用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 初小如何準備上高小英文?
樓主: ac917
go

初小如何準備上高小英文? [複製鏈接]

引用:聽過國際學校最低班時容許小孩只要寫到一個

原帖由 GreenMaDad 於 15-02-05 發表
聽過國際學校最低班時容許小孩只要寫到一個像真正的英文生字的拼音就可以(例如love寫成luv), 中文用拼音寫 ...
國際學校在Year one/two 時已教English writing, 由recount寫起;spelling可能較寬鬆,但老師真是會教writing 技巧,包括structure, simple past tense, connective words. 不過寫得不太好都唔緊要,因為老師是鼓勵為上。Year 2/3 左右又會再加Poem ,教授rhyme及simile; Year 3之後會寫narrative, year4 教argumentative writing, year 5 寫menu, report之類,year 6學寫speech.
以上所説,全是上language的其中一個部分;所以不會只派writing notes叫同學自學。
同樣,他們上中文堂也要寫作。Year 1&2寫好少、Year 3&4看圖作文大概50-100字;year 5&6作文至150字,會教一篇文章的六元素;開首、 中段和結尾。最近阿仔學寫遊記。

學語文以聽講讀寫為四個步驟,有時不禁問,究竟本地小學把上課時間花了在什麼地方?

引用:Quote:原帖由+GreenMaDad+於+15-02-05+發表

原帖由 Radiomama 於 15-02-08 發表
國際學校在Year one/two 時已教English writing, 由recount寫起;spelling可能較寬鬆,但老師真是會教writi ...
本地小學,把時間、心血都投放在「小心」上面,小學的測考重點是鬥小心,而非創意和深層知識運用

Radiomama 發表於 15-2-8 17:14
國際學校在Year one/two 時已教English writing, 由recount寫起;spelling可能較寬鬆,但老師真是會教writi ...
其实呢d教法,local school都係—样禁教。不過,係教中文寫作,英文就無禁仔細同要求同中文—样深度。

我好肯定我女學校中英都無咁教!無教tense吓,佢地已要懂得轉包括pass tense, 因為我找揾阿女英文課本更本就無教到。

中文我都唔知,只知要求比英文更高。阿女次次返來就是滕文,字數平均是240左右,佢話無人寫少過二百個字。

回覆:Yanamami 的帖子

阿仔話中文上一個單元是學寫讀書報告(之前都有做,但不是認真由格式教);最後他在課堂上寫了一個約七百字的文章,而全級最利害那位寫了一千字。幼稚的他們是以字數作比較。

回覆 Radiomama 的帖子

不如問下本地小學返全日,為何都教唔切書?

引用:我好肯定我女學校中英都無咁教!無教tense

原帖由 scyauchris 於 15-02-08 發表
我好肯定我女學校中英都無咁教!無教tense吓,佢地已要懂得轉包括pass tense, 因為我找揾阿女英文課本更本 ...
你囡囡嘅小二中作要求200字咁多?係咪要求都算幾高呢?

回覆 serinac 的帖子

詳細我唔清楚,佢次次返來的中文作文一定過二百字,average約二百四, 每次作文都要家長簽名。  題目無要求多少字,我問過佢,佢話無人寫少過二百,有同學多過三百字!我只知道要分段落,老師會提供詞比學生,學生唔明白要主動問。  我完全唔覺佢有提過你地講過的教法。小二作文要求要多少字,我真係完全唔知。

Yanamami  P5都係,300字吖~  發表於 15-2-9 08:13

Local学校對中、英作文要求真係差好遠。P5中文要350但英文可以少100字,寫多仲要扣分!美其名話要简潔,不要冗長。但我覚得扼殺創意。以前我地好似係唔可以少於幾多字,但就唔会話寫多要扣分吧?

引用:我好肯定我女學校中英都無咁教!無教tense

回覆 Yanamami 的帖子

唔好嚇我!我見阿女寫一寫英文都過百個字,我見佢評估英文卷是要求寫40字左右,無話扣分!

Yanamami  呈分試都要扣!!  發表於 15-2-9 09:20

回覆 IloveJJ 的帖子

我第一次收到佢份作文都嚇左一跳,不過份題目無寫明要求多少字數!我見佢幾份作文都過二百,我都問過佢,佢只是話無人少過二百,提過有人要多張作文紙。一張有三百個格,如果要多張咪過三百字。我感覺係中文作文比英作文要求更高。

寫得多没用,咪錯得更多!我時常串佢未學行就先學走。名校好看你定義,都出名的唔谷少功課開心快樂學校。

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 我第一次收到佢份作

scyauchris 發表於 15-2-9 08:43

唔好嚇我!我見阿女寫一寫英文都過百個字,我見佢評估英文卷是要求寫40字左右,無話 ...

P3 TSA真係得40个格(中文短文)俾你寫,真係R頭!

咁死得!佢班細路都唔知識唔識寫短文,肯定個個寫癈話一堆!

你講的邀請卡及問候信,我好肯定我女P1下學期做左囉。

scyauchris 發表於 15-2-11 07:36

咁死得!佢班細路都唔知識唔識寫短文,肯定個個寫癈話一堆! ...
TSA好重要? 我覺得學校唔係為TSA去教先好, 始終教學應以學生為本
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:原帖由+Radiomama+於+15-02-08+發表

原帖由 longlokma 於 15-02-08 發表
本地小學,把時間、心血都投放在「小心」上面,小學的測考重點是鬥小心,而非創意和深層知識運用

...
好認同,標點扣分,大細階扣分,字體差D都扣!為咗唔洗扣分,寫得簡單D,跟返書咁寫,只係改少少字!怕寫自己嘅嘢太冒險!咁樣學習邊有意思,話求學不是求分數,但學校本身就係睇分數睇得咁緊!

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 你講的邀請卡及問候

你估對啦,不過佢是好命抽入去,不是叻考入去。
放心小學生好有冒險精神,佢地有幾何聽大人講,通常是不受控制!
‹ 上一主題|下一主題