用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖士提反女子中學附屬小學 聖士提反女小學大概有多少人數可升中
go

聖士提反女小學大概有多少人數可升中 [複製鏈接]

請問聖士提反女小學大概有多少人數可升直屬中學?是否扣除自行位 + 留班位,餘下的學位最多 85%?
自行位大約是多少
   3    0    0    0

不計轉校到其他直資,international scool和海外的學校,基本上收哂的!

回覆:聖士提反女小學大概有多少人數可升中

今年收晒嗎?

今年收晒嗎?

回覆:queyeung 的帖子

去年好似七個不成功..今年不知道

點解咁多不成功?85%都有99個位。年中有人轉國際學校/出國,應該可以收晒。

如果所講嘅去年係指13'-14'年度畢業生(即而家讀緊S2),應該係得一個無收返,其他係自己走的。

回覆:LingChiBaBa 的帖子

Lingchibaba, 我不肯定時指現在S1or s2那年,因忘了四年級姐姐是今年放榜前or後對我説。是老師跟跟姐姐一班說七人入唔番,叫她們要努力。

如果囡囡唔係Hea讀,其實升中都唔駛擔心。
如果學校方針無改,統一派位已預留所有學位,但教育局在統一派位制度衹會收直屬小學嘅Band2生(統一乙部要填第一選擇),所以在自行派位要交表,D Band2邊緣人及以下成績嘅學生會喺自行interview,等中學部決定是否喺自行派位收返。
升到小四,班主任都會同D Band2及以下嘅學生講叫佢哋努力D。如果唔係,即使好彩升上中學部,S1都好有機會留班。
不過你哋囡囡仲有幾年先升中,唔知學校會唔會改。

請問今年6年級有幾多人?老師有無講考第幾屬band1?

LingChiBaBa 發表於 15-12-25 16:28
如果囡囡唔係Hea讀,其實升中都唔駛擔心。
如果學校方針無改,統一派位已預留所有學位,但教育局在統一派位 ...
除非聖提轉做直資或完全同小學脫龍, 否則日後中學部一定要留統一派位中固定額的85%學位予直屬小學, 因為呢一點係教育局2014年出既一條龍學校微週方案之一 (可參考: http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/through-train/TT%20Circular_c_App%204.pdf)

即係話日後年年都會有99個直屬位, 唯一例外情況就係如果小學部B1+B2學生少於99人, 咁就可以留少於99個位

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

小學部一級係4班x25人,你話B1+B2有幾大機會少過99人?

回覆 LingChiBaBa 的帖子

前輩可否請教聖提小朋友100個有多少band1/2?有大概數據嗎?

miracleinlife 發表於 16-12-16 10:28
回覆 LingChiBaBa 的帖子

前輩可否請教聖提小朋友100個有多少band1/2?有大概數據嗎?

無official資料,我女畢業嗰年有十幾人interview,估計有1X%Band2C+Band3.

LingChiBaBa 發表於 16-12-16 15:42
無official資料,我女畢業嗰年有十幾人interview,估計有1X%Band2C+Band3.

Thanks so much!

Sofia88 發表於 16-12-25 12:12
如果係N無入左聖提幼,係咪聖提小都會收番,值吾值博?
放棄真幼去聖提幼為左上聖提中?
...
聖幼上聖提, 近年都有不少入抽唔中.
除非你有111, 否則恐怕門都無得叩
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題