就KO左佢
所以我都覺得練琴一定要媽媽同小朋友都堅持. 我既做法就係如果平時係夜晚練, 但係如果第二晚要出街, 咁就一定朝早練左先. 總之儘量唔好俾個小朋友覺得練琴係optional (其實真係好難...)

回覆:ting-ma 的帖子

我個囡囡初時都唔係好肯練琴,好似對琴冇乜興趣,後來我朋友提醒我,可能係囡囡同琴老師唔夾,之後我換咗個琴老師,佢好有心機教同好識教小朋友,慢慢囡囡對學琴有番興趣,而家我仲請埋老師介紹嘅練琴姐姐陪佢練琴,比起係屋企練琴事半功倍。

引用:我個囡囡初時都唔係好肯練琴,好似對琴冇乜

原帖由 Anrison 於 15-03-13 發表
我個囡囡初時都唔係好肯練琴,好似對琴冇乜興趣,後來我朋友提醒我,可能係囡囡同琴老師唔夾,之後我換咗個 ...
要陪練唔係好習慣,應要自己主動練習。肯唔肯練我覺得同學生本身興趣及家長要求較多關系。

Anrison 發表於 15-3-13 21:54
我個囡囡初時都唔係好肯練琴,好似對琴冇乜興趣,後來我朋友提醒我,可能係囡囡同琴老師唔夾,之後我換咗個 ...
唔要練琴姐姐,爸媽陪得唔得?

bebebe12345  當然得、家長不懂也不怕。   發表於 15-3-14 09:19
‹ 上一主題|下一主題