用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 上補習社做功課是否這樣!
樓主: tutik
go

上補習社做功課是否這樣! [複製鏈接]

引用:究竟補習社可以點樣運用減輕在職父母時間上

原帖由 tutik 於 15-01-28 發表
究竟補習社可以點樣運用減輕在職父母時間上壓力?呀仔剛考完試功課比較少,補習社好似慣性留到佢成7點幾, ...
仔仔小一,上情況我忍了半年。十題有七題錯!覺得浪費了時間!所以今個月轉了補習!

回覆:TSEHANG 的帖子

回覆 scyauchris 的帖子

其實小一便可以用ipad之類,我download左唔同字典(萌典,英漢,粵語和英英),佢如果有字不懂或唔識寫便會自己查字典!再唔明佢會用google search.
你唔准佢download game 便得,有無玩game我地一定知。放學叫佢whatsapp手冊你看,你大約都知佢要用多少時間完成。默書你叫佢自己錄音,一段分幾次錄,頭兩次睇住佢錄!默完,叫佢自己對加改正,不過你最後check台下,因為佢分分鐘改正也寫錯字。

其實可以唔幫佢對功課的,不過一定要睇佢有無改正。

比個checklist佢,佢做左便可以tick.

tutik  真係好叻,好自律。  發表於 15-1-30 13:43

引用:回覆+scyauchris+的帖子 其實小一便可以用

引用:多謝大家意見,我會最量調較自己要求。多提

學校功課呀,佢唔交咪佢問題!當然家長唔可以介意佢功課有錯分數底,一定預左手冊有red marks先,最高記錄咪五天都有,還有唔可介意佢查字典查得來。

温書我女不會平日温,中默是前一兩天温要叫先温,衰過一次咪知中默一定要默同唔可以last mins温。考試我都是要追住佢,佢才肯温的!

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-1-29+09:52

原帖由 Soundervolt 於 15-01-29 發表

樓主應搞清楚究竟去補習社嘅目的係乜嘢,如果只係純粹為 ...
可分フ享多些,點樣放學後自動做功課,背景工人湊,小一女,k1 仔

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-01-29+發

原帖由 tinaleung 於 15-01-30 發表
可分フ享多些,點樣放學後自動做功課,背景工人湊,小一女,k1 仔

...
首先要由家長本身嘅心態著手,唔好認為子女一定要有人從旁協助做功課、要接受子女做嘅功課唔會完美無瑕或要求精益求精,要令小朋友唔好對功課產生恐懼同挫敗感,要小朋友學懂好好管理時間。工人姐姐只係照顧佢而唔係服侍佢。屋企千萬唔可以有遊戲機作為課餘活動。待續....

學校有無課後功課輔導班? 性質都係比佢地做功課的,有就可以唔駛補習社

我仔沒有補習, 日頭家中有工人, 有老人家 (但不識教功課), 小B一名.
初初升小一時, 我SET左個時間表, 要求佢無論如果都要4點開始做功課, 老人家係旁邊提佢, 佢做完就會係手冊剔做左既項目, 到我放工就對功課.

經過一個學期, 佢已經學會自動自覺做好晒功課, 所以我不限佢係咪4點先開始做.

咁肯定有問題, 要轉啦

IloveJJ 發表於 15-1-29 09:09
搵補習社同補習老師,最好先同老師講清楚你既要求。點解咁講呢?因為我自己幫人湊緊,咁佢嚟我度做功課(我 ...
我仔幼稚園時我試過幫過同班家長睇仔一、兩次,果時功課只有寫字,我睇住佢寫,佢係超細仔,寫字好吃力,要用另一張紙教佢寫幾次至識,寫落簿頭幾個字都仲要糾正,好不容易寫晒一版,點知夜晚返到屋企,比媽咪成版擦掉!好可憐

魚兒小寶貝 發表於 15-2-3 14:35
我仔幼稚園時我試過幫過同班家長睇仔一、兩次,果時功課只有寫字,我睇住佢寫,佢係超細仔,寫字好吃力,要 ...
呀,Sorry 樓主,我唔係影射你,見iloveJJ講開我咁啱醒起呢件事咋,希望你唔好介意!

魚兒小寶貝 發表於 15-2-3 14:35
我仔幼稚園時我試過幫過同班家長睇仔一、兩次,果時功課只有寫字,我睇住佢寫,佢係超細仔,寫字好吃力,要 ...
好慘呀....點解佢阿媽要咁打擊佢呀??
希望每天開心渡過 ;-)

思思baby 發表於 15-2-2 12:52
我仔沒有補習, 日頭家中有工人, 有老人家 (但不識教功課), 小B一名.
初初升小一時, 我SET左個時間表, 要求 ...

我女做左識的都會剔左佢, 最大問題係, d唔識睇題目就唔識, 應該叫佢自己試下定等我返黎解題呢

Soundervolt 發表於 15-1-31 00:29
首先要由家長本身嘅心態著手,唔好認為子女一定要有人從旁協助做功課、要接受子女做嘅功課唔會完美無瑕或要 ...

我之前有跟時間表做, 但工人叫佢溫書我女就話溫左,之後我返去問書, 咁就知自己唔識, 跟住個幾日就有溫咁。

功課就識既就自己做左, 係好多文字題要解題,,,, 可以點做呢? 返到去做得功課黎就無時間溫書喇

引用:究竟補習社可以點樣運用減輕在職父母時間上

原帖由 tutik 於 15-01-28 發表
究竟補習社可以點樣運用減輕在職父母時間上壓力?呀仔剛考完試功課比較少,補習社好似慣性留到佢成7點幾, ...
其實功課班好難會咁仔細執到佢啲錯漏,太多人。如果要執,有冇諗過搵一對一?

回覆:咸蛋三寶飯 的帖子

‹ 上一主題|下一主題