用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 觀塘區揀K1問意見
go

觀塘區揀K1問意見

我註冊了保會全日,原校, 有學劵,樓下
VS
聖安當AM, 有學劵, 天主教, 有中小學, 搭車
VS
迦南am, 冇劵劵, 樓下 (K3 下午)

點揀好呢?

Happi_Mum 發表於 15-1-27 13:17
VS

聖安當唔係直上中小學嫁, 同埋而家聖安當已經比 1X 廿年前差咗好多, 仲有好多 b6 添~

回覆 Happi_Mum 的帖子

相信你係麗港城居民。真係好睇你家庭狀況,有冇人湊, 經濟狀況同埋你對學術上的要求!
首先,聖xx 無謂諗,我直頭報都冇報。
保會…你讀緊,應該明白,英普只係當興趣班,而不是太重視。但全日班在時間上好幫到手。
迦南,冇學卷確係唔平,但如果你經濟狀況ok,呢3間要選一間,一定係選迦南!

其實,保會全日扣左學卷,都好似要接近2千,咁迦南3千幾,都係差1千幾,住得麗港城,差1千幾應該不是問題吧

Good Luck!

引用:我註冊了保會全日,原校,+有學劵,樓下 VS

原帖由 Happi_Mum 於 15-01-27 發表
VS
迦南啦

eesmile 發表於 15-1-27 14:36

相信你係麗港城居民。真係好睇你家庭狀況,有冇人湊, 經濟狀況同埋你對學術上的要 ...

多謝你, 認真幫我分析, 經濟尚可。

迦南, 係比佢K2答麵粉的功課嚇親, 好深咁

如經濟許可+ 有人湊, 當然迦南, 無謂爲咗要全日夾硬讀全日

回覆:觀塘區揀K1問意見

路過!想問下迦南通上可以直升邊間小學呢?

icman 發表於 15-1-29 09:36
升小係抽,講運氣!不過,在這間迦南讀書,學到既我覺得接到升小一的課程!

Happi_Mum 發表於 15-1-28 16:11
多謝你, 認真幫我分析, 經濟尚可。

迦南, 係比佢K2答麵粉的功課嚇親, 好深咁
K2答麵粉的功課,相信係專題研習的功課,班班唔同,係小朋友自己討論出來的topic,呢份功課估計係在課堂裡有提過的內容,否則不會咁堅,走去出d咁既問題!我仔係藍田迦南的k3學生,d野的確愈來愈深,但都ok既,不太過分! 真心,如果有$又唔想搭車出九龍塘讀書,呢間迦南中規中矩啦! 我細b就不會留低升k1,因為搬左去第2區,真心不捨得!!

eesmile 發表於 15-1-29 11:36
K2答麵粉的功課,相信係專題研習的功課,班班唔同,係小朋友自己討論出來的topic,呢份功課估計係在課堂裡 ...
講問呢間係咪 Happy School? 你小朋友讀得開心嗎?

eesmile  K3唔算太HAPPY, 日日都有3樣功課   發表於 15-5-10 10:35

回覆 eesmile 的帖子

agree

醒目開學勳章

回覆:Happi_Mum 的帖子

咁你會唔會讀保會,我係同學仔,pm我

icman 發表於 15-1-29 09:36
校長說CANNAN(LC)適合升直資及英小