用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS vs TSL
樓主: kiov
go

DBS vs TSL   [複製鏈接]

回覆:mcl203 的帖子

我接觸過嘅DB仔真係好醒目、好有自信、好有活力...呢點特點無論學校近年成績變成點都冇改變過(講咗中學部添...)

引用:Quote:原帖由+Kmee@@+於+15-01-28+發表中三

原帖由 bubuG 於 15-01-28 發表
小學呢?年年可以插㗎喎
有的,有人留班咁咪有位,有D會轉去讀國際學校,亦有移民外國,每班最多32人。

引用:唔好講到咁有火藥味,只係各家長之間客觀地

原帖由 Soundervolt 於 15-01-28 發表
唔好講到咁有火藥味,只係各家長之間客觀地用唔同角度討論啫,大家互相交換下意見,並無贏輸之分。喺呢個題 ...
有JM一講到直資名校點好就好唔like㗎嘞,所以火藥味特別重。

panpanpan 發表於 15-1-26 00:19
我相信樓主呢一刻比大仔去讀DBS係無問題,但係到妹妹讀小學嘅時候,問題又會出現!如果妹妹咁好彩考到DGS, ...

如果兩兄妹都咁叻, 就搵個人工無咁多, 或份工相對無咁穩定既辭工, 申請學費減免, 自己教埋, 補習工人都慳番

回覆:little_yolky 的帖子

有親戚試過辭咗份工做FTM,但到頭來因為太多時間同個女相處,太多時間對住個外傭做嘢,太多時間等個老公放工,搞到成家人關係都十分緊張,最後都係出返職場做嘢。FTM都唔係每個人都可以做到㗎。

以前入大學前沒有聽過林護(真是井底之蛙!),入大學時有人整了份資料說明各同學之前讀那間中學、有什麼興趣,etc, 那剛識從林護來的同學即帶點怒火說"都入了來,還為什麼要知大家從那間中學來?",其實當時我沒有特別想法,只是覺得大家想了解大家,後來才慢慢發覺這林護來的同學對自己沒信心,而確實這同學的exposure不及其他來自傳統名校的同學,所以之後更加沒信心。所以我認為傳統名校能給予小朋友需要的exposure及soft skills.  (考試成績只是一部分而已)

Soundervolt 發表於 15-1-28 22:53
我接觸過嘅DB仔真係好醒目、好有自信、好有活力...呢點特點無論學校近年成績變成點都冇改變過(講咗中學部添 ...

我就係想要呢樣野囉! 希望我小朋友將來有幸啦。
講真, 我估10個DB仔8個遲早都出國留學架啦, D家長都未必太介意係咪成績最top, 最緊要夠talk! 睇黎反而係D外人介意多D啫

DB對我嘅吸引力, 並唔係單憑DSE/IB成績去衡量, 而係佢多姿多彩嘅校園生活, 校園環境同學校對男孩子的廣大胸襟, 比佢地表達, 辯駁, 再表達!

引用:以前入大學前沒有聽過林護(真是井底之蛙!

原帖由 GreenMaDad 於 15-01-30 發表
以前入大學前沒有聽過林護(真是井底之蛙!),入大學時有人整了份資料說明各同學之前讀那間中學、有什麼興 ...

還記得當年我讀嗰間中學代表新界總區同代表香港島及九龍兩總區嘅兩大傳統名校交手爭奪全港學界總冠軍,嗰兩大名校係由專業教練帶隊,而我校只係校內相關老師帶隊,當比賽未開始前大家都互相寒暄,閒談間大家傾下得閒時聽乜歌同睇乜刋物,當我地成班同學話鐘意聽張學友、睇日本漫畫時,佢地話聽Pat Metheny同埋睇"Interview"之類嘅音樂同雜誌。無論名挍生喺學業成績上好唔好,但眼界普遍廣闊,自信心都比較強。所以我同意你所講學術成績唔代表一切,視野同自信心呢尐soft skills亦並非可以由書本之中可以獲得到。不過身為傳統名校,始終都要達到令人期望嘅名校級數學術成績。

回覆:DBS vs TSL

物以類聚,人以羣分。你全家平日喜歡打機、打麻將、睇電視劇,很難培養到仔喜歡聽古典音樂、玩國際象棋及睇Discovery Channel.....朋輩對小朋友影響好大。

林護於升中派位版好 hit 吓喎 ! 有人開 post
     林護 vs 皇仁
     又有林護 vs 女拔你點揀
     如果開埋林護 vs  Spcc 真係一個打三個 ,男校 ,女校及男女校都要同佢比併 ,好出名 .

引用:++++++林護於升中派位版好+hit+吓喎+!+有人

原帖由 屋邨仔 於 15-01-30 發表
林護於升中派位版好 hit 吓喎 ! 有人開 post
     林護 vs 皇仁
     又有林護 vs 女拔你點揀
林護喺公開試嘅成績相當出衆,有得同SPCC、DGS、QC等傳統名校一較高下。但要成為全港名校仲需要時間嘅洗鍊,當大部分林護嘅傑出畢業生喺社會上獲得顯赫嘅成就從而建立起學校嘅長久聲望先至可以由地區名校成為傳統名校。環顧各傳統名校起碼都有大半個世紀嘅歷史,傑出舊生比比皆是,林護仍需努力!另一地區名校鄧顯情況同林護相若。

Cowbit 發表於 15-1-30 17:49
我就係想要呢樣野囉! 希望我小朋友將來有幸啦。
講真, 我估10個DB仔8個遲早都出國留學架啦, D家長都未必太 ...
傳統名校無論點樣,始終都有佢地既Die-hard fans! 呢尐魅力係林護、鄧顯等地區名校無法比擬! 祝你囝仔好似樓主囝仔咁考到DBSPD!

引用:其實TSL都唔平得幾多? +

原帖由 victorf 於 15-01-25 發表
其實TSL都唔平得幾多?
平好多

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-1-28+13:46

原帖由 Soundervolt 於 15-01-28 發表
或許跟轉了鄭校長而改變一貫"赢哂"的作風有多少關係? 而家行'王道'路線。作為準家長, 我buy喎。

http://news.takungpao.com.hk/paper/q/2015/0121/2897171.html

回覆:chubbybaby 的帖子

文章中有關"王道"及"霸道"之說令DBS就有尐精神分裂。如果DBS喺學業成績上貫切"王道"理念,但為何又喺課外活動沉醉喺"霸道"之中?課外活動唔係攞嚟強健體魄、培養運動家精神,而不是培訓專業嘅運動員、樂師嗎?為何喺學界霸道地招兵買馬,向各間學校大量挖角去幫學校攞獎,讓學子為獎杯馬首是瞻?為何又將學業成績當作浮雲?讀得書、學業成績超卓就係書堆刨蟲?"聪明人更每因自身能力卓越而滋生贡高我慢之心,被原本的知识学问蒙蔽,产生先入为主的观念,自以为是"?!唔通窮人一定清廉、有錢人一定奸詐?要學業成績平平先至識謙卑,學業有成就一定傲慢!?呢尐係乜道理?

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-1-31+10:00

原帖由 Soundervolt 於 15-01-31 發表

文章中有關"王道"及"霸道"之說令DBS就有尐精神分裂。如 ...
如果學校肯disclose成績多一㸃應該一天光哂。
小學方面, 佢地喺學術方便都有很多奬項哦。 究竟上到中學搞什麼, 真係值得研究吓。

回覆:chubbybaby 的帖子

據了解DBS已意悉到學業成績上嘅問題,其實校董會都俾好大壓力學校嘅管理層去改善。我信相以DBS嘅實力同背景係可以喺學業成績上重回高峰。妳囝仔係準G1,好可能係DBS再創高峰嘅重要一員呢

公道d講句,係其他學校挖角呢個情況,唔止DBS, 好多名校都一樣,只是DBS特別成功,原因是作為運動員,都好有想贏既心,DBS係學界成績咁出色,的確係會吸引好多出色運動員加入

引用:公道d講句,係其他學校挖角呢個情況,唔止D

原帖由 Lovelybbs 於 15-01-31 發表
公道d講句,係其他學校挖角呢個情況,唔止DBS, 好多名校都一樣,只是DBS特別成功,原因是作為運動員,都好 ...
Agree. 所以中學想讀書的人,DB未必最適合。

以我所知,DBS一樣收好多讀書精英,只可以講句,DBS比較功能化,各人有各人的強項,又要運動叻,又要成績好,世上邊有咁多神童
‹ 上一主題|下一主題