用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 讀寫障礙
go

[讀障] 讀寫障礙 [複製鏈接]

讀寫障礙

各位

我姪兒 今年 小3.  口齒伶俐. 但成績一向不好. 默書,計數很差. 英文認字串字也很差. 眼見他父母強迫他溫習但成績未如理想.

我發現他好易張 b ,d 掉轉,  寫句子時. 時堂掉轉d 字
唔知係唔係 讀寫障礙 ? 我想問下有冇得做 test ?
我唔想他有問題但他父母不知道, 只是已為他 lazy

謝謝各位

Re: 讀寫障礙

如果小三而依然有字型倒轉的表現,看來情況有點不妙...

兩個方向尋求協助:
1. 公家-由醫生寫紙轉介衛生署
2. 私家

如果我冇記錯,家長仲可以向學校的資源老師查詢(school guidance teacher),應該每間小學都有。
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

如果有聽呢兩日CR1"為人民服務"的話,就知道教統局既轉介過程有幾effective...所以我通常都係refer d case 去衛生署,起碼有數得計知道要排幾耐.

稚言治語 寫道:

如果我冇記錯,家長仲可以向學校的資源老師查詢(school guidance teacher),應該每間小學都有。

多謝指教﹗
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

原文章由 稚言治語 於 05-4-14 16:05 硐表

請問是否一定要到小一才可以做test的 如k3的小朋友可否做呢?
而讀和寫的障礙是否一定同時出現呢?因我個囡對讀的問題好似不大,但寫的由其英文字是會左右倒轉的而寫中文字便會由下寫向上,加上她的專注力又好像比較低,請問是否有這問題呢?
如果要做test 是否私家比較快,如政府通常要排多久?

我都想知k2有無得test. 因見私人的多數最細要讀小學才可test.  
因我女剛於X'mas被我的2個朋友認為有讀寫障礙.佢地叫我去check, 但唔知去那兒好. 

據聞現時已經有計劃將小一行為量表推前至學前教育,但現階段遠水不能救近火,你可收集囡囡日常的家課,找醫生寫信轉介往最近的兒童體能及智能評估中心跟進。但小朋友在六歲前的發育仍未成熟,不宜過份憂慮。
龍姑娘
原文章由 珀珀,慧慧媽 於 07-11-1 10:14 發表

請問是否一定要到小一才可以做test的 如k3的小朋友可否做呢?
而讀和寫的障礙是否一定同時出現呢?因我個囡對讀的問題好似不大,但寫的由其英文字是會左右倒轉的而寫中文字便會由下寫向上,加上她的專注力又好像比較 ...

假如你有合理的懷疑可向協康會求助,該處有一個青蔥計劃,可以為幼稚園小朋友做初步評估或參考我回覆珀珀,慧慧媽的方法向兒童體能及智能評估中心求助。
龍姑娘
原文章由 joebaby 於 07-12-30 18:44 發表
我都想知k2有無得test. 因見私人的多數最細要讀小學才可test.  
因我女剛於X'mas被我的2個朋友認為有讀寫障礙.佢地叫我去check, 但唔知去那兒好. 

‹ 上一主題|下一主題