用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 搬唔搬好?
go

搬唔搬好?

小女明年16/17小一,本來諗住41網3間女校,只要唔爭大熱應易入,但其實仲行唔行得通?乙二已經諗唔到填咩。

會唔會留番32網反為平均d? 起咩有保險線set下....

唔搬

whitepurin 發表於 15-1-23 07:19
小女明年16/17小一,本來諗住41網3間女校,只要唔爭大熱應易入,但其實仲行唔行得通?乙二已經諗唔到填咩。 ...
要抽女校,梗係搬去11或者12

FRUTIPS    發表於 15-1-23 10:26
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

Hello! hkpapa852, 真心請教, 請問Net 12 的 同 Net 11的二線學校相比, 那區小學的"中學入band 1率"較高?  以及 Net 11會推介那幾間二線學校?
不好意思,我是外區的, 不太清楚11,12網的情況

mamabianca 發表於 15-1-23 11:56

Hello! hkpapa852, 真心請教, 請問Net 12 的 同 Net 11的二線學校相比, 那區小學的 ...
11網二線學校表現較好, 你可以去呢度睇下: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2793663&extra=page%3D3

入面有幾個11網用家同"專家"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Chance in net 41 substantially deteriorated this year.  Less than 5% chance for the top two schools.  You can check how many seats borrowed from Wong Tai Sin and see the number of applicants increased by 50%.  Be careful!!

Thanks

mamabianca 發表於 15-1-23 11:56

Hello! hkpapa852, 真心請教, 請問Net 12 的 同 Net 11的二線學校相比, 那區小學的 ...

抽到Net 12女校...基本上唔使太擔心升中了...全部有自己B1中學

Net 12條升中戰線...係由小學開始~~~

mamabianca  係呀! 保險線好緊要呀!  發表於 15-1-23 12:46
hkpapa852  我估佢擔心抽唔中有冇保險線   發表於 15-1-23 12:32

引用:+本帖最後由+mcl203+於+15-1-23+12:32+編輯

原帖由 mcl203 於 15-01-23 發表
但入咗一線女校,要跟到都唔容易,父母小朋友都要努力,不能放鬆

回覆:搬唔搬好?

有能力搬,就搬啦,碰下運氣

引用:+本帖最後由+mcl203+於+15-1-23+12:32+編輯

原帖由 mcl203 於 15-01-23 發表
同意,男女都係