用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS vs TSL
樓主: kiov
go

DBS vs TSL   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 15-1-27 20:02
hkpapa852  咁其實唔駛揀, 一定LSPS

哈哈...但有朋友同我講因為DBSPD係直資,要交學費(佢覺得要使錢比免費 ...
識兩兄弟讀LS,哥升到書院細佬唔得聽佢媽咪講初小學生質素係會參差d,但p3好多都追到或頂唔住走,中途有人走自然有强插入,所以上到書院的學生都ok. 但佢都話無可否認因85%直屬位關係一定會收到少量band2生。
DBS因直資關係所以升中準則無從估計,但相信籮底橙一樣小學中段或升中時篩走,只係%相對少過LS, 正正就係150個G1生揀過晒先入到。

個人覺得DBS稍勝之處英文小學,銜接英中的確會smooth d.
叻既LS小學生會自己在跟好英文,升中一樣無問題,但如果無興趣時間同資源就麻煩d。
呢d就係每月俾4千幾的分別,當然還可享用其他校内設施啦。

回覆:kufubaby 的帖子

我囝仔係LSPS用家。正確尐嚟講書院唔可以收得多過75%喇小學生,喇小有六班,書院有七班,上年收咗168人上書院。我有比較過兩間小學嘅課程內容,真心唔覺得喇小因為係中文小學,所以普遍英文水平會比DBSPD差,返而學校今年要求整體中文水準有所提升。如果要比較學校設施,我相信更加不相伯仲。原來真係仲有好多家長對英小同直資學校心存迷思

回覆:DBS vs TSL

TSL考中學又要玩入學遊戲,DBS可直上中學,其實可以申請減免學費,成績優異有奬學金。

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-1-27+22:02

原帖由 Soundervolt 於 15-01-27 發表

我囝仔係LSPS用家。正確尐嚟講書院唔可以收得多過75%喇 ...
如果唔係住41,冇世襲,唯有迷思直資英小囉。

引用:TSL考中學又要玩入學遊戲,DBS可直上中學,

原帖由 Kmee@@ 於 15-01-27 發表
TSL考中學又要玩入學遊戲,DBS可直上中學,其實可以申請減免學費,成績優異有奬學金。

...
其實中學6年後既事,米6年再玩過囉,最緊要搵到適合小朋友性格小學。分享一下

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-1-27+20:02+h

原帖由 kufubaby 於 15-01-27 發表
識兩兄弟讀LS,哥升到書院細佬唔得聽佢媽咪講初小學生質素係會參差d,但p3好多都追到或頂唔住走,中途有人走 ...
db interview 從來無in學術,乜嗰150個真係一定勁?

sissysze 發表於 15-1-27 22:57
db interview 從來無in學術,乜嗰150個真係一定勁?

反而TSL多年貴為全港最多人報讀的直資小學, 錄取之人數比率低, 競爭激烈, 相信有offer既小朋友學術不會差到那裡...

回覆 MyAshley 的帖子

TSL係男女校,梗係比DGS、DBS、YW等直資學校多人申請報讀啦

引用:Quote:原帖由+kufubaby+於+15-01-27+發表識

原帖由 sissysze 於 15-01-27 發表
你咁肯定無in學術? 定係人人題目唔一樣?
除咗砌野同揾野外, 我仔有答中,英,數題目喎。
可能見佢快手快腳, 問多幾條掛

sissysze 發表於 15-1-27 22:57
你誤會我意思了,我無認為db仔學術勁,只係話嗰150個學生係學校自己揀,佢地要咩人係按佢地"標準"而定而非by lucky 抽入多機會出現錯配。當然有走漏眼或大大下變様,所以db仔都有部份人在高小或升中時被篩走咁解。

引用:Quote:原帖由+kufubaby+於+15-01-27+發表識

原帖由 sissysze 於 15-01-27 發表
我唔肯定。但總有一小部分考到DB嘅小朋友一定有一D「特質」係其他一綫學校睇唔到(真係offer 唔需要多,一個DB就夠)。

Soundervolt 發表於 15-1-27 21:18
我囝仔係LSPS用家。正確尐嚟講書院唔可以收得多過75%喇小學生,喇小有六班,書院有七班,上年收咗168人上書 ...

唔好誤會,我無睇少LS仔。我亦非兩校家長,只係老公兩個表哥的兩個兒子分别在LS/DBS讀(共4個),在節日聚會時他們囝囝及父母自己分享在校資訊。係讀LS的囝自己講英文相對要自己跟緊d,讀DB個囝就話同學間多鍾意睇英文書忽略中文。至於你所謂的英小迷思,係两校父母7年後給我的提醒。其實這中小英小我以前都無偏好,自己年代中小上英中多的是。但時代唔同,英文日趨重要,一線官津中小一定會跟貼英文,但語文確係日日浸淫進步才快。係LS父持平講左句,英小上英中點會唔smooth過中小上英中呀。當時我都笑笑口回左句,唔係既,英小又難適應遮,跟唔上咪重衰。佢咪話點都有過度期,早適應好過遲,係跟唔上到左初中先知重慘。
另無心質疑你,但純比較兩校課程内容點睇得出LS的普遍英文水平不比DBS差。
其實我真係無認為DBS咁神英文好勁,只係認為佢略勝係英小銜接英中smooth d呢一點.
回應所謂直資迷思,都係誤會。由於要俾學$4千幾,當自我安慰俾左去學英文同校内設施。絶無話LS校園設施不及。

85%直屬位是按中學學額不是小學,書院7班收252人,其中扣左自行78人及重讀14人,乙部得160個位抽,但其中分俾喇小138人(只要喇小生揀佢乙一,不論band123都入),九龍城街外位得17個,油尖旺3深水埗2,剩低加埋先22個位。

你計138人over 180喇小生係大概76%, 但你未計甲一嗰78個位。所以按你話上年收左168人計咪成93%,點會不多於75%

hkpapa852  自行無話唔可以收直屬小學學生喎   發表於 15-1-28 09:46

kufubaby 發表於 15-1-28 09:43
唔好誤會,我無睇少LS仔。我亦非兩校家長,只係老公兩個表哥的兩個兒子分别在LS/DBS讀(共4個),在節日聚會 ...
客觀數據, 以近幾年DSE成績睇, 提供讀12年免費教育既LS曾出一位DSE狀元
收12年學費既DBS, 未公開過任何一年DSE成績, 頭2年只係話學生中文科成績未達入大學要求

如以入到大學為目標, 似乎LS全方位獲勝

香港教育, 唔係只有英文一科掂就夠
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Soundervolt 發表於 15-1-27 19:30
回覆 hkpapa852 的帖子

雙沙呂雙仁都有聯繫中學,但雙仁升中派位因聯繫中學係林護而比較有優勢 ...
唔好諗得聯繫位有咁大威力, 得2X個位俾2間學校分, 頂多係多咗10%. 但起碼都要個10%人係B1生, 唔係既都唔會有機會用到 (直屬位一般超過50個, 就可能連B2生都入到, 聯繫位B2想用到? 0機會囉)

雙仁係葵青區, 除咗聯繫既林護外, 還有5間一線中學都係被喻受B1B級數(如蕭明, 安柱)以及3-4間B1C學校, 而且雙仁升讀一線中學比例亦超過6成

雙呂情況類似, 升讀一線中學比例亦超過6成, 沙田區更有11間B1A和B1B的學校(再加4間B1C).

仲有一間, 沙田官立小學, 聯繫B1B沙田官立中學只有佢一間小學, 所以"直升"機會較高, 亦有約60%學生升讀一線中學

九龍除咗油天, 因為有不少學校都唔公開D升中派位資料, 所以都係唔知仲有無 (兩間李兆強? 係夠谷, 但派位成績不如油天)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852, 我意思咪話計埋甲一自行唔止75%囉。

學英文唔係為英文科,係為人生成長及豐富自己。講到香港教育只為考DSE及入大學....

回覆:DBS vs TSL

點解冇人提拔萃小學?

引用:+本帖最後由+kufubaby+於+15-1-28+10:36+編

原帖由 kufubaby 於 15-01-28 發表
我嘅回應並非因為係LSPS學生家長所以要為學校護航。我只係希望用一個第一身嘅用家,客觀咁講出LSPS內嘅普遍情況,並非單憑三兩個學生嘅個人情況去釐定全校嘅實質概況。當然我囝仔亦都唔可以代表哂全間學校。

妳講得啱,現今語文日趨重要,但唔係單單英文好就可以走遍天下,係要兩文三語。近年中港無論生活同營商都越趨緊密,中文運用亦相當重要,我最近有個proposal要用中文嚟寫,頭都大埋!講返LS本身,喺去年考DSE之中有幾位同學因中文科而失去成為DSE狀元嘅機會,而亦有其他本來成績好嘅同學因為中文科成績未如理想,所以入唔到喺香港心儀嘅大學。中文科真正係"死亡之卷"。

究竟直資係唔係真係提升到學校嘅質素?咁就真係見人見智喇!

有關於升書院學生嘅數目,可以上EK喇沙版亦可以搵到參考資料。hkpapa852講得啱,自行亦可以收直屬小學嘅學生,而且學校多數會用盡超收限額。

kufubaby 發表於 15-1-28 10:26
hkpapa852, 我意思咪話計埋甲一自行唔止75%囉。

學英文唔係為英文科,係為人生成長及豐富自己。講到香港教 ...
我承認我比較現實, 而事實上如果十多年後你既仔女連大學都入唔到, 唔好話生活, 係社會上生存都會面對好大困難和限制.

而且如果真係連DSE, 入大學呢D都唔考慮, 真係只為"豐富人生", 咁不如去讀自然學校(都唔係你想讀就有得俾你讀), 或者去讀免費既世界村學校(呢D學校你肯揀一定收你), 從小就接觸多D唔到國籍既小朋友仲好

豐富人生 = DSE/入唔到大學....似乎又未去到咁極端瓜

正正等如...勿看金錢太重 =/= 荷包無氷

Soundervolt 發表於 15-1-27 21:18
我囝仔係LSPS用家。正確尐嚟講書院唔可以收得多過75%喇小學生,喇小有六班,書院有七班,上年收咗168人上書 ...
英文水平...個人睇法...不可能純睇書本去判斷既

中文小學....強中文....英文小學....强英文....應係大路方向
都係睇家長意向...揀適合英/中文小學俾自己小朋友啦~~~

‹ 上一主題|下一主題