用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (更新: 2015-01-30): 95網統一派位排位參考
go

(更新: 2015-01-30): 95網統一派位排位參考 [複製鏈接]

整埋呢個網既資料俾大家睇下啦:

95網:

過往乙一已收滿既學校
黃永樹
將天
將循
宣基
馮睛

放乙一/二才有機會的學校 (即有人乙二入, 但不多)
明道
信義會
梁潔華

2014年放乙二未見有人中既學校
(所有認識放乙二全部不入)
王余家潔
聖安德肋

2014年放乙二有人唔既學校 (即有人乙二入, 但亦有人乙二不入)
田家炳  (EK會員kara10於2015年1月29日列出佢係2014年乙二田家炳乙三將官唔中)

2014年放乙三有人唔既學校 (即有人乙三入, 但亦有人乙三不入)
將官 (EK會員kara10於2015年1月29日列出佢係2014年乙二田家炳乙三將官唔中)

其餘關於95網既學校排位討論既參考資料:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2815317&extra=page%3D2
   9    0    1    0
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Thanks for info

Thx

我終於完成左個排位啦, 感謝你之前的分享及熱心回答

hkpapa852  Good luck!  發表於 15-1-29 10:13

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-1-28+16:22+

原帖由 hkpapa852 於 15-01-28 發表

整埋呢個網既資料俾大家睇下啦:
特別嗚謝無私分享及意見

順帶一提, 我聽朋友講佢個小朋友既同學中有不少家長已經考慮用將官同梁省德作防寶線(不過95網好似無寶校), 即係放乙3/乙4, 大家諗清楚
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:順帶一提,+我聽朋友講佢個小朋友既同學中有

原帖由 hkpapa852 於 15-01-29 發表
順帶一提, 我聽朋友講佢個小朋友既同學中有不少家長已經考慮用將官同梁省德作防寶線(不過95網好似無寶校),  ...
收到,這是很正路選擇

分享一下舊年經驗 : (1)黃永樹 (2)田家炳 (3)將官, 結果派第(7)志蓮。

好多同學仔派唔到第一志願, 就派到好後好後。大家要有心理準備, 叩門好痛苦, 區內間間津小幾百人叩, 每次起碼要呆等一個鐘才 in 15分鐘, 中/英/數/普通話考齊。我仔讀英交幼稚園, 叩門9成學校有得in, 但家長要不停請假帶小朋友去in, 30幾度走來走去, 諗起人到巔!!!

kara10 發表於 15-1-29 12:12
分享一下舊年心得: (1)黃永樹 (2)田家炳 (3)將官, 結果派第(7)志蓮。

好多同學仔派唔到第一志願, 就派到好 ...
上年乙二田家炳乙三將官都唔中?

真係第一次聽到....... 唔怪得我識個D乙三放田家炳個D都去晒乙五/六啦!

回覆:kara10 的帖子

謝謝你的分享!
請問叩門面試大約幾時開始?放榜後一星期內?是放學後見?或是只在星期六面試?父母都見嗎?因聽過上午call,下午要in,所以希望作最好的準備。

放榜後, 大部份學校可即日交叩門表。學校覺得啱既, 好快call 你, 通常今日call 你, 聽日in, 見埋家長 (星期一至五辦公時間內)。

梁潔華交表即刻比埋in既時間(我 in Sat am)。黃永樹和將循(唔洗見家長), 等齊人分幾日一大lot in。王余家潔講明最好父母一齊去2nd in, 部份題目要小朋友以英語對答。聖安得肋做工作紙, 田家炳讀英文故事書。將官, 阿仔日日咁 in, 病到嘔, 去唔到。

你想叩邊間, 盡量擺頭三位, 否則, 連見既機會都無。

先訓練小朋友坐定定等, 大熱天時等成個鐘, 有學校只開風扇,大人都死。

*** 有更新***
EK會員kara10於2015年1月29日列出佢係2014年乙二田家炳乙三將官唔中

kara10 發表於 15-1-29 12:12
分享一下舊年經驗 : (1)黃永樹 (2)田家炳 (3)將官, 結果派第(7)志蓮。

好多同學仔派唔到第一志願, 就派到 ...
請問最終喺邊間讀???

[size=1.2em]95區志願
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D6

[size=1.2em]有無六月七日小一派位的TKO家長?
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D8

2014小一統一派位報名已截止--95 網來個統計,大家分享下!!
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D4

[size=1.2em][size=1.1em](給2015-2016年度小一家長參考) 2014-2015年度小一派位結果檢討
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D7
‹ 上一主題|下一主題