用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 讀完year 10 讀a level 好唔好
go

讀完year 10 讀a level 好唔好 [複製鏈接]

如題
A level 會唔會好深?
有冇學校收?

2    0    0    0

點解要咁做?  你嘅意思係唔考GCSE/ IGCSE 而直接讀A Level?

回覆:讀完year 10 讀a level 好唔好

Al是否好深,見仁見智,因香港比英國教早約二年,有D家長話孩子讀得輕鬆。試考入學試便知學校收唔收及深唔深

每个孩子的能力和情况都不一样,但我就不会讓我的孩子skip 一年,我prefer 佢循序渐进,享受校园生活,經歷吓GCSE后再考Alevel.
但如孩子能力很高而覚得課堂太沉闷而影响学习兴趣,又或是經济的因素可早一年畢業的话,这也是另一考虑呢!

我識得有学生9/2014 去讀1year GCSE的課程, 开学一个月后,老师覚得佢超班,主动提議佢轉Alevel,家长最初十五十六,担心個女要追得很辛苦,但呀女想試学校又十卜,最終轉讀了,so far so good. 所以好定唔好,要睇你嘅实际情况啊!

我仔曾有此要求,或讀完Year 10 直上Foundation 入U。我都拒絕了,始終要考好GCSE & A level 成績,將來見工或入到較好的U才實際,除非是尖子。

他有同學就是這樣直上Foundation。沒有讀year 11-13的。
‹ 上一主題|下一主題