用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 請教課程
go

請教課程 [複製鏈接]

今早收到call waiting , 星期五前要回覆。
小女是超好動型,打算讀傳統本地小學。希望找一家紀律較嚴的幼稚園控制一下她的頑皮根子。聽聞聖幼是頗嚴,希望用家給予可靠的資訊。另外,此校的天主教儀式多嗎,會是怎樣?
PS 本身也註冊了一間半龍幼稚園,但因並不心儀其小學,所以如果決定聖幼便會放位。萬分感謝你的分享!
   0    0    0    0

我同你情況一樣,今天下午收到電話,心大心細中。
剛才在bk這裡做了點功課, 原來佢升小完全冇優勢,自行至小要有20分才叫做有啲機會,但我只得15分.........
如果升小冇優勢,我應該不會考慮了
而且好似一個星期只得一堂英文,又冇普遍話.........

以上全是自己搜尋回來的資料,不知是否正確呢?
請其他媽媽也比啲意見吧。謝謝!

回覆:請教課程

我都係下午收到call,要聽日中午前覆
不過佢話未編班,未知會係上午定下午班
亦未知會唔會有校車

期盼用家繼續分享,好與壞都好

我都收到waiting call!
聖幼課程自己編制,聖幼網有寫!
注重德育,自理!
其實有學卷要求不多!
用私學學費錢外出補英文!

回覆:請教課程

我都想知道, 今日收到call, 明天要去註冊

我女今年讀k1, 聖羅撒在品德教育及行為上教得她好好,好有禮貌亦好守規矩,呢方面真的令我好意外及意想不到他們是用那種方法及如何可以令她有咁大改變。在課程上教得一D都吾淺,我個女仲有少少跟吾上,因為他們會有自制的認字紙及工作紙比小朋友返屋企做,我個仔是讀私幼,但比女女的課程真是一點也不比哥哥淺,唯一不足的是英文及普通話真的要出外補,因為是學券,所以英文堂一定比無學券的少,校內得一位外籍老師教英文,普通話是由修女教,但形式是否好似正式上堂咁就真是不知,因為女女的表達力不是太好,佢只係話有修女講普通話,希望以上能幫到大家

幼稚園排名比上一年升35位!
好誇張,🈶點擔心會否好谷😰😰😰

回覆 巴士 的帖子

想請問如想讀srl有咩要準備?   讀邊間pre-n學校好?

引用:我女今年讀k1,+聖羅撒在品德教育及行為上教

原帖由 巴士 於 15-04-02 發表
我女今年讀k1, 聖羅撒在品德教育及行為上教得她好好,好有禮貌亦好守規矩,呢方面真的令我好意外及意想不到 ...
您好!我女都剛收到通知上午班,都擔心英語課會有點不足,請問您有幫女女報讀英文嗎,可否分享🙏

‹ 上一主題|下一主題