用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有無預備2016/9 去英國的
樓主: twtwtw
go

有無預備2016/9 去英國的   [複製鏈接]

3b 發表於 17-4-25 10:10
平時不會超重, 因為經常回來, 每次都只是帶些零食, 少量飲品, 日用品等等, 但今次阿仔帶左好多書回來溫習, ...

我 之前計,阿女都是7月升到silver , 但點知爸爸 4/6-8/7 呢段來回機票出到超平票, 所以未夠分住,要9月 先夠 。

醒目開學勳章

katrinafu 發表於 17-4-25 13:51
我 之前計,阿女都是7月升到silver , 但點知爸爸 4/6-8/7 呢段來回機票出到超平票, 所以未夠分住,要9月  ...

儲夠200分, 已經可以claim1張lounge voucher

siumeme 發表於 17-4-25 13:46
想請問若坐 Emirates 去 Heathrow, 响 Dubai 轉機易唔易? 會唔會好趕? 謝謝

好容易,只是機場好大,要預d時間行去閘口!

想請教各位,聖誕同復活節在school close 前一星期回來會太早嗎?各位有咩建議....我是新手

caerion 發表於 17-4-25 15:20
想請教各位,聖誕同復活節在school close 前一星期回來會太早嗎?各位有咩建議....我是新手 ...

每間學校的school calendar有寫清楚school break前離校的日期,也會寫明return的日期。你想安排孩子早一星期回港? 會有點影響學習吧。

明白

caerion 發表於 17-4-25 15:20
想請教各位,聖誕同復活節在school close 前一星期回來會太早嗎?各位有咩建議....我是新手 ...

為什麼要早一個星期回來?去旅行?

我是根據學校校曆表訂 機票,有顯示 leave time , school opening time .

我女說,學校有幾位同學都會早一星期離校,或遲一星期回校,她們住 美國, 尼日利亞的 。

回覆樓主:

你好!我係新手!阿女9月去英國開學,search咗好耐,機票原來一點都唔平,國泰要成萬3蚊一張,反而英航bundles 好似好抵,請問大家有咩建議?

已買了8月尾飛的BA.但12月同4月倒頭飛好貴,請高人賜教

3b 發表於 17-4-25 10:10
平時不會超重, 因為經常回來, 每次都只是帶些零食, 少量飲品, 日用品等等, 但今次阿仔帶左好多書回來溫習, ...

wa! silver? 係CX 定BA? 點升到嘅? 一年要飛幾多次CX?

我女今晚飛了!BA好嚴過了1.5kg也要執返出來

Umi 發表於 17-4-26 00:06
我女今晚飛了!BA好嚴過了1.5kg也要執返出來

嘩,咁嚴呀,好慘!有次我女行李超重,我要拿走一些零食,她想喊咁濟!

DKmum 發表於 17-4-26 00:24
嘩,咁嚴呀,好慘!有次我女行李超重,我要拿走一些零食,她想喊咁濟!
...

我女仲係學生飛可以有二件行李,我只是寄一件,因為佢今次返去冇校巴搭,要自己搭3hrs火車,怕拎上拎落麻煩又要轉車搞5掂,所以迫曬落1喼度,已經盡量拎少左,原本以為1.5kg應該ok, 估5到咁lor! 問地勤佢話heathrow好嚴會claim返佢地$所以冇辦法

Umi 發表於 17-4-26 00:30
我女仲係學生飛可以有二件行李,我只是寄一件,因為佢今次返去冇校巴搭,要自己搭3hrs火車,怕拎上拎落麻 ...

BA 一向咁嚴,由其英國回香港 ,話說 有次我們成班朋友,當中有人超 0.2kg ,另一個 0.5 kg , 地勤第一句說 你想比錢定 拿出來。 想求下情的機會都冇。

醒目開學勳章

Hiutung 發表於 17-4-25 20:28
你好!我係新手!阿女9月去英國開學,search咗好耐,機票原來一點都唔平,國泰要成萬3蚊一張,反而英航bund ...

學生票太貴, 我不會買這種

醒目開學勳章

Ruby1219 發表於 17-4-25 23:52
wa! silver? 係CX 定BA? 點升到嘅? 一年要飛幾多次CX?

除了開學那一程搭BA外, 其他全部搭CX. 由上年10月至今年5月, 大約來回飛5次, 亦因為要趕在到期前升級, 所以4月加了一個BKK短trip (business class-50 club points, 4日連酒店套票大約5仟幾).

因為上年無經驗, 只留意平機票, 所以儲的club points及miles都不太多, 但今年開始好認真做統計, 留意價錢, club points及miles, 而大假期(Christmas, Easter, Summer)的機票通常較貴, 但是相對儲的分數亦較多, 所以我在10月, 2月及5月盡量買最平的class (S, N, Q)慳錢.

醒目開學勳章

caerion 發表於 17-4-25 23:45
已買了8月尾飛的BA.但12月同4月倒頭飛好貴,請高人賜教

幾錢?

Hiutung 發表於 17-4-25 20:28
你好!我係新手!阿女9月去英國開學,search咗好耐,機票原來一點都唔平,國泰要成萬3蚊一張,反而英航bund ...

bundle 票有flexibility, 但貴好多,我唔考慮。我自己好勤力去check 機票,買倒頭直航票,最平有£451, $5427, $6751,$7755.......等等,這是2015-16學年的機票價,2016-17的價,明顯貴左。記得一有岩價錢,要即買。另外有好多時候,直接找airline買,有機會平。2017的聖誕機票,我們在 Jan已買,比去年貴,所以我們買了轉機。今個月已買到Easter 2018的機票,又係貴左,唔買住,我們等緊維珍的價錢。

3b 發表於 17-4-26 10:59
除了開學那一程搭BA外, 其他全部搭CX. 由上年10月至今年5月, 大約來回飛5次, 亦因為要趕在到期前升級, 所 ...

是呀, 我都是 3月時出 今年 4/6 香港英國,8/7 英國香港,呢後票,$5XXX , 都係 N Q class .
9月條票 hold 了未出 ,好似要 $8XXX  ( 但10月 Half term 回程) 。
‹ 上一主題|下一主題