用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 07/08~畢業生
樓主: 禧媽媽
go

07/08~畢業生 [複製鏈接]

禧媽媽 發表於 18-12-31 16:27
glory
真係好意思, 你話明天 1224
但我睇到時, 明天已經係  2019年
2019新年進步! 心想事成!

禧媽媽 發表於 18-12-31 16:21
glory
9月, 10月有排啵, 你係咪真係等得架?
禧媽,
當然等..........想親身睇下煙花, 到時睇下時間啱唔啱

禧媽媽 發表於 18-12-31 16:29
glory
當然有啦, 仲要校曆表都留埋, 方便去旅行
禧媽,
勁呀, 方便去旅行
或者可以計劃定, 唔使等學校派校曆表先決定

禧媽媽 發表於 18-12-31 16:31
glory

兩天後要返學啦, 我好唔捨得起床, 仲要呢個星期全部"寒冷警告"  ...
禧媽,
真係呀, 起身天都未光, 不過好快到春天, 又到就黎放年假

;00glory 發表於 19-1-6 18:49
禧媽,
大陸兩日去邊樹? 好玩嗎? 我回鄉證過了期兩年, 最近申請過, 諗住阿仔七月會跟學校去日本, 我請唔到咁 ...
glory
唔好笑呀 我報左團至知(因為跟我D亞姨舅父, 佢地報名......哈...即係老人團), 原來去咁遠,  
去陽江

深圳 ----3小時 --- 中山 ---- 4.5小時 --- 陽江 (原本係出名浸温泉, 但到酒店食晚飯已經9:30pm) ,
温泉收10:00, 第二日要 9:00am 開車.....2日團, 即係混吉
不過我都好開心, 可以和長輩一齊去, 係我兩個仔"up 尋D" 囉 話得食和坐車

glory 發表於 19-1-6 18:49
禧媽,
大陸兩日去邊樹? 好玩嗎? 我回鄉證過了期兩年, 最近申請過, 諗住阿仔七月會跟學校去日本, 我請唔到咁 ...
glory
係呀, 有時假期留港都無咩做, 尤其亞仔都長大了, 我地更加無世藝

glory 發表於 19-1-6 18:51
禧媽,
新年都好喎, 澳門好似可以劃定區域放炮竹, 有氣氛
glory
有炮竹,.....好有新年氣氛

glory 發表於 19-1-6 18:53
禧媽,

可能手信街, 賭場人多, 唔怕去感受下節日氣氛, 係驚交通配套唔好金巴返香港要等好, 或者買定直通巴 ...
glory
好呀, 等我睇下直通巴士,
返正, 我荃灣去太子都好快, 佢地而家咁大個, 無咩帶, 唔洗帶水, 唔洗帶定多套衫.

而家連溱溱都有兒童身份証(11歲有相) 可以帶少本特區護照

glory 發表於 19-1-6 18:55
禧媽,
放完聖誕假無幾耐, 好快又農曆年假, 學生哥或我地打工仔都好期待
...
glory
我都好開心, 聖誔假期唔洗返學, 我呢個人肉alarm 都唔洗咁早起身

glory 發表於 19-1-6 18:57
禧媽,
十二月初, 中六一開學無幾耐就要去搜羅資料, 不過今次唔同, 係阿仔自已搵料我想幫都幫唔到
...
glory
等我都叫亞禧留意下

glory 發表於 19-1-6 19:01
禧媽,
唔緊要, 假期又放下假, 加上都忙, 我會有時間又上下黎, 上年九月我轉了無返添馬, 調了去第二個部門,  ...
glory
e.....而家調左邊到返工?  有冇近D?

glory 發表於 19-1-6 19:03
2019新年進步! 心想事成!

glory 發表於 19-1-6 19:07
禧媽,
勁呀, 方便去旅行
或者可以計劃定, 唔使等學校派校曆表先決定
glory
而家年紀大個個都旅行, 心態就係, 襯行得走得就去見識下,

glory 發表於 19-1-6 19:08
禧媽,
真係呀, 起身天都未光, 不過好快到春天, 又到就黎放年假
glory
無錯, 好快春天即係又潮濕啦, 屋企D衫好難乾
你們出晒門口, 係咪關所以窗?  D衫咪好難乾?

有時夏天想快D冬天, 而家冬天又想快D夏天

禧媽媽 發表於 19-1-9 11:05
glory
唔好笑呀 我報左團至知(因為跟我D亞姨舅父, 佢地報名......哈...即係老人團), 原來去咁遠,  ...
禧媽,
OK喎, 無得去浸溫泉係失望啲, 跟團都係飲飲食食, 車來車往, 都明......後生一輩會覺得悶, 佢地都係鍾意自由行多啲, 唔怕, 第日假期再補數

禧媽媽 發表於 19-1-9 11:07
glory
係呀, 有時假期留港都無咩做, 尤其亞仔都長大了, 我地更加無世藝
禧媽,
同感, 好彩樓下係運動場咋, 有空閒時間落去行下, 做下運動, 希望老咗仲可以自已照顧自已...
到家下年紀, 已無心去返興趣班, 放工放假都只係想懶下

禧媽媽 發表於 19-1-9 11:08
glory
有炮竹,.....好有新年氣氛
禧媽,
香港新年氣氛無咁濃, 放到初四又開工, 今年請埋初四可連續放六日
我就初去步到未敢放假住, 睇定一排先.........你會唔會放假?

禧媽媽 發表於 19-1-9 11:22
glory
我都好開心, 聖誔假期唔洗返學, 我呢個人肉alarm 都唔洗咁早起身
...
禧媽,
人肉alarm呢排考試阿仔比返學早到學校, 我呢個alarm就更加早
考埋明天就考晒, 到時一天光晒(真係起身時天到光晒)

禧媽媽 發表於 19-1-9 11:28
glory
而家年紀大個個都旅行, 心態就係, 襯行得走得就去見識下,
禧媽,
係啦, 仲要團費無乜點加價, 記得廿多年前去北京要四, 五千蚊, 其實同依家價錢差不多, 但可能食同住都比以前好

禧媽媽 發表於 19-1-9 11:30
glory
無錯, 好快春天即係又潮濕啦, 屋企D衫好難乾
你們出晒門口, 係咪關所以窗?  D衫咪好難乾?
禧媽,
我地通常夜晚洗衫, 將衫掛窗邊, 用天上野隻掛係窗那款, 中間有條通.....掛晒係廳同房(房有窗台主要用來浪衫), 返工時廳唔關窗(有花槽), 房就拉埋少少, 怕樓上跌下火種, 到夜晚通常啲衫會乾晒, 基本上一日阿仔機衫, 一日我地機衫, 家中用得最頻密既電器都算是洗衣機
‹ 上一主題|下一主題