用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 5歲小朋友 -- 如何有效引導停止壞習慣
樓主: EllaPoon
go

5歲小朋友 -- 如何有效引導停止壞習慣 [複製鏈接]

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-2-12+12:48+我

原帖由 little_yolky 於 15-02-12 發表
係呀, 女仔唔鬧得既, 好敏感, 好似敏感皮膚咁, 大聲D就話你鬧佢, 嚴肅D就係惡。男仔呢方面真係遲鈍D既, 仲 ...

我個老公都係,大大聲話佢都係0反應!唔知佢傻定我傻!
我都成日同我仔講,你當我傻呀?
不過我都同意,唔好終日鬧小朋友,會反效果,要小朋友已經好收到爸爸媽媽愛佢,先有quota話佢哋!

wan_sosin 發表於 15-2-12 13:14
我個老公都係,大大聲話佢都係0反應!唔個佢傻定我傻!
我都成日同我仔講,你當我傻呀?
不過我都同意,唔 ...
佢哋無反應, 我哋仲响旁邊不斷大大聲同佢哋講嘢, 旁人一定係覺得我哋係儍既。

wan_sosin    發表於 15-2-12 13:22

回覆:5歲小朋友 -- 如何有效引導停止壞習慣

有幾多人話自己是正常選擇做虎媽定象媽?一線之差,傳統定國際?又是家長選擇,其實是一面鏡,可能有問題不是小孩,做家長要反思,不要比較,不要太高要求,不要定時定後。。。。自己是失敗中學習家長!

little_yolky  所謂失敗係成功既阿媽   發表於 15-2-12 14:01
little_yolky  個個家長都係從失敗中學習   發表於 15-2-12 14:00

希望孩子將來是心理醫生及精神科醫生,看來生活不愁,

little_yolky    發表於 15-2-12 14:00

回覆 brother4 的帖子

我個小女,做心理醫生就慘,一定無男仔鐘意佢。搣手指我女都有,重揻到流血,丙佢就話隔離同學更嚴重。佢除左搣手指,還會破壞家中牆紙,椅套,衣服及床單。因為唔可以比佢見到牆紙有少少甩左出來,布料類是不可以有線頭或毛頭。如果有少少毛頭,佢會好快整個大洞出來。F4 Folder 裏面每格用指甲介花,原因個folder乜都無好無聊。

如果孩子能心理醫生,我—定是第一個病人

回覆:scyauchris 的帖子

試看韓劇,無關係。。。,果果都有問題,最後大團圓結果

‹ 上一主題|下一主題