用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有無預備2016/9 去英國的
樓主: twtwtw
go

有無預備2016/9 去英國的   [複製鏈接]

醒目開學勳章

bobo-mama 發表於 19-5-23 14:45

想請問一下第一次student visa入境點解會耐啲?謝指教:fu ...

第一次以學生visa入境, 海關當然會仔細地查閱你所有相關嘅文件,會詢問你就讀哪一間學校

3b 發表於 19-5-23 15:42
第一次以學生visa入境, 海關當然會仔細地查閱你所有相關嘅文件,會詢問你就讀哪一間學校
...

明白了,謝謝

醒目開學勳章

bobo-mama 發表於 19-5-23 17:22
明白了,謝謝

如果你不是提早幾日到英國, 集中在9月1至3日, 同一時段有好多學生返去開學, 排隊是必然的。 所以, 買機票時盡量選擇比較前的座位; 如果相隔半小時又有另一班機到, 要等前面的過晒才到下一班機, 到時就要等得更加久

3b 發表於 19-5-23 17:36
如果你不是提早幾日到英國, 集中在9月1至3日, 同一時段有好多學生返去開學, 排隊是必然的。 所以, 買 ...

謝謝
想再請教,我們打算陪仔早兩個星期過去,讓他先適應時差和購買日用品,中間有幾日,諗緊過去德國探朋友。
之前聽人講過,用學生簽證入境英國後,要搞一些手續才可離境?其實聽的時候我是不太明白的
請問我這個想法是否可行?謝謝

醒目開學勳章

bobo-mama 發表於 19-5-23 17:56
謝謝
想再請教,我們打算陪仔早兩個星期過去,讓他先適應時差和購買日用品,中間有幾日,諗緊過去德國探朋 ...

入境後需要取BRP咭, 如果歲數是16歲 或18歲以上 (忘記了), 需要到警局報到,希望其他家長可以分享!
‹ 上一主題|下一主題