用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11網統一派位排位參考
樓主: hkpapa852
go

11網統一派位排位參考 [複製鏈接]

pingumui 發表於 15-11-26 09:58
Thanks for sharing.
11網真係好難選...又多外來人爭!
The chance is zero!

dreamdream081 發表於 15-11-26 10:00
Got it, thanks!

dreamdream081 發表於 15-11-26 10:00
How about 中尼?

引用:Quote:dreamdream081+發表於+15-11-26+10:0

原帖由 pingumui 於 15-11-26 發表
How about 中尼?
中尼乙一都派曬,唔好放乙二,基本上,11網乙二應該如我上面所講,得返李陞聖嘉祿及四寶可以揀,仲有間呂小今年hit爆,可能可以試下乙二掛,我就唔敢啦!

回覆:pingumui 的帖子

請問若大抽獎不仲,是否每間學校都有叩門位?

如果TOUCHWOOD 甲一乙一都唔入, 我乙部唔填天總、潮商,最係會唔會入到天總同潮商?

奇異果小邱 發表於 15-11-26 10:17
如果TOUCHWOOD 甲一乙一都唔入, 我乙部唔填天總、潮商,最係會唔會入到天總同潮商? ...
都有機會入到,如果乙部順序排前面既學校都派唔到畀你,到最後都一定要畀個位你,咁睇下校網內邊間學校仲有位就派你入去,校網內無一間有位剩就係隔離校網內搵,一定要畀到位你。所以,唔填唔等於可以完全避開唔入。

引用:如果TOUCHWOOD+甲一乙一都唔入,+我乙部唔填

原帖由 奇異果小邱 於 15-11-26 發表
如果TOUCHWOOD 甲一乙一都唔入, 我乙部唔填天總、潮商,最係會唔會入到天總同潮商? ...
遊戲規則是你有報名參加派位,一定有學位派俾你小朋友。你乙部不填該校,即係放棄最後機會係該區的學校。到時派了他區,離島的寶校,你不介意嗎?

Hayden0805 發表於 15-11-26 10:14
中尼乙一都派曬,唔好放乙二,基本上,11網乙二應該如我上面所講,得返李陞聖嘉祿及四寶可以揀,仲有間呂小 ...
我本想放李陞第三......

panda1123 發表於 15-11-27 11:49
甘都係放心儀第一,其他填無甘熱的最穩紮穩打,萬一派左去隔離區唔知d咩,真係喊都無用。。。。 ...
隔離區?? 會架咩??

Hayden0805 發表於 15-11-26 10:14
中尼乙一都派曬,唔好放乙二,基本上,11網乙二應該如我上面所講,得返李陞聖嘉祿及四寶可以揀,仲有間呂小 ...
咁如果乙一放心儀(熱門), 第二李陞/呂小, 咁第三仲可放咩? 放返其他心儀(熱門)作叩門??
好煩惱, 請指教

呂小hit 爆因前聖彼得下午校校長過左去.

pingumui 發表於 15-11-27 12:09
咁如果乙一放心儀(熱門), 第二李陞/呂小, 咁第三仲可放咩? 放返其他心儀(熱門)作叩門??
好煩惱, ...
呂小乙2應該無可能

乙2或以後仲有機會入, 今年可能只得番:

李陞
聖嘉祿
新商會
潮商
聖馬太
天總

呢6間
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:pingumui+發表於+15-11-27+12:09+咁

原帖由 hkpapa852 於 15-11-27 發表
呂小乙2應該無可能

乙2或以後仲有機會入, 今年可能只得番:
絕對同意,今年只可以咁排,今年乙二未必入得曬聖嘉祿及李陞,因個個都咁排!所以11網一定要了解多些以上呢幾間學校,否則,會好難排!

引用:Quote:Hayden0805+發表於+15-11-26+10:14+

原帖由 pingumui 於 15-11-27 發表
我本想放李陞第三......
舊年放乙二都有人抽不到呢,今年自行仲超4個

引用:如果TOUCHWOOD+甲一乙一都唔入,+我乙部唔填

原帖由 奇異果小邱 於 15-11-26 發表
要熟讀大抽獎機制呀,網上咁多資料。

舊年我女學校,有k3媽媽乙部只填乙一、乙二&乙三,之後既完全無填,點知去左隔離區寶校,派位當日嚇呆左,問佢點解咁填,佢話同班媽媽教佢,當大家以為佢比人「線」之際,原來教佢咁填既媽媽自己都係咁填,但佢小朋友,抽到第一志願囉。

methy 發表於 15-11-27 13:28
要熟讀大抽獎機制呀,網上咁多資料。

舊年我女學校,有k3媽媽乙部只填乙一、乙二&乙三,之後既完全無填, ...
除非有借隔離區既位, 否則無可能派入隔離區
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

pingumui 發表於 15-11-27 12:09
好煩惱, ...
建議你先了解左咁多間學校先,等大抽獎學額出左先決定乙二以後。其實,你得個乙一可以諗下搏下,乙二已經無得諗,睇學額多少同埋你接唔接受到嚟擺位。

引用:Quote:methy+發表於+15-11-27+13:28+要熟讀

原帖由 hkpapa852 於 15-11-27 發表
除非有借隔離區既位, 否則無可能派入隔離區
sorry我忘記講唔係11區,我先生母校在11區,但我們不在11區住了。睇住緊呢區今年派位情況,再決定會否搬回中西區。

‹ 上一主題|下一主題