用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2015 xmas airt icket
樓主: joewongk
go

2015 xmas airt icket   [複製鏈接]

好奇問下,你地逐張逐張幫小朋友買機票,唔怕無位咩?
我見到大家已經訂Xmas機票,我就打去問我相熟的travel agent...最終買了CX student bundle ...4張 , 58000 (未連tax)....有 35kg lugguage, 同埋可以免費改機位。 d 機位真係好 full, 有d日子都買唔到首選個班機,宜家book到 Xmas/NY。 agent 話未有Easter 同Summer 的機位 book,話一有得 mark 位,會幫我女搞。

Ding 發表於 15-2-27 18:35
唔會一次過買,唔抵!而且多數一年前就開始 book,去英國又有好多航空公司揀,所以無問題,未試過 book 唔 ...

我係CX fans ...無計啦,似乎買bundle會比較方便

noel2010 發表於 15-2-28 01:44
EK和星航坐A380, 比CX舒服好多,設施好些。星航時間坐得耐些,去返要家長同意書跟身。多次坐CX 連稅只是8千 ...
我都知一定係貴 d ...但大鄉里出省,我唔想佢次次唔同 terminal,或者要轉機。我地農曆新年時去都係搭 CX ..已經比佢試自己出入境。香港機場完全無問題,英國個邊就有d 亂。我老公回程時都已經一路行一路影低相。我女問我可以可以安排UM...我話無伴無信心的話,我會安排,唔想佢咁擔心呢個問題。
佢有呢個擔憂,主要係佢有個同學9月自己過英國開學,結果真係在倫敦轉火車時迷途,去唔到學校,嚇到學校s咁劑。後來有人指左個同學去中國大使館過左晚夜,再由大使館職員教佢點去學校。

讀左一年之後等佢個人有信心d先想轉其他航空公司。

noel2010 發表於 15-3-1 09:52
你女幾多歲?我帶呀仔去英國教他坐火車和倫敦地鐵,亦試過拍照去及返機場路線教其他學生去返,都很容易。但 ...

我女9月出國時都係得14歲。我又唔知未夠15歲唔可以自己坐火車。佢間學校因為好方便去機場,學校唔會安排接送。我其實都打算初時叫學校幫佢叫的士來回機場。等佢同d舍友熟絡d時,就睇下可唔可以一齊去搭 coach 定係夾份搭的士。搬行李的磪係一個問題。
最壞打算就叫guardian 湊佢。其實係佢自己驚多過我擔心。

etoile 發表於 15-3-2 23:11
我諗住叫亞囡帶D零食去收買人心!

舊post有人提過芒果乾好受歡迎,曾經有個歐洲朋友都講過,好回 ...
如果唔嫌麻煩,買杯麵去送禮,包大把外國同學過來做 friend , 我識的留學生,無論讀中學定大學,都話呢d 係外國同學指定手信。
如果嫌重,就買塗改帶送禮,英國係無塗改帶呢種文具,我識個小朋友,term break 回來,次次都買塗改帶做手信。

etoile 發表於 15-3-3 20:15
但係而家合味道唔好食喎,定係凡杯麺都啱?
點唔好食,都好過唐人街買到個d

etoile  收到!  發表於 15-3-3 22:56

brother4 發表於 15-3-3 21:54
唐人街杯面?難食?
我上星期係唐人街d超市見到,除左合味道杯麵係我識 ge ...其他d 牌子都未見過。我又去過 tesco, waitrose 逛,個 d鬼佬杯麵,見到都唔想買。
所以都係香港買的杯麵,味到有保證d
‹ 上一主題|下一主題