用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 45校網排位求指教
go

45校網排位求指教 [複製鏈接]

(1)嘉諾撒(2)彩雲聖若瑟(3)真鐸
唔知咁排ok嗎?請大家俾啲意見。因對其他小學不太熟識,如可立,慈天,聖博德,聖文德,慈雲山聖文德,基慈,基華。
Thanks you

7    0    0    0

回覆:45校網排位求指教

真鐸好嗎?

真鐸排第三,基乎不會有機會。

真鐸是要門小學之一,排第一都未必入到

引用:真鐸是要門小學之一,排第一都未必入到

原帖由 大白豬 於 15-01-29 發表
點解?

回覆 chanhazel 的帖子

因為位少。真鐸,錦泰,嘉諾撒是45網熱門小學。

大白豬 發表於 15-1-30 08:23
回覆 chanhazel 的帖子

因為位少。真鐸,錦泰,嘉諾撒是45網熱門小學。
真鐸係熱門?可能我Out啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cleokiko 發表於 15-1-27 21:26
(1)嘉諾撒(2)彩雲聖若瑟(3)真鐸
唔知咁排ok嗎?請大家俾啲意見。因對其他小學不太熟識,如可立,慈天,聖博 ...
乙三只可考慮慈雲山聖文德/基慈,乙四陳南昌夫人。再安全D就乙一唔揀兩大熱門
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我只知錦泰+嘉諾撒喺兩大頭號熱門,其次喺聖博德和慈天(有錯請指正),而真鐸...um....可能我都out了,又或者佢位少,所以做成熱門的感覺,但根據我c9市場直覺,通常只有要"爭客"嘅學校先會於門前掛滿學生"成就"banner.....

悠悠110409  聖博德唔算熱門, 係比較Hea的學   發表於 15-1-30 11:35

ak1020 發表於 15-1-30 10:56
我只知錦泰+嘉諾撒喺兩大頭號熱門,其次喺聖博德和慈天(有錯請指正),而真鐸...um....可能我都out了,又 ...
我覺得除咗兩大熱門, 應該係基華同慈天較多人放乙一

回覆 hkpapa852 的帖子

我想基慈点解不hit? 因升中成績冇咁好?

hkpapa852  45你又啱?  發表於 15-1-30 11:54

zanezane 發表於 15-1-30 11:54

我想基慈点解不hit? 因升中成績冇咁好?
詳情我都唔楚, 多年以來基慈升中都一般, 只有20%左右, 近年好了, 有~28%.

不過一定唔係大家首選, 因為同網其它多間學校成績都較佢好 (好少少, 都係都3X%)

zanezane  學校今年的表現不俗.  發表於 15-1-30 12:17
zanezane  我只看過今年的學校info, 我只見   發表於 15-1-30 12:17

有幫朋友看过report, 純認為呢間唔会同真鐸差咁遠, 但看見排位有差咁多
因地点唔好?

zanezane 發表於 15-1-30 11:58
有幫朋友看过report, 純認為呢間唔会同真鐸差咁遠, 但看見排位有差咁多
其實我唔覺真鐸係得排乙三以前, 只係佢既marketing較多(不斷有什麼免費優才班俾幼稚園學生參加, 當興趣班都好呀!)

Lam3Tai  Right  發表於 15-1-30 15:21

明白, 45是天主教天堂.

上年我有基督教朋友在呢區, 佢好爭扎,最後想近d屋企選天主教的.....
我今年有快看過學校資料, 覺得呢區的小學也有好多亮點. 就算不hit的基慈我也搵到我欣賞的地方
的確比34好選.

zanezane 發表於 15-1-30 12:15

明白, 45是天主教天堂.
基督教都唔差, 有熱門既基華, 唔知係咪熱門既真鐸, 同冷門少少既基慈三間揀

仲有2間保良局小學.

隨著兩間聖公會寶校搬咗去34網, 只剩一間伊斯蘭學校大家唔係咁想入, 所以我覺得45網算係九龍區小學較平均既一個校網. 不過升中前景就差D

升中咁遠..... 都要再睇小朋友係什麼材料才可以諗. 如果真係讀到書, 到時再諗計, 賺左而家小學個環境先,......

hkpapa852 發表於 15-1-30 12:22
基督教都唔差, 有熱門既基華, 唔知係咪熱門既真鐸, 同冷門少少既基慈三間揀

仲有2間保良局小學.

我見好多人都說黃大仙網升中不太好, 但我見都有不少Band 1 中學, 保一直情係Band 1a添, 我想知道點解麻麻地?

ak1020 發表於 15-1-30 13:06
我見好多人都說黃大仙網升中不太好, 但我見都有不少Band 1 中學, 保一直情係Band 1a添, 我想知道點解麻麻 ...
參考下呢度:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2954758

以2014小六畢業生人數計算, 黃大仙區應係全九龍中, B1學生可取得一線學校學位機會最低一區

麥兜MaMa  齋看數字不高, 但d假設係點要消   發表於 15-1-30 13:49
麥兜MaMa  看似有點復習, 要少少時間消化下   發表於 15-1-30 13:47

大白豬 發表於 15-1-29 19:19
唔係fa, 真鐸 ...
‹ 上一主題|下一主題