用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 07/08~畢業生
樓主: 禧媽媽
go

07/08~畢業生 [複製鏈接]

glory

其實你學校可能有30分根本不是中一野, 要比D叻人挑戰的.
好多叻校都係咁架啦

禧媽媽 發表於 15-6-30 10:44
glory
我都係呢1X年才發覺, 原來亞媽真係唔易做

禧媽,
可能就因為做了阿媽, 更愛錫和記掛自己的爸媽

禧媽媽 發表於 15-6-30 10:46
glory
我都派晒啦, 有二份唔合格, 其實都係剛剛好合格mouth:" />係50果隻或5X
唔知點讀上去呢?

禧媽,
中學唔易讀, 就算合格都只是剛剛好, 又無乜邊科好特出, 我都同你有同一想法, 點讀上高中? 或中一是適應期? 黎緊我準備買一套新, 一套舊課本, 舊課本買的主要是主科, 等佢返到屋企都可以睇下, 唔係放晒係locker , 淨係考試先拎黎溫....

禧媽媽 發表於 15-6-30 10:49
而家就睇下

禧媽,
有無啱?

禧媽媽 發表於 15-6-30 10:52
glory
印象中你都去左好多次澳門, 我呢個鄉里就未睇過水舞間, 4張票好貴呀, 而且冇去澳門都有成4年,
其實都 ...

禧媽,
年年暑假都差不多去澳門, 一來唔使諗行程, 二來見邊間酒店平就早些book定, 還有個原因就是去澳門可足不出酒店咁濟, 樂唔鍾意四圍逛, 主要去玩下水就夠....
聽講大陸少了人去澳門, 情況也和香港相同, 睹場靜了許多, 有些旅行社賣水舞間門票連船票, 可留意下, 記得早幾年我地幫襯明星。不過澳門會熱過香港, 香港日日都過三十度, 澳門會更加熱

禧媽媽 發表於 15-6-30 10:54
glory
我地都係最後一日 10/7 派成績表, 唔係呀? 係你學校要求高, 硬係搞到D分數低, 唔會升唔到

禧媽,
不是呢, 最主要原因是樂溫書溫唔熟, 背誦是他弱項, 創作也是他弱項, 加加埋埋沒有高分數, 是對的~

禧媽媽 發表於 15-6-30 10:55
glory

其實你學校可能有30分根本不是中一野, 要比D叻人挑戰的.

禧媽,
中學的分, 分得好散, 湊湊埋埋先有一碟, 有時呢邊失分又要係呢邊拉返分先得, 不過我都學會放手, 因我自己都唔明, 要佢自己承受返結果

glory 發表於 15-7-2 16:39
禧媽,
可能就因為做了阿媽, 更愛錫和記掛自己的爸媽
glory
係呀, 呢句真

glory 發表於 15-7-2 16:47
禧媽,
中學唔易讀, 就算合格都只是剛剛好, 又無乜邊科好特出, 我都同你有同一想法, 點讀上高中? 或中一是 ...
GLORY
你咁講又似係啵, 你真係細心. 而家返到學校, 好似個個差不多.

我都可以參考你買多套中英數書

glory 發表於 15-7-2 16:48
禧媽,
有無啱?
glory
今年因溱溱要返學校暑期班, 夾唔到, 寄望下年

glory 發表於 15-7-2 16:55
禧媽,
年年暑假都差不多去澳門, 一來唔使諗行程, 二來見邊間酒店平就早些book定, 還有個原因就是去澳門可 ...
glory
你好似我枝盲公竹......好呀, 等我睇下

glory 發表於 15-7-2 16:58
禧媽,
不是呢, 最主要原因是樂溫書溫唔熟, 背誦是他弱項, 創作也是他弱項, 加加埋埋沒有高分數, 是對的~:w ...
好好笑

glory 發表於 15-7-2 17:03
禧媽,
中學的分, 分得好散, 湊湊埋埋先有一碟, 有時呢邊失分又要係呢邊拉返分先得, 不過我都學會放手, 因 ...
glory
而家去到中學好似越來越懶咁, 希望佢快D醒覺

禧媽媽 發表於 15-7-3 10:07
GLORY
你咁講又似係啵, 你真係細心. 而家返到學校, 好似個個差不多.
禧媽,
學校派了書單, 對比上年教科書又加了價, 本本都百幾蚊或者二百幾三百幾蚊本, 考貴呀....

禧媽媽 發表於 15-7-3 10:10
glory
今年因溱溱要返學校暑期班, 夾唔到, 寄望下年
禧媽,
足總年年暑期都會攪暑期班, 明年時間啱又可考慮

禧媽媽 發表於 15-7-3 10:13
好好笑
事實

禧媽媽 發表於 15-7-3 10:14
glory
而家去到中學好似越來越懶咁, 希望佢快D醒覺
禧媽,
同感, 都唔知係咪中學要記的事多了, 費多了心神, 比小學時更加懶

禧媽,
禧仔暑期有功課嗎? 仔有一本英, 一本數暑期作業, 很薄, 有心做相信一星期可起貨, 另中文交兩篇讀書報告, 一篇作文

glory 發表於 15-7-8 09:48
禧媽,
學校派了書單, 對比上年教科書又加了價, 本本都百幾蚊或者二百幾三百幾蚊本, 考貴呀....
glory
同感

glory 發表於 15-7-8 09:54
禧媽,
同感, 都唔知係咪中學要記的事多了, 費多了心神, 比小學時更加懶

glory
係啦, 越大越懶, 就算答我野都係一兩個字果D
‹ 上一主題|下一主題