用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 點算好…照讀定再搵學校
樓主: yanlaw0824
go

點算好…照讀定再搵學校 [複製鏈接]

引用:讀住先

原帖由 wkfong 於 15-01-30 發表
讀住先
唔讀(6)啦,再搵到第二間學校了

回覆:點算好…照讀定再搵學校

12月年尾b,我囡都係。。24個月去健康院時都係講幾個字。。健康院排期2歲半再去test。但一到25個月,即係而家,我囡突然講咗好多,琴日仲識講,"媽咪,bb飲水"。。。小朋友既突然係冇人知,知佢吾係啞就得。。
至於讀書,我建議你一係讀今年(6),下年repeat 揀過間,學卷預咗比多一年當讀n班,如你真係吾想比多一年錢,就不如下年先讀k1,你要知道,今年龍年,超多人,仲有年尾b,除非你仔好勁,吾係今年煩完,小一又煩過,不如比佢遲一年做大仔多個選擇吾係更好嗎?

引用:Quote:原帖由+soso3509+於+15-01-28+發表呢

原帖由 yanlaw0824 於 15-01-28 發表
請問邊度睇到丫,因我搵左好耐bk 都只有幾年前一句,校長好好,好有愛心,就冇其他了

...
我睇返呀sir 資料..話呢間學校資料夠, 設中英雙語環境, 推行閱讀中學習..校本計劃成功..
係區內家長覺得冷門但又有誠意既學校..所以比較易入..

引用:Quote:原帖由+soso3509+於+15-01-28+發表呢

原帖由 yanlaw0824 於 15-01-28 發表
請問邊度睇到丫,因我搵左好耐bk 都只有幾年前一句,校長好好,好有愛心,就冇其他了

...
但又因為中英雙語..又會多d "外籍小朋友"

sorry. 遲左覆..

引用:12月年尾b,我囡都係。。24個月去健康院時都

原帖由 waiyee327 於 15-01-30 發表
12月年尾b,我囡都係。。24個月去健康院時都係講幾個字。。健康院排期2歲半再去test。但一到25個月,即係而 ...
我仔都剛剛滿25個月,呢幾日識講波波,車車,hi ,就冇其他了不過宜家有第二間收左啦,會讀K1,希望佢黎緊會講多d啦

我小朋友講野都唔太叻,所以會選擇今年n班做大b,如果格梗上k1,小朋友學唔學到野都唔知,如果你個邊n班收哂生,我會照讀6,最多重讀k1

引用:Quote:原帖由+waiyee327+於+15-01-30+發表1

原帖由 yanlaw0824 於 15-01-31 發表
我仔都剛剛滿25個月,呢幾日識講波波,車車,hi ,就冇其他了不過宜家有第二間收左啦,會讀K1,希望 ...
唉,我個仔都係唔講嘢嚟個原因,又話佢好BB咁,學校又係問我有無帶佢去評估下,睇下係邊方面問題,評估完再睇下收唔收,我都係要排政府再評估

引用:Quote:原帖由+yanlaw0824+於+15-01-28+發表

原帖由 soso3509 於 15-01-30 發表
我睇返呀sir 資料..話呢間學校資料夠, 設中英雙語環境, 推行閱讀中學習..校本計劃成功..
係區內家長覺得冷 ...
我老公話(6)都辦學33年點解唔讀,我話(6)呢間完全唔了解,而且網上又搵唔到評語,又冇家長識呢間學校,結果星期三個日去左海麗邨仁愛堂面試,轉頭就話收左佢,咁我同老公講 ,始終仁愛堂都係大機構,好多設備同支援都會足夠過(6),所以我決定讀仁愛堂

引用:Quote:原帖由+yanlaw0824+於+15-01-28+發表

原帖由 soso3509 於 15-01-30 發表
但又因為中英雙語..又會多d "外籍小朋友"

sorry. 遲左覆..
我都見有外藉小朋友

引用:我小朋友講野都唔太叻,所以會選擇今年n班

原帖由 cookie0449 於 15-01-31 發表
我小朋友講野都唔太叻,所以會選擇今年n班做大b,如果格梗上k1,小朋友學唔學到野都唔知,如果你個邊n班收 ...
我原意都係(6)先讀一年,出年再轉 ,但好多朋友都話,不必重讀一年,除非學校要求,否則都唔需要,如要轉校就宜家搵,所以我就再搵,宜家會讀仁愛堂

引用:Quote:原帖由+yanlaw0824+於+15-01-31+發表

原帖由 kittymilo 於 15-01-31 發表
唉,我個仔都係唔講嘢嚟個原因,又話佢好BB咁,學校又係問我有無帶佢去評估下,睇下係邊方面問題,評估完再 ...
你個仔幾大丫

引用:Quote:原帖由+piggymonkey+於+15-01-29+發

原帖由 yanlaw0824 於 15-01-30 發表
因為我仔唔肯講野,同埋平時只講爸爸媽媽,唔得,byebye,咁老師問有冇帶佢去做治療,我話要等2月5返健康院 ...
你個情況,應該不用猶豫,照讀。
遅一年讀未必有利。

引用:Quote:原帖由+yanlaw0824+於+15-01-30+發表

原帖由 annayu 於 15-01-31 發表
你個情況,應該不用猶豫,照讀。
遅一年讀未必有利。
宜家搵左另一間學校啦,今年9月返K1

引用:Quote:原帖由+cookie0449+於+15-01-31+發表

原帖由 yanlaw0824 於 15-01-31 發表
我原意都係(6)先讀一年,出年再轉 ,但好多朋友都話,不必重讀一年,除非學校要求,否則都唔需要,如要轉校 ...
但其實佛教同基督教係好有資源既機構
不過既然揀左..就放心去讀啦..

引用:Quote:原帖由+yanlaw0824+於+15-01-31+發表

原帖由 soso3509 於 15-02-01 發表
但其實佛教同基督教係好有資源既機構
不過既然揀左..就放心去讀啦..

...
其實我都唔識選擇丫,但佛教與仁愛堂比,個人感覺好似仁愛堂較好,本身我地又冇宗教信仰,希望會啱阿仔啦

‹ 上一主題|下一主題