用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

Net 12 華仁 [複製鏈接]

上下午 total 只有五十幾個位.... 係未太博冇乜機?囝有私校 backup, 很喜歡華仁不是太谷!請問有冇人甲一乙一都係華仁?下午會好些嗎?謝!

1    0    0    0

醒目開學勳章

回覆:Net 12 華仁

有私校在手當然博一博,下午機會應該大過上午。good luck

醒目開學勳章 王國長老

引用:有私校在手當然博一博,下午機會應該大過上

原帖由 jelly-pudding 於 15-01-27 發表
有私校在手當然博一博,下午機會應該大過上午。good luck
唔記得係自行定上年統一,攪攪下下午多人爭過上午(學校職員對遞表家長講)

thanks!

我朋友囝囝讀緊話唔係咁谷, 小朋友重係足球隊成日練波.

好似係一年上、一年下嘅 返學 pattern.

引用:Quote:叮噹媽媽+發表於+15-1-26+23:31+上下

原帖由 ha8mo 於 15-01-27 發表
誰說華仁不是太谷?
我聽人講係教淺考深?
我仔現在小一,平日我唔覺好谷,功課3-5樣一日,一般1-1.5小時完成,但中英數測驗比較深,剛考完試未派唔知點情況。但亞仔讀得好開心。唔知佢個班係咁定班班都係,讀書風氣不錯。亞仔比以前自覺咗。
返而家長應會比學校谷,我估同升中有關。

ha8mo 發表於 15-1-27 14:10
大概幾多%可升回華仁香港書院?
我見升中版話上年WY書院中一有一半係外校生, 即係只收夠太約直屬位咁多人(7X個), 估計有一堆人跳船走咗
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sorry all....I think I have confused myself and all....I can only apply 甲一 for WY as I am not belongs to Net 12....so forget it then !! What a stupid mum I am :(

引用:Quote:lewisfung+發表於+15-1-27+13:21+我

原帖由 ha8mo 於 15-01-27 發表
大概幾多%可升回華仁香港書院?
跟據學校資料,79個學額即65%預留給華小學生

引用:Quote:原帖由+ha8mo+於+15-01-27+發表大概

原帖由 lewisfung 於 15-01-27 發表
跟據學校資料,79個學額即65%預留給華小學生
補充一點,79個全部為統一派位學額。我都唔知自行分配可唔可以再有華小學生?

王家爸爸  可以  發表於 15-1-28 16:37

賜教: 華仁比較谷 or St Joe 比較谷?

回覆:janetgo 的帖子

以我所知華中第一輪比較喜歡收外校生。。

王家爸爸  華中校長話唔係  發表於 15-1-28 16:26

引用:賜教:+華仁比較谷+or+St+Joe+比較谷?+

原帖由 janetgo 於 15-01-28 發表
賜教: 華仁比較谷 or St Joe 比較谷?
個人認為st. Joe 比較谷

王家爸爸  我都相信係  發表於 15-1-28 16:24

回覆:wingszew 的帖子

認同,當初我都在呢WY同SJ兩間之中選擇,但唔想谷到個仔爆,加上我有兩個同事都在SJ讀,大約了解過有關情況,所以選WY。不過谷唔谷人人定義不同。

回覆:lewisfung 的帖子

咁測驗考試啲野係咪全部有考過的?thx

引用:咁測驗考試啲野係咪全部有考過的?thx +

原帖由 poodlema 於 15-01-28 發表
咁測驗考試啲野係咪全部有考過的?thx
我估你係問有無教過。
有教類似內容,但沒有平時功課的問題般直接。

另外可分享一樣野,雖然不直接關1516年入學的事。雖然我不是學校的活躍家長,但就我所知,單單現在小一生的必收生細佬在1718年時入讀小一的我知已有4個,我都係其中一個。可能近年多人生多於一個有關。

hkpapa852  咁你係華上定華下先?  發表於 15-1-28 15:50

wingszew 發表於 15-1-28 11:26
以我所知華中第一輪比較喜歡收外校生。。

華中校長係收生講座話華中傳統係先收自己友,佢仲舉例話以前中五升中六,華中情願收剛達標既自己學生,唔收好多火箭既外人。
‹ 上一主題|下一主題