用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 5歲小朋友 -- 如何有效引導停止壞習慣
樓主: EllaPoon
go

5歲小朋友 -- 如何有效引導停止壞習慣 [複製鏈接]

回覆 KarieWu 的帖子

Karen, 可否教教我,我仔有同樣問題。謝謝

引用:+本帖最後由+EllaPoon+於+15-1-23+13:49+編

濼晴 發表於 15-2-10 01:59
我係媽媽 我一緊張 壓力大 我似病態一樣
不自然地 成日咬手指甲 同miss 同剪手甲

同意, 我同你一樣會咬指甲, 所以最初見囡囡搣指甲, 我就知係壓力問題了。我第一件事做既係「自己放鬆」, 因為佢既壓力來源, 唔駛問阿貴一定係我, 我只要解決到自己, 就解決到囡囡。我囡囡好貪靚同怕死, 我再同佢講成日搣指甲, 指尖肉會倒生, 到時頂住咗指甲生唔到, 指尖肉發炎, 就要入醫院做手術, 同埋指甲成日搣, 會變細塊唔可以再長番大, 搽指甲油唔靚。期間, 佢都仲有再搣, 我無發火只係remind佢指甲細塊唔靚, 然後再搵間無壓力小學俾佢, 經過好耐好耐之後, 佢就無再搣了。

依家就輪到細果個

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+15-2-10+11:5

濼晴 發表於 15-2-10 01:59
我係媽媽 我一緊張 壓力大 我似病態一樣
不自然地 成日咬手指甲 同miss 同剪手甲
這兩星期已改變了對策,沒有責備,只有提點及嘗試了解原因。雖然情況依舊,但嚴重性似有減退.......,可惜她自己都不明白自己為何會搣拍甲及手指皮...........

naughtybj 發表於 15-2-10 11:32
德望?
只是後備生。

EllaPoon 發表於 15-2-10 13:57
這兩星期已改變了對策,沒有責備,只有提點及嘗試了解原因。雖然情況依舊,但嚴重性似有減退.......,可惜 ...
我都有問囡囡, 佢話「控制唔到自己」, 就係想搣。我既對策入面, 仲係提點時加埋「笑笑口」, 語氣係「溫柔地」, 呢兩樣嘢真係好難學, 做咗幾十年人都無試過, 練咗好耐先做到。

我個仔若遇解決不到的難題時(有壓力),會用手拍打自己額頭,我見狀會攬住佢,先停止他的拍打動作,再慢慢詢問原因;不過通常小朋友未必能答上。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

引用:Quote:KarieWu+發表於+15-1-23+19:14+Ella,

EllaPoon 發表於 15-2-10 13:57
這兩星期已改變了對策,沒有責備,只有提點及嘗試了解原因。雖然情況依舊,但嚴重性似有減退.......,可惜 ...
或者多點用正向教育, 多點讚賞她 ! 
雖然有時她未做得好好但都可以正面D,例如你做得好,不過你可以更好更靚等 !
記得小D用責備的負面方式

另外找下方間遊戲治療, 放鬆下緊張情緒 ! 香港地生活緊張,連大人都要鬆一下,何況小朋友。

EllaPoon  我自己也發覺讚賞比責備有效。   發表於 15-2-11 14:31

happy_lavender 發表於 15-2-11 10:39
我個仔若遇解決不到的難題時(有壓力),會用手拍打自己額頭,我見狀會攬住佢,先停止他的拍打動作,再慢慢詢 ...
係! 我問她是否緊張便有搣手指行為,她說不知道,又不知道原因。。。。。

little_yolky 發表於 15-2-10 14:42
我都有問囡囡, 佢話「控制唔到自己」, 就係想搣。我既對策入面, 仲係提點時加埋「笑笑口」, 語氣係「溫柔地 ...

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-2-10+14:42+

沒關係 這是愛x,男主角有問題,佢母親「笑笑口」, 長大遇事就大問題,正確方法是相反,請看14及15集,信不信由你,不要當劇,背後有一班心理醫師指導

引用:+本帖最後由+dsedse+於+15-2-12+11:13+編輯

原帖由 dsedse 於 15-02-12 發表

沒關係 這是愛x,男主角有問題,佢母親「笑笑口」, 長大遇事就 ...
雖然我未睇你講嘅劇集,但我認同,應該比合理反應小朋友,例如做錯,就要嚴厲,同我仔一齊玩時,佢唔啱規矩,我會嬲,唔玩!
好多人主張對小朋友要溫和,但當佢長大,或同外面嘅人相處,個世界唔會對佢咁溫柔,甚至佢會遇上無理取鬧嘅人!
但當然平常會絕對愛佢,保護佢,只係佢要明白,做得唔啱,別人會有什麼反應!
我都見依家有D小朋友,當責怪佢時,佢都唔知人哋嬲,都好無所謂,唔識解讀別人嘅心情!
我個仔都咬指甲,係無聊時會咬,我見到會stop佢,叫佢留意返做緊嘅事上,但因為佢係學校先嚴重,佢應該覺得上堂無聊吧,返咗學睇唔到!其實老師已經盡量搵嘢比我個仔去做,唔好等佢太空閒,但都未能停止佢,我依家都只係緊持,等佢慢慢改善!

應該比合理反應小朋友例如做錯,就要嚴厲,同我仔一齊玩時,佢唔啱規矩,我會嬲,唔玩! sorry,應錯誤解釋,pls請看14及15集,小孩不笨,能明白大人心思,一隻手不嚮,希望能明白....

wan_sosin 發表於 15-2-12 11:38
雖然我未睇你講嘅劇集,但我認同,應該比合理反應小朋友,例如做錯,就要嚴厲,同我仔一齊玩時,佢唔啱規矩 ...
搣手指同咬手指唔係錯唔錯既問題, 我同樓主都「應該」係惡人谷長大, 所以如果仲要嚴厲地話佢哋, 只會搣得更利害因此, 大前題必須要「笑笑口」, 唔再添壓力俾佢哋。因為, 我哋响屋企大部份時間都係哥斯拉

真實個案, 大囡細個時大部份時間都係C6湊, C6脾氣好好, 陰聲細氣, 好有禮貌, 大囡就學足佢, 再加上係細B, 返咗學之後感覺有少少無信心。不過, 佢從來唔會有大家講既唔識解讀別人心情, 上至師長, 下至同學, 甚至係三唔識七既路人甲乙丙, 都好鐘意佢, 遇到無理取鬧既人 / 事情, 佢有佢自己一套應付方法。

大家放心, 入咗學校, 老師同學自然會俾面色小朋友睇, 小朋友有問題, 我現在傾向於「笑笑口」同佢講, 唔會太嚴厲, 可能大家媽咪天生麗質難自棄, 惡唔出樣, 所以要扮嚴厲D, 但係, 我天生惡人樣一名(其實我很溫柔), 唔笑真係會嚇親細路。

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-2-12+11:38+雖

原帖由 little_yolky 於 15-02-12 發表
搣手指同咬手指唔係錯唔錯既問題, 我同樓主都「應該」係惡人谷長大, 所以如果仲要嚴厲地話佢哋, 只會搣得更 ...

我都認同你所講,每個家庭特性唔同,我講嚴厲,並不是惡,唔同層次。
同埋可能我講嘅情況,多D係男仔,因為男仔本來對情感已遲頓D,無女仔咁敏感。所以要做到好明,講埋比佢知,我嬲先明。
你話出到去,自然會有人話佢哋,都係啱,但因為屋企唔會咁對佢,佢哋會覺得嗰D人都係錯,唔應該咁對佢,我呀爸呀媽都唔會咁!會唔認個問題係自己!
呢D係我親眼見過!
但呢D討論好好,會睇到更多唔同角度!

wan_sosin 發表於 15-2-12 12:48
我都認同你所講,每個家庭特性唔同,我講嚴厲,並不是惡,唔同層次。
同埋可能我講嘅情況,多D係男仔,因為 ...
係呀, 女仔唔鬧得既, 好敏感, 好似敏感皮膚咁, 大聲D就話你鬧佢, 嚴肅D就係惡。男仔呢方面真係遲鈍D既, 仲延續到做咗人阿爸之後都無改善

happy_lavender  畀下面D爸爸好喎。   發表於 15-2-13 12:18

引用:+本帖最後由+dsedse+於+15-2-12+12:02+編輯

原帖由 dsedse 於 15-02-12 發表

應該比合理反應小朋友 ...
唔好誤會!我呢個睇法係我本來嘅睇法,並唔因為你所講的!
只係我本來就唔會見到小朋友做得唔啱都笑笑口!尤其比較細嘅小朋友,佢唔會接收到大人笑住講"唔好"係乜意思!

happy_lavender  同意  發表於 15-2-13 12:19
‹ 上一主題|下一主題