用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 點算好…照讀定再搵學校
go

點算好…照讀定再搵學校 [複製鏈接]

12年12月尾b,第一輪面試in 7間,結果係5 reject 2waiting………
1)明我幼稚園奧運校K1(waiting),寫左一次求位信
2)太陽島中英文幼稚園K1(waiting)
3)竹園區神召會南昌康樂幼兒學校pn (reject,我一直以為in k 點知原來係pn)寫左兩封求位信同交左16/17申請表做大仔k

尋日再打去以上呢三間學校都話已經完全冇位,結果我再去左以下三間面試:

4)富昌邨陳小寶K1,去面試前都話可以即日知 收定唔收 ,但見完之後話等電話,今日再問就話等我仔2月5返健康院見完醫生再決定收唔收

5)怡靜苑YWCA宏恩K1,話過兩日先知結果

6)麗閣邨佛教曾果成中英文幼稚園K1,見完即收,已即時註冊交留位貴

但問題來了,我完全唔了解(6)呢間學校,點算好

0    0    0    0

回覆 yanlaw0824 的帖子

媽媽你要明白12月細B有K1學位已經好幸運,如果不介意可以入讀一年,下年repeat K1,你可以有更好的選擇

回覆:點算好…照讀定再搵學校

呢間應唔錯的..我見教人選校既呀sir 都有提及過...
再搵應該難d...因為waiting 人數真係好多...

引用:回覆+yanlaw0824+的帖子 媽媽你要明白12月

原帖由 Evelyn_w 於 15-01-28 發表

媽媽你要明白12月細B有K1學位已經好幸運,如果不介意可以入讀一年,下年repeat K1 ...
我本來諗住,如(4)&(5)呢兩間唔收就照讀一年(6)呢間,然後明年再去第二間學校重讀一年K,但有朋友話冇需要重讀一年K1同埋學卷係學三年
宜家朋友意見話一係照讀,一係再搵!!同埋我仲有個細女,16年9月夠2歲我會比佢讀n,所以其實我想佢同哥哥讀同一間,但宜家(6)呢間又只有k,我都唔知點好

引用:呢間應唔錯的..我見教人選校既呀sir+都有提

原帖由 soso3509 於 15-01-28 發表
呢間應唔錯的..我見教人選校既呀sir 都有提及過...
再搵應該難d...因為waiting 人數真係好多...

...
請問邊度睇到丫,因我搵左好耐bk 都只有幾年前一句,校長好好,好有愛心,就冇其他了

讀得好不如明年試考插K2吖

引用:回覆+yanlaw0824+的帖子 讀得好不如明年試

原帖由 Evelyn_w 於 15-01-28 發表

讀得好不如明年試考插K2吖
我都唔知點好

引用:Quote:原帖由+soso3509+於+15-01-28+發表呢

原帖由 yanlaw0824 於 15-01-28 發表
請問邊度睇到丫,因我搵左好耐bk 都只有幾年前一句,校長好好,好有愛心,就冇其他了

...
我搵返d 資料先

純路過, 想問學校收生和返健康院有乜關係?

我都想問,點解學校話要等番健康院先?

引用:回覆+yanlaw0824+的帖子 純路過,+想問學校

原帖由 piggymonkey 於 15-01-29 發表

純路過, 想問學校收生和返健康院有乜關係?
因為我仔唔肯講野,同埋平時只講爸爸媽媽,唔得,byebye,咁老師問有冇帶佢去做治療,我話要等2月5返健康院見醫生先知下一步點做,咁佢話,咁等埋健康院報告先決定收唔收

引用:我都想問,點解學校話要等番健康院先? +

原帖由 catli11 於 15-01-29 發表
我都想問,點解學校話要等番健康院先?
原因請睇 #11 回覆

回覆:yanlaw0824 的帖子

咁如果我係你,無論咩學校都會讀住先,bb唔肯講嘢有好多因素,但屋企無人同佢講都重要原因,小朋友番學有老師有同學,會學習得快啲,如果你ft mum可以陪bb講嘢,玩同番下pg又唔一樣。至於學券,係得3年,即如果你番n都唔會有學券,一樣。

哦, 明白
雖然你嗰D 學校我完全唔識 (因爲唔同區唔熟), 但我都覺得你讀住先, 可能過多幾個月又有人放位都唔定 (有D 學券校和非學券都交咗留位, 可能最終讀非學券會放位呢), 到時你再取回學券轉校, 最多蝕留位費
otherwise 讀完K1 唔鍾意#6 嗰間, 可以考慮K2 轉校
始終任何一間學校都好過係屋企吽, 就算知識上教到佢, 但屋企都無可能營造到嗰個群體環境

照讀

讀住先

引用:咁如果我係你,無論咩學校都會讀住先,bb唔

原帖由 catli11 於 15-01-30 發表
咁如果我係你,無論咩學校都會讀住先,bb唔肯講嘢有好多因素,但屋企無人同佢講都重要原因,小朋友番學有老 ...
其實我一直都係有咩學校收就讀邊間,不論n or k ,不過我比較心儀(3),因為要計年齡我仔今年9月係入k ,我一直都以為自己個間報k ,點知星期一再次打去問,原來我報n,但(3)都話好少位,你唔好等,再搵學校啦,咁我米星期一已即時搵左3間,(6)就即收,我即時都比左錢,到星期三再搵到另一間又係in 完就收,係海麗邨仁愛堂,咁我就轉左啦,唔讀(6)了

引用:咁如果我係你,無論咩學校都會讀住先,bb唔

原帖由 catli11 於 15-01-30 發表
咁如果我係你,無論咩學校都會讀住先,bb唔肯講嘢有好多因素,但屋企無人同佢講都重要原因,小朋友番學有老 ...
我係屋企都已經成日同佢講,佢都唔肯講

引用:回覆+yanlaw0824+的帖子 哦,+明白雖然你嗰

原帖由 piggymonkey 於 15-01-30 發表

哦, 明白
唔讀(6)啦,再搵到第二間學校了

引用:照讀 +

原帖由 dlee_ca 於 15-01-30 發表
照讀
唔讀(6)啦,再搵到第二間學校了

‹ 上一主題|下一主題