用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田培基會睇埋教育局次第嗎?
樓主: Carlton
go

沙田培基會睇埋教育局次第嗎? [複製鏈接]

sue_ki 發表於 15-2-2 15:58
我同你一樣...我都覺得培基校長講野好啱聽....

佢俾我感覺..入到去既學生佢地最重要係培育佢既品格, 佢兩 ...

我聽完後幾日,沉澱過後....我腦中隻魔鬼都有出嚟同我講:「車,佢哋成績唔夠人好,無得賣之嘛,如果佢D學生係5**,你估佢唔重點賣成績咩?"」.....好黑人憎!

sue_ki  好正常既, 由其好驚幫阿   發表於 15-2-3 16:34

fi-fi 發表於 15-2-3 08:03
我聽完後幾日,沉澱過後....我腦中隻魔鬼都有出嚟同我講:「車,佢哋成績唔夠人好,無得賣之嘛,如果佢D學 ...

沙田培英的公開試成績是不錯的,入大學率亦不差。比起許多學校來說,並不輸蝕。

你可以參閱學校的文件,從 11 頁 至 14 頁 清楚列出各科 LEVEL 2 / LEVEL 3 / LEVEL 4 / LEVEL 5 的比率。亦列出了入大學率的分佈。

文件來源:http://www2.pyc.edu.hk/Report/13-14AnnualSchoolReport.pdf

引用:+本帖最後由+憫父+於+15-2-3+08:13+編輯+\

原帖由 憫父 於 15-02-03 發表
唔好意思,我是說培基,不是培英,我校纲亦不是沙田區

憫父  ^^ 對不起!看錯了。  發表於 15-2-3 09:47

我聽完後幾日,沉澱過後....我腦中隻魔鬼都有出嚟同我講:「車,佢哋成績唔夠人好,無得賣之嘛,如果佢D學 ...
沙田培基的公開試表現,以 EMI 學校來說,不算太突出!當然比起 BAND 2 學校來說,是不錯的。

以下是 3 間中學在 2014 年文憑試取得 LEVEL 4 或以上的比率

培基

顏寶鈴

福建
    (觀塘)

全港日校

Chinese Lang

37.8%

45.5%

58.5%

25.8%

English Lang

54.2%

66.0%

46.6%

26.5%

Maths

54.8%

74.5%

61.0%

36.5%

Liberal Studies

37.4%

56.6%

46.0%

35.5%

Biology

低於全港

57.7%

58.5%

43.5%

Chemistry

低於全港

89.7%

46.6%

50.4%

Physics

57.1%

69.7%

61.0%

50.1%

Chinese Hist

54.5%

66.7%

50.0%

33.2%

History

47.7%

60.0%

46.0%

46.0%

Geography

45.0%

30.4%

47.8%

35.4%

Economics

59.1%

63.6%

65.0%

43.5%

ICT

50.0%

80.0%

47.1%

23.1%

達3322+2
或以上

65.4%

74.9%

35.4%

憫父 發表於 15-2-3 10:30
沙田培基的公開試表現,以 EMI 學校來說,不算太突出!當然比起 BAND 2 學校來說,是不錯的。

以下是 3 間 ...

以下是 3 間中學在 2014 年文憑試取得 LEVEL 4 或以上的比率

培基

顏寶鈴

福建
    (觀塘)

全港日校

Chinese Lang

37.8%

45.5%

58.5%

25.8%

English Lang

54.2%

66.0%

46.6%

26.5%

Maths

54.8%

74.5%

61.0%

36.5%

Liberal Studies

37.4%

56.6%

46.0%

35.5%

Biology

低於全港

57.7%

58.5%

43.5%

Chemistry

低於全港

89.7%

46.6%

50.4%

Physics

57.1%

69.7%

61.0%

50.1%

Chinese Hist

54.5%

66.7%

50.0%

33.2%

History

47.7%

60.0%

46.0%

46.0%

Geography

45.0%

30.4%

47.8%

35.4%

Economics

59.1%

63.6%

65.0%

43.5%

ICT

50.0%

80.0%

47.1%

23.1%

達3322+2
或以上

多謝憫父 , 好有用嘅資料, 令我更加立志想小女考入培基, 因為我好喜歡培基幾強嘅基督教價值觀(因為本家庭是基督徒), 今年開放日我好感受到老師好"親民", 學生有禮又活潑, 而憫父嘅資料顯示雖然另外兩間公開試成績比培基好, 但培基成績照咁睇都唔差呀, 已滿足我要求了, 正如好多資深網友及過來人經驗之談, 無謂追求世上最好的中學, 只求搵一間最適合自己小女程度,校風良好及認同學校價值

小時了了 發表於 15-2-3 13:13
多謝憫父 , 好有用嘅資料, 令我更加立志想小女考入培基, 因為我好喜歡培基幾強嘅基督教價值觀(因為本家庭是基督徒), 今年開放日我好感受到老師好"親民", 學生有禮又活潑, 而憫父嘅資料顯示雖然另外兩間公開試成績比培基好, 但培基成績照咁睇都唔差呀, 已滿足我要求了, 正如好多資深網友及過來人經驗之談, 無謂追求世上最好的中學, 只求搵一間最適合自己小女程度,校風良好及認同學校價值
不用客氣!

同意選校不單是看成績,亦要考慮其他因素!

我亦看了培基過去的資料,其實培基的公開試成績是一年比一 年好,相信是一所有心的學校。

老老實實, 我去咗培基開放日連續兩年了(2014年---- 一家三口去; 2013年-----自己一個去), 小女今年小四然而.

2013年那次我有去聽簡介會, 2014年無聽簡介會. 其實2013年那次簡介會自己對兩個副校感覺麻麻地, 因為見佢兩個回答家長提問時, 只係講英文 (因為之前我有去東九龍匯基, 人地簡介會及提問回答都係用廣東話), 另外純粹我個人感覺咋, 不喜勿插呀, 我覺得兩個副校回答時面容僵硬, 好嚴肅, 好似好惡咁. 但係, 係簡介會時有一個該年畢業同學剛升中大嘅男仔, 佢好攪笑, scan 咗佢自己中一嘅成績表 present真係唔係咁好嘅成績, 講自己初中時仍然傻下傻下, 但學校老師點樣有愛心咁教學生, 最後佢公開試成績好好, 仲攞埋有獎學金, 當日佢都好自豪咁可以係簡介會同大家分享, 呢個同學分享令我對培基印象好好.

簡介會完後我去咗不同課室參觀及同同學傾計及問下校園生活之類, 有一個男仔講嘅野, 令我好放心我女唔會係培基學壞, 而我亦好想小女係培基讀. 個男仔中二生, 傾計時話中一入學時佢開頭都有唔習慣, 一來全部講英文, 二來佢話啲同學講野唔粗俗 (Remarks: 唔係粗口), 佢自己會講粗俗說話, 但其他同學唔會講, 佢話佢自己都用咗一段時間去習慣及適應唔講粗俗說話. 當時我同埋幾個三唔識七嘅家長聽到呢位同學仔咁講, 大家真係笑咗出來啊! 所以我對培基印象好好, 所以今年帶埋阿女去, 希望令阿女第一身感受下培基學校, 能激發小女雄心, 小學考好啲呈分試

小時了了 發表於 15-2-3 14:00
老老實實, 我去咗培基開放日連續兩年了(2014年---- 一家三口去; 2013年-----自己一個去), 小女今年小四然 ...
我上年也有去看培基開放日, 同學們活潑有禮,
簡介會上家長獻唱的環節, 及面試時在禮堂聽校長分享都很觸動我心.
雖然我的小朋友最終沒有在此校入學, 但對此校的感覺良好.
袁校長給我的感覺溫文謙謙有禮, 愛學校愛學生, 用心辦學.
後來有同教育界朋友提起過, 都說他是一位有心的好校長.
而有朋友的兒子在此校就讀也說校風好, 有愛心.
有位住附近的朋友也說此校的學生算乖.

不過我不是用家, 以上只是我個人的感覺, 純綷分享, 不喜勿插.

我要向山舉目,我的幫助從何而來,我的幫助從造天地的耶和華而來            (聖經~詩篇 121:1-2)

引用:Quote:憫父+發表於+15-2-3+10:30+沙田培基

原帖由 小時了了 於 15-02-03 發表
agree with u

引用:+本帖最後由+小時了了+於+15-2-3+14:05+編

原帖由 小時了了 於 15-02-03 發表
我都有同感,兩位副校比較嚴肅。但學生真係乖、纯品,呢樣好緊要,千其唔好學壞嘛。我都問過附近住嘅幾位朋友,佢哋都覺得D學生乖…所以我都問自己『成绩好但人品差,有咩用?』

引用:Quote:小時了了+發表於+15-2-3+14:00+老老

原帖由 lamlammama 於 15-02-03 發表
我上年也有去看培基開放日, 同學們活潑有禮,
簡介會上家長獻唱的環節, 及面試時在禮堂聽校長分享都很觸動 ...
你所形容的袁校長,亦是我感受到的一模一樣

回覆 fi-fi 的帖子

我又想佢收又想佢唔收
因為如佢收, 咁我就要決定係咪放棄派位, 但又怕等派位..一個唔好彩派唔到頭2間...我會後悔莫及...

好驚幫阿女揀錯....

引用:回覆+fi-fi+的帖子 我又想佢收又想佢唔收

原帖由 sue_ki 於 15-02-04 發表

我又想佢收又想佢唔收
諗到頭爆

回覆:沙田培基會睇埋教育局次第嗎?

我去完都好喜歡此校, cherriesiu 睇埋你朋友例子, 更加喜歡

fi-fi 發表於 15-2-3 07:54
著重德育、人格....

呢方便我個人比較注重,當年揀小學時都係用呢點作首要
fi-fi

無錯﹗雖然培基的banding 唔算高,但品格係現在的社會真係更重要。有好及正面的品格,人生才會充滿陽光朝氣健康。

你小朋友結果選左邊間?

引用:Quote:fi-fi+發表於+15-2-3+07:54+著重德育

原帖由 kin818kin 於 15-02-18 發表
fi-fi

無錯﹗雖然培基的banding 唔算高,但品格係現在的社會真係更重要。有好及正面的品格,人生才會充滿 ...
我仔同大家一樣,是今屆升中的小六生,未定案

fi-fi 發表於 15-2-18 11:05
我仔同大家一樣,是今屆升中的小六生,未定案
fi-fi

咁你已經註冊培基?

註冊左會唔會就代表放棄自行?

我仔今年小五,3月開始呈一,但佢成績退左好多,我都非常擔心,所以先向你地取經。

引用:Quote:fi-fi+發表於+15-2-18+11:05+我仔同

原帖由 kin818kin 於 15-02-18 發表
fi-fi

咁你已經註冊培基?
我仲十五十六,因自行某何文田中學係有機的

引用:回覆+fi-fi+的帖子 我又想佢收又想佢唔收

原帖由 sue_ki 於 15-02-04 發表

我又想佢收又想佢唔收
我都係決定呢個星期六入去注冊左先,大抽獎真係唔係人人玩得起,到7月先去其他叩門試試

‹ 上一主題|下一主題