用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Deleted
樓主: FATSHIT
go

Deleted [複製鏈接]

回覆:最好收大B...

一定有位,不過可能不是最喜歡的。

我同d外國朋友講,佢地話未聽過d外國幼稚園會prefer收大b, 係香港先係咁,條起跑線已經set左喺未出世前,話就話可第二年讀,但又有好多幼稚園話明唔收超大b...遲d攪到d人計埋時間先生b,失晒平衡!

回覆:creama 的帖子

真係好唔明白呢個係什麼教育制度?
點解大B就可以按自己心儀嘅學校報名及選擇,而細B就要等大B揀完揀剩先可以執個學位,公平嗎?其實bb出生月份冇得揀,但點解學校又要一定要用出生月份將小朋友分類呢?

可能好多大b家長會唔同意我咁講,但純粹個人意見,不喜勿插!

引用:真係好唔明白呢個係什麼教育制度? 點解大B

原帖由 JRmnm 於 15-01-23 發表
真係好唔明白呢個係什麼教育制度?
點解大B就可以按自己心儀嘅學校報名及選擇,而細B就要等大B揀完揀剩先可 ...
雖然我女是大B,但我都好欣赏有些學校分大B,細B group 甘in, 公平的,在各組別中揀學生,有些學校還分男女組別in

引用:Quote:原帖由+JRmnm+於+15-01-23+發表真係

原帖由 MELODY430 於 15-01-23 發表
雖然我女是大B,但我都好欣赏有些學校分大B,細B group 甘in, 公平的,在各組別中揀學生,有些學校還分男女 ...
但係我in pn時有聽過個流程係,in大b, 收大b, then in 細b, call waiting 大b, 最後最後先比offer細b

冬日勳章

回覆 MELODY430 的帖子

係呀,我in果d都有分

其實9月B最可憐,做大B學校根本唔收,細B又唔夠大B爭。。唉

大家唔駛勞氣。
我個小朋友都係大b.
實際上offer都唔多
反而見中b細b都有唔少好offer.
我相信,這只係一個指引。
加上部分學校,面試時對大b要求高d.
祝大家小朋友最終搵到理想學校。

回覆:dcdc2525 的帖子

我都覺大B要求高很多,我女都收唔少waiting, 因只做到9成,可能我揀全部hot school.相反中B要求低許多,做到8成以上就叫糊

引用:我同d外國朋友講,佢地話未聽過d外國幼稚園

原帖由 creama 於 15-01-23 發表
我同d外國朋友講,佢地話未聽過d外國幼稚園會prefer收大b, 係香港先係咁,條起跑線已經set左喺未出世前,話 ...
我囝係細B,如果再生第二名一定會計過出爐月份,唔想再生細B,搵學校好艱難

讚成, 我仔仔去IN KV, 佢地有分男仔一批, 女仔一批考, 雖然都只是後備, 但我就好欣賞學校的安排, 始終女仔腦部發育較成熟

引用:回覆+MELODY430+的帖子 讚成,+我仔仔去IN+

原帖由 Tracysung 於 15-01-24 發表

讚成, 我仔仔去IN KV, 佢地有分男仔一批, 女仔一批考, 雖然都只是後備, 但我就好欣 ...
所以我揀左K V 俾女

有啲學校考大細b嘅題目同要求真係唔同。最記得in pn時,老師第一句就問小朋友識唔識講嘢,我哋答唔識,佢一句問答都唔使考,連名都唔問,最後第一輪正選收咗。

我都有睇,收為聽錯,「最好收年頭出世…」,聽完O 0左。

我仔係中B,唔大唔細,撞正 trouble 2

回覆:MELODY430 的帖子

me too!  KV 好公平,我地孖囡也揀咗KV K1

好生養啲媽媽就話大b細b細b,我呢啲好辛苦先生到一個,大b中b細b唔到我揀呀!我個個係細b,如果in pn,佢先十個月大,我c6問in 乜野,in bb話?

引用:事實係難聽,+但總好過有些幼稚園明明全收大

原帖由 kaman710 於 15-01-23 發表
事實係難聽, 但總好過有些幼稚園明明全收大B 但又唔認.
好贊成!其實邊間學校會專揀細B丫,一早已是不明文規定,算啦!唔好唔開心!

其實細B唔係唔收既,但真係可能要比同期細B特別出眾先收啦!學校老師想學生好教啲,認知高一啲,保持學校聲譽同水平。

Short short地

‹ 上一主題|下一主題