用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 初小如何準備上高小英文?
樓主: ac917
go

初小如何準備上高小英文? [複製鏈接]

回覆 小時了了 的帖子

多謝分享!

引用:唔知有無大量閱讀英文書的小朋友上到高小,

原帖由 scyauchris 於 15-01-28 發表
唔知有無大量閱讀英文書的小朋友上到高小,英文是有問題?  到底個小朋友可唔可以繼續唔溫到達到好成績? ...
我大仔小四, 自小大量閱讀英文, 佢自己不會選中文書來看, 要親子閱讀才會看。  所以選英小, 暫時英文仍然不用溫習, 就算是用英文教的科目也不用溫串字。 但中文教的科目就好頭痕, 好在英多中少, 否則煩死。

王家爸爸  大量閱讀係最好既方法   發表於 15-2-8 10:11
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

回覆 moondream3003 的帖子

你可唔可以試吓揾返d翻譯小說中文版佢看,小四中文程該可以睇得明白,只是你小朋友不願意看。我女睇warriors, 最後我比warriors中文版佢睇,好出乎我意外佢肯睇。

引用:我囡小五,+小四開始英文科嘅模式係唔同咗:

原帖由 YolandaTam 於 15-01-28 發表
我囡小五, 小四開始英文科嘅模式係唔同咗:
教學方面: 蜻蜓點水式教課文 (但要默書同默verb table, 每次默串 ...
想問依家小五普遍都係咁教同咁深?

moondream3003 發表於 15-2-5 23:01
我大仔小四, 自小大量閱讀英文, 佢自己不會選中文書來看, 要親子閱讀才會看。  所以選英小, 暫時英文仍 ...

禁要諗遠d,除非諗住出国升学,否則“死亡之卷”係足已令佢入唔到U.仲有時间搞搞佢……

王家爸爸  死亡之卷  發表於 15-2-8 10:13
MrBeast    發表於 15-2-6 10:18

回覆:小時了了 的帖子

引用:回覆+moondream3003+的帖子 你可唔可以試

原帖由 scyauchris 於 15-02-06 發表

你可唔可以試吓揾返d翻譯小說中文版佢看,小四中文程該可以睇得明白,只是你小 ...
二年級暑假開始, 佢突然迷上諸葛亮, 三國漫畫至個人傳記通殺, 後來再睇理財漫畫, 科學地理歷史漫畫, 到現在可以睇圖書館書後印住給初中小睇的小說了。希望追得番d 中文啦。

王家爸爸    發表於 15-2-8 10:13
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

Keep住肯睇已可以,其實是否英文太強,所以時常覺得佢中文差!  因為我們又講得多,佢咪有錯覺覺得自己中文好差。這個是我後期領悟的,令到個女無信心。

scyauchris 發表於 15-2-8 08:13

Keep住肯睇已可以,其實是否英文太強,所以時常覺得佢中文差!  因為我們又講 ...
其实大部份小朋友係会傾向自己好既language, 鈡意左英文,就会疏遠中文,惡性循环……

回覆 Yanamami 的帖子

睇佢地撰書都知係傾向英文,已盡左最大努力拉近中英閱讀能力,不過寫方面就比較困難,或者要等吓! 英文可以完全唔温,中文都要温吓,所以無乜理由佢唔傾向英文。當然我都凶佢衰中就升中中,等佢讀好d中文。

scyauchris 發表於 15-2-8 10:03

睇佢地撰書都知係傾向英文,已盡左最大努力拉近中英閱讀能力,不過寫方面就比較困難 ...
仲有得等咩?Either now or never. 我係过來人,大女已F4,中英文成績係两極化!英文曉飛都無用,中文無3都入唔到U. 中学既中文唔係好似小学禁可以付碌过关。

我中英真係完全幫唔到佢的,我語文能力好差!這是主要原因我完全放手,中文只要佢肯看書,作文只可以等吓。今年佢只是小二,比些時間佢,唔想迫得佢太緊。
其實只要佢自己攪掂,keep到中等成績已可以。我唔希望她放太多時間落學校的課程,因為學校課程只是一定範圍!  每日有私人時間,去吓公園,睇吓書,可以練琴。

我既方法係調節中英文書既深度, 中強英弱就買英文故事書, 中文資訊書, 反之亦然, 初小適用, 因為程度唔會太兩極

Yanamami  係要做番d手腳  發表於 15-2-8 13:01
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:scyauchris+發表於+15-2-8+10:03+回

IloveJJ 發表於 15-2-8 12:08
請教一下,咁如果掉轉,睇書偏好中文,少睇英文,又如何呢?
情况可能更糟。如果小朋友入英中,要面对禁多科用英文教~~因死亡之卷入唔到U,如家庭負担得起仲有出国條後路,英文差变左中学捱得辛苦,出国選擇少左?

唉……香港教育問題! 掂解樣樣都要快快快……包括音樂,掂解唔可以慢慢等佢地領悟。

我自己全職湊囡,心態係不停改。由一定要入本地大學,到現在係可以接受海外升學及不一定要升大學。最重要個女開心健康成長,不用考試科科100分,最重要有用心温習。

我地大人有時覺得對的事,可能未必正確。以前覺得一定要考琴,現在覺得沒必要,只是希望之後她可以有空彈吓已滿意。

其實只要個小朋友唔憎那個語文,anytime佢地都可以追到,唔會太遲! 除非要達到好精,當然要睇個小朋友。

無野是太遲!

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-2-8+12:08+請教一

scyauchris 發表於 15-2-8 14:01
其實只要個小朋友唔憎那個語文,anytime佢地都可以追到,唔會太遲! 除非要達到好精,當然要睇個小朋友。

...

當佢地偏向左某个語言,自然就会唔鈡意弱果个,人之常情,遲d就会明白我講乜。我大女正正就係“憎”中文。

我明白你意思,都知你為我們好。所以我唔可以比佢死中文,不過我有用心理戰術,令佢對中文有信心。當然我會不停在圖書館找一些佢喜歡的中文書。

Yanamami    發表於 15-2-8 17:14
‹ 上一主題|下一主題