用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 5歲小朋友 -- 如何有效引導停止壞習慣
go

5歲小朋友 -- 如何有效引導停止壞習慣 [複製鏈接]

小女兩歲已開始搣手指皮,皮變得越來越厚,維持了幾個月,但忘記了怎樣停止了!!

最近數月又故態復盟, 常搣手指皮及手指甲, 已通知老師幫忙在學校提醒。

在家, 我亦時常提醒她,解釋給她手指皮及手指甲是用來保護我們,及不可以傷害自己的身體,必須停止這行為; 但10天只有1或2天做到,做到時我會大讚她了得。

我曾用獎勵的方法,亦有打手板作嚴厲一點的懲罰,到昨晚說放棄不理她此行為,但都收不到效果...............實在有點灰心............

請教有沒有過來人有類似 / 相同情況,如何處理??

3    0    0    0

回覆 EllaPoon 的帖子

近來家中或生活上有沒有產生甚麼變化、或預期將會來臨的變而令小朋友感受壓力嗎?

回覆:5歲小朋友 -- 如何有效引導停止壞習慣

溫馨提示,轉活動教會,小學是—樣,否則將來大家痛苦。

是身體語言,小心更進—步,要看醫生,現減少壓力看有否改善

似乎吾系壞習慣,系有壓力。

重點先放在關懷小朋友,什麽背后原因令佢甘做。吾好太高壓要佢改,驚佢内外受壓會爆煲。

多謝以上各位意見!
其實小女開始搣手指皮時只是兩歲,莫非她兩歲就有壓力??所以我推算是壤習慣。
近期有可能產生壓力的事情,便是小一入學面試;但她是享受面試的,出來的結果也不錯。
我多次問她原因都只說不知道,亦忘記我苦口婆心的提醒!!
讓我再改變高壓政策,再試試吧!

Ella, please check pm

怕你長得太快,未及把你看仔細;怕你長得太慢,恨不得你快高長大

買得太多玩具,怕你會將佢哋四圍堆;買得太少玩具,又怕你會憨居居

壞習慣就最好,溫馨提示現社會病青年化,真看朋友孩子二嵗看英文故事書,三嵗背乘數表,五歲要英文句子,太早了,不過嚴重看醫生

KarieWu, thank you for dropping me message.

可能是感統需要,你去社福機構問下

KarieWu 發表於 15-1-23 19:14
Ella, please check pm
可否教教我,我仔有同樣問題。

我個under pressure 都是這樣

開始一樣吾好的行為,很可能係壞習慣,但戒咗好耐,返轉頭有番,多數係壓力。好似癩尿,戒咗,突然癩番,一樣道理。

多d關懷佢,傾吓計,了解多d。小朋友好多野真係大人估計吾到。

EllaPoon  多謝提點!現已改變策略,放棄高   發表於 15-1-26 13:48

小女都有此習慣,篤又篤過,打手掌又做過,經常提醒也有,獎賞唔搣手指又用過,但最終都無法!但有一次去政府門診睇醫生,姑娘同她說笑時,問點解她手指好肉酸? 從此之後就沒有了此惡習

EllaPoon    發表於 15-1-26 18:46
brother4  從此之後就沒有了此惡習   發表於 15-1-25 12:48

引用:可能是感統需要,你去社福機構問下 +

引用:小女都有此習慣,篤又篤過,打手掌又做過,

原帖由 minniebaby1126 於 15-01-25 發表
小女都有此習慣,篤又篤過,打手掌又做過,經常提醒也有,獎賞唔搣手指又用過,但最終都無法!但有一次去政 ...
我都發覺醫生講,影響力大啲!

我小朋友三歲幾有一段時間都摵手指皮,十隻手指皮都摵曬,用左好多方法教佢都唔惦..........之後先發覺佢有壓力(老師都有講),後黎我加以關心佢,幫佢舒緩吓........就係咁佢再冇摵手指了。

回覆 EllaPoon 的帖子

為何會認為小孩子沒有壓力呢?其實連BB也會感到壓力,如面對陌生人或環境時適應不到便放聲大哭。看看下面的連結,抽點時間上課認識一下兒童心理,對育兒必有正面果效。

http://www.mmready.com/content/250356.html

EllaPoon  thank you.  發表於 15-2-9 18:38
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

有焦慮,嘗試做遊戲治療。

回覆:EllaPoon 的帖子

我係媽媽 我一緊張 壓力大 我似病態一樣
不自然地 成日咬手指甲 同miss 同剪手甲

指甲好核突同短 醫生都叫我放鬆

你唸下我咁大個人 都有 何況小朋友 打開她心𥦬 慢慢傾 睇下佢問題響邊 幫下佢

‹ 上一主題|下一主題