用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校生悲歌 10個有9個焦慮症
go

名校生悲歌 10個有9個焦慮症

【經濟日報專訊】子女升讀band1學校是家長的夢想,但10隻手指有長短,名校亦有人考「包尾」,有名校生坦言靠「出貓」、抄功課留在精英班,終不敵壓力出現各種病徵,甚至停學一年。

臨床心理學家指,名校生求助趨增,以成績中游者居多,「10個有9個都有焦慮症」;有學生每逢默書日便暈倒,家長求助時反指子女專注力失調,放不下名校包袱,堅持非名大學不入。

有直資學校透露,近年每年錄取數十名插班生,當中半數來自傳統名校,要加開班數應付(見另文——「轉校減壓 直資中學加班接收」)。

現年中六的盧卓瑩,自小一已在傳統英文女校就讀,再升上名英中,至中四時,學校規定要讀4個選修科,即合共讀8科之多;一如其他學生,課外活動亦不由自主,要應付鋼琴、跳彈床、跳舞等興趣班,而小一至中一均為田徑隊的她,逢星期一、三、五都要練習,終因壓力太大而放棄。

還有合唱團,她稱:「請假難過登天,老師會同媽媽講,練習好重要,無咗你唔得!」但她最後應付不了退出,連學業也追不上,名次大跌至最後20名。

怕上學缺席半月 終停學1年

勉強升讀中五的她壓力極大,坦言:「幾叻都會有人叻過你,點都outstand(突破)唔到自己!」同學間更是爾虞我詐;壓力過大令她連上學都提不起勁,缺席逾半個月後終停學1年,再由中四重讀。

在精英班的羅康瑞,中三開始須接受公開試操練,不能參與課外活動,連休息時間都沒有,無法適應令他由考十幾名,跌至約90名,但老師反施加壓力;為繼續留在精英班,他坦言只有「出貓」、抄功課,但後來「抄功課都抄唔切」,所以抗拒上學,並出現壓力徵狀,「一星期有兩日會嘔、胃痛,後來一聽到『返學』就覺得好驚。」最後,他放棄精英之名而轉校。

要抄功課保成績的不止一人,同樣已轉校的張文融,曾經「一日有18、19樣功課」,坦言寫字也感疲累,「做唔晒,惟有抄!」她指,成績愈見倒退,老師卻只幫成績好的同學,自己更被校方勸退學。

家長求助 指孩子專注力失調

註冊臨床心理學家鄒凱詩表示,去年接獲十多宗名校生因讀書壓力求助的個案,多為「高不成、低不就」的中游學生,「10個有9個都有焦慮症」,經常出現肚痛、頭暈及失眠,「測驗前及派卷前都肚痛」;學生及家長起初會以為「食錯嘢」,但發現徵狀持續,諮詢心理專家。

她又發現,臨近公開試,最近有應屆中學文憑試考生求助,他們都背負「名校包袱」及父母期望,「堅持『非三大不入』……怕入讀非出名的學校,會被其他同學比下去。」

香港青年協會「關心一綫」單位主任吳錦娟亦指,過去一年接到4,000多宗求助,1成與學業有關,有求助學生「每逢默書日便會暈低」。

專家:家長看成績 勿只顧數字

聖公會聖基道兒童院臨床心理學家陸詠詩則指,若學生或家長是完美主義者,壓力情況更會惡化。她又指,曾有家長陪同子女求助時,反指子女「懶散、唔讀書」,甚至猜度是否有專注力失調,經分析後,壓力是源於學業。

陸詠詩呼籲家長面對成績時,勿只顧數字,「小學考第一,入到中一佢唔考第一,唔等於懶惰!」為子女選校時應按能力。

https://hk.news.yahoo.com/%E5%90%8D%E6%A0%A1%E7%94%9F%E6%82%B2%E6%AD%8C-10%E5%80%8B%E6%9C%899%E5%80%8B%E7%84%A6%E6%85%AE%E7%97%87-225531977.html

回覆:名校生悲歌 10個有9個焦慮症

10個有9個可能誇張了,但聽落都心痛

poonseelai 發表於 15-1-27 08:54
10個有9個可能誇張了,但聽落都心痛
我估佢意思係「求助個案中,10個有9個係焦慮症」,不通的確心痛

所以入到甚麼合唱團, 校隊, 未必係好事
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

標題錯晒,好似突登嘩眾取寵。

sheffield  yes!  發表於 15-1-27 15:26

引用:標題錯晒,好似突登嘩眾取寵。

原帖由 Jane1983 於 15-01-27 發表
標題錯晒,好似突登嘩眾取寵。
係囉!討厭d人又大做文章,不知所謂

醒目開學勳章

http://happypama.mingpao.com/cfm ... 50127/newa/oaa1.txt
今日明報:

「全港只有33%學生可以入讀本地大學,當中只有18%是Band 1生,這代表Band 3生一樣可以進步。」

家長們,冷靜啲....  可能迫到癲咗,所以入唔到U

"名校生悲歌 10個有9個焦慮症" 唔係啩?我眼見唔多似喎...呢尐文章就好似早前香港電台電視部個套"功課奴隶"一様,以偏概全。

文章標題係嘩眾取竉,但我覺得放喺呢度討論個重點唔係標題囉。

最希望係各家長要不時自己檢討,對自己仔女既期待/要求,對仔女是好是壞,有冇太大壓力、有冇反效果、有冇影響佢一生。

記住,讀書/考試/入大學只是人生一部分,但唔係全部。更加唔好用呢樣去判決小朋友既一生。

其實探討一下學生多方面嘅問題係好正確,但傳媒往往講到好似問題佔絕大多數就唔應該

雖然標題可能誇張了少少,但事實上lei d 問題又真是存在,每年都會見到些唔想見到的新聞。

醒目開學勳章 王國長老

引用:+http://happypama.mingpao.com/cfm/parent

原帖由 kerkermui 於 15-01-27 發表
http://happypama.mingpao.com/cfm/parenting3.cfm?File=20150127/newa/oaa1.txt
今日明報:
33%入讀大學,係包埋非學位課程吧!記得以往計算,入到degree course 的不足兩成

hkpapa852  只計政府津貼的可能更少   發表於 15-1-27 12:18

報張標題當然取向會eye catching,咀嚼內容較實際。不過話說回來,有情緒/精神問題年青人的確愈來愈多。

引用:10個有9個可能誇張了,但聽落都心痛 +

引用:標題錯晒,好似突登嘩眾取寵。

引用:雖然標題可能誇張了少少,但事實上lei+d+問

原帖由 MrBeast 於 15-01-27 發表
雖然標題可能誇張了少少,但事實上lei d 問題又真是存在,每年都會見到些唔想見到的新聞。 ...
對呀,問題跟本在香港的的確確存在,標題亦不覺有問題,是惯常用語標題,唔明前面d家長咁反感,有個仲話不知所謂云云,咁都比佢丙一餐,究竟香港是甚麼世界。

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+15-01-27+發表雖

佢唔想讀點迫都讀唔到。而家小朋友唔輸得,給自己好大壓力

引用:Quote:原帖由+MMVV+於+15-01-27+發表對呀,

原帖由 naughtybj 於 15-01-27 發表
哈哈!
「10個有9個焦慮症」?!
又關香港事!!
人地心理學家話十個入求診個案小童當中有九個係焦慮診,只係想帶訊息u大家有乜問題呀?