用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 已到STEP確診及UPDATE小朋友發展情況
樓主: DENNIS201
go

已到STEP確診及UPDATE小朋友發展情況 [複製鏈接]

回覆 makkielau 的帖子

資料較少同年齡細同埋我又唔係專家
唔可以話係定唔係...
玩眼、自轉、腳尖行、尖叫呢d叫自我刺激
感覺統合有幫助,就算正常小朋友都有呢d需要的
多去公園玩千秋,玩滑梯同行石春路

DENNIS201 發表於 16-6-3 12:12

資料較少同年齡細同埋我又唔係專家

明白, 我會盡量帶佢多D去玩

我想問O下, eye contact係咪好緊要??
因為我只有一個小朋友, 我唔太知阿仔的eye contact有冇俾其他小朋友唔同
不過佢通常都會肯望住我地, 而且o係度玩時, 佢會留意我地去o左邊, 同埋久唔久會行埋來挨住我地
佢玩具時, 都會玩到個玩具o既玩法, 如果成功佢一定會望過來睇我地反應

不過佢上playgroup暫時一般, warm up時還好, 一開始上就會扭計, 但佢又唔係自己行o左去玩, 而係要我地抱住...但去到就落堂,佢又會同番姐姐有d互動...

有d咩我係一定要注意o下呢?

唔該

eye contact 其實好難用黎界定有無問題
有 d A仔好好 eye contact
例如我仔,完成乜乜活動都會望下你等你比反應
宜家三歲仲要講埋「完成,做完la」咁望住你等你稱讚
但次次都係同一個場景做同一件事講同一句說話
所以就算有eye contact 都唔代表唔係A仔
只可以講無eye contact 就多數有問題

仔仔最新近況:
剛剛踏入三歲,坐車同出街食飯都要開始收費lu
近期言語進步左少少,部份句子長左
父母開始訓練佢「頭先」「一陣」「聽日」呢d問題概念
父母問「頭先去左邊?」識答「去左大公園」「去左叔叔屋企」
過左一小時後問「頭先食左咩?」識答「食左肉肉,麵麵」之類
食完蛋糕問佢「今日邊個生日?」識答「媽咪生日」
第一句發問句出現!仔仔唔見左件野會講「XX去左邊?」雖然唔係向住人講但已經係一大進步
似乎無左「鸚鵡學說」呢個情況,聽唔明既問題基本上唔會出聲回應
BB話仍多,最搞笑係媽媽會問「唔可以講咩呀?」仔識答「唔講BB話」但之後又繼續講
極鐘意數字同字母,例子如下
講電梯樓層同背野,「10樓9樓8樓7樓....3樓...到啦」「L3停車場」「2樓MTR」「G樓一田」
對時鐘好有興趣,成日講「3點鐘下午茶」「9點鐘遲到啦」,但未識正確講出幾點
見爸爸睇波時識讀電視入面既比分「0比0,0比2」咁
見到換人果時又識講「9號出場」「11號出黎」...真係比佢吹脹
脾氣越大越差,出街亦好難控制,成日自己跑左去
叫佢跳,只識un un下,仍未識跳,動作好笨,行平路拖住佢,行行下都可以仆低,跑既姿勢亦都錯晒

回覆:已到STEP確診及UPDATE小朋友發展情況

我個仔同你個仔的發展好似,呢排開始有小小問句,不過有時係明知故問。最近識跳了,好多地方都想跳,完全唔考慮安唔安全。脾氣越來越大,鐘意喊,小小嘢就會喊,有時好明顯係搏同情和關注。出街如果不順佢意試過瞓街,真係搞到我好嬲。超鐘意數字,呢排的新玩具係冷氣遙控器。其實一直都有進步嘅,但係我不知呢d進步係因為做咗好多訓練呢還是自己慢慢長大呢。

回覆 girlsc 的帖子

睇情況都覺得你仔同我仔好似好似
呢排背得出父母八個位電話號碼
希望再進步快d

想問下依家仲有冇戒口ar? 仲有冇d自我刺激行為例如尖叫個d?

回覆:wingchoi0207 的帖子

沒有嚴格戒口了,只是不直接食蛋,奶。平時蛋糕,麵包有蛋有奶成份一樣照食。尖叫有。自我刺激行為如轉圈,搖頭沒有了。但一激動就做好多傻動作。

咁佢便便會唔會有黃黃臭臭既欄屎?
其實我仔係自閉症譜系ar! 3歳9個月,有時尖叫但係學校唔會,有時撞sofa同搖頭,做左訓練同職業治療半年依然有自我刺激行為;
見到妳地既post, 想試下同佢戒口,心大心細諗緊去唔去睇第一城既馮醫生,但我對佢話要食抗生素就有保留,因為好傷身ga ma! 但會安排去biotek 做食物敏感測試lor!

我仔多數屙正常屎,有時係欄既,唔sure 係咪腸漏,所以都想知;佢訓覺都有一日11小時,不過夜睌可以同我11-12點先訓,搞到要午睡兩個鐘,一出街唔訓就hyper 又燥,都好煩,有時出街食飯又不知何故好hyper, 尢其見到其他小朋友,一叫佢唔好咁就尖叫,唔想佢大個都係咁

我只可以就住同男家既家人講佢講野慢,發展慢大半年,家人會問點解,我真係答唔到佢,我都想知原因,每次傾開佢依家情況點有冇進步,都問我點解,我都唔識答😔

戒口要做到100%,微量都唔可以。小朋友開始大了,真係可以戒清?這個要自己考慮。驗血睇下有冇敏感,我支持你去做。做兩千蚊亞洲食物可以了。另去吾去看馮x亮,我就覺太貴。距開一個月藥,維他命,魚油,鈣,抗生素(殺腸菌),益生菌,收我一個4千幾。最煩D藥好難,我仔唔肯食。維他命,魚油,鈣我自己買過另外。你可以自己戒口,食返自己買維他命,試三個月看效果。

尖叫,情緒激動,我自己都控制唔到仔。帶距去游泳游水可以不停尖叫,大聲唱歌。冲花灑又尖叫。我只可以在他尖叫時,指出行為係"唔岩",做手勢"X"。隨著年紀大,情緒問題,自我刺激,會變,一樣停左又出另一問題。只能多教識距多D野,希望距有了興趣轉移,忘左自我刺激。

呢排成日尖叫,一唔順就尖叫,都唔知邊度學番黎

回覆:DENNIS201 的帖子

我仔5月各排都係梗,成日尖叫和跑來跑去,後來啱啱到時候見醫生,醫生見佢個情況覺得佢太hyper,轉咗d supplyment, 情況又慢慢好d了。不過呢排又好鐘意喊,好小嘢都可以喊一餐。同埋講重復嘢,就算你應咗佢,佢都要再重複幾次。佢得d嘢真係層出不窮,我們大人就來無氣了。

仔仔最新近況:
言語進步明顯左,仲非常多野講,句子長左同識答簡單問題
例如「去完廁所之後飲水水」「全部人著鞋鞋出街啦」呢類句子
又成日指揮人「爸爸坐後面,媽媽坐呢度」
但「你」同「我」未識分,通常講自己名代表自己
依舊沈迷數字英文,識用英文數晒一至一百,問佢「八十一英文係咩呀?」識答「eighty one」
問佢一d佢未見過既英文詞語例如「bread」點讀,會嘗試自己拼音讀出
好鍾意玩假想性遊戲例如煮飯仔,成日拎玩具食物餵父母食
番學時好乖好守規則但番到屋企就好曳,成日高音大叫同周圍搞
密集堂、幼稚園I位、感統堂、言語治療堂繼續填滿一星期七日

引用:仔仔最新近況:言語進步明顯左,仲非常多野

原帖由 DENNIS201 於 16-08-20 發表
仔仔最新近況:
言語進步明顯左,仲非常多野講,句子長左同識答簡單問題
例如「去完廁所之後飲水水」「全部 ...
感謝分享,加油

你囝囝進歩叻咗很多,我仔一樣沉迷英文A-Z,數字就一般,認知都進步咗,小手肌都係弱,成日發脾氣就將自己手上嘅嘢掉落地,教訓佢就喊,不過好快收聲,不過講極都係會掉嘢落地,好難教。

好開心你又分亨仔仔的進步。經過呢個暑假,我仔係語言和大肌肉方面都進步咗好多,但同時係情緒方面比以前固執同難纏咗,情緒起伏大咗,好多嘢開始講條件先肯做,如果逼佢,就好容易喊和發脾氣,同細個時的順從完全係兩回事了。有小小擔心來緊K1是否能夠順利讀落去。

回覆 girlsc 的帖子

我仔應該同你仔一樣,想做就去做,唔會理人感受同後果
比人鬧時又識講「做唔岩,以後唔敢啦」但次次都係咁
無論出面定屋企都死扭爛扭,唔比就會發大脾氣
越大越難教
‹ 上一主題|下一主題