用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有無預備2016/9 去英國的
樓主: twtwtw
go

有無預備2016/9 去英國的   [複製鏈接]

回覆樓主:

阿仔都係今晚機,阿聯猶,早D到機場 !

我都係四且頭用 cx staff ticket 去london, 機場超多人, 要等幾班機先上到

醒目開學勳章

db7mu23 發表於 17-4-23 16:13
阿仔都係今晚機,阿聯猶,早D到機場 !

阿仔都係今晚機, 一陣去機場

醒目開學勳章

回覆樓主:

請問換新特區護照後, 是否不用再帶原有的學生簽證舊護照出入境? 有BRP card已可以?

3b 發表於 17-4-23 21:10

我女今早 飛機 ,應該差不多到了。

我女九月轉新校,考完GCSE 便pack 嘢離校,請問GCSE的書有需要留在ALevel 時參考嗎?

DKmum 發表於 17-4-23 22:22
我女九月轉新校,考完GCSE 便pack 嘢離校,請問GCSE的書有需要留在ALevel 時參考嗎? ...
斷估唔洗,不過建議問下老師更實際。

醒目開學勳章

katrinafu 發表於 17-4-23 21:54
我女今早 飛機 ,應該差不多到了。

今晚機場不是太多人, 但我們遇上一個好嚴的地勤先生, 行李重了2.5kgs都要我們執返出來

3b 發表於 17-4-23 21:10

就快上飛機了 !

3b 發表於 17-4-23 23:02
今晚機場不是太多人, 但我們遇上一個好嚴的地勤先生, 行李重了2.5kgs都要我們執返出來
...

CX ?
唔係化 ,我女同學 因機票是 舊年買,買時 行李得20kg , 昨天 check in 重了6kg , 地勤只說, 呢邊就算啦, 回程就唔好超重啦,當地 冇我咁好人 。

回覆樓主:

學生票3xkg,今次上機26kg全是零食。。。哈哈

醒目開學勳章

katrinafu 發表於 17-4-24 18:42
CX ?
唔係化 ,我女同學 因機票是 舊年買,買時 行李得20kg , 昨天 check in 重了6kg , 地勤只說, 呢邊就 ...
Exactly! CX, 上年出機票只得20KGS, 無諗過Marco Polo會員都要我們執返2.5KGS出嚟, 我有要求寬免, 但他只說我們的機票只有20KGS, 聽到真係嬲! 最後唯有將一些物品放落手提行李, 不過對這位地勤的處理手法很不滿!

3b 發表於 17-4-24 19:42
Exactly! CX, 上年出機票只得20KGS, 無諗過Marco Polo會員都要我們執返2.5KGS出嚟, 我有要求寬免, 但他只說 ...

我女張機票都系得20kg, 由倫敦返嚟時大喼超重了5kg, 個地勤嚴到不得了,連佢細喼+背包都磅埋5俾過,佢後來將大喼d嘢執去細喼再走去第二架counter 最後過關!

回程由香港返倫敦,之前提過由於online checkin mark 5到位,安全起見咪幫佢入左Marco Polo 可以priority checkin 早點mark 位, 佢又超重4kg, 今次個地勤趈好人俾佢直過!看來真是靠運氣睇你遇到那個地勤!

DKmum 發表於 17-4-24 21:02
我女張機票都系得20kg, 由倫敦返嚟時大喼超重了5kg, 個地勤嚴到不得了,連佢細喼+背包都磅埋5俾過,佢後來 ...

絕對是啦,好睇職員,舊年10月half term 返回英國,我女超重 7kg ,這位男地勤 都看一看,然後說,今次算啦,下次唔好超咁 多啦。

想問下CX學生票有冇得提早mark位?抑或同其他機票一樣要鬥快check in?

katrinafu 發表於 17-4-24 21:56

絕對是啦,好睇職員,舊年10月half term 返回英國,我女 ...
都要看個班機行李多唔多,太早check in 地勤預唔到有冇剩。

Umi 發表於 17-4-24 23:53
想問下CX學生票有冇得提早mark位?抑或同其他機票一樣要鬥快check in?

學生票 不論是網上買 或經agent 已經可即時mark 位 。

醒目開學勳章

DKmum 發表於 17-4-24 21:02
我女張機票都系得20kg, 由倫敦返嚟時大喼超重了5kg, 個地勤嚴到不得了,連佢細喼+背包都磅埋5俾過,佢後來 ...

平時不會超重, 因為經常回來, 每次都只是帶些零食, 少量飲品, 日用品等等, 但今次阿仔帶左好多書回來溫習, 準備5月考試, 所以超重. 下程機票開始30kgs, 加上7月會升上Silver, 另外有10kgs, 到時一定唔會有問題, 除非阿仔搬晒所有書回來溫習.

3b 發表於 17-4-25 10:10
平時不會超重, 因為經常回來, 每次都只是帶些零食, 少量飲品, 日用品等等, 但今次阿仔帶左好多書回來溫習, ...

同你仔一樣,我女搬曬d書番嚟而又系舊機票得20kg, 下程CX有30kg 就5會再有問題,講真亦5會裝滿佢,因為拉起嚟都好辛苦!

‹ 上一主題|下一主題