用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果小朋友體同藝麻麻,學術班頭,是否很難考直資? ...
go

如果小朋友體同藝麻麻,學術班頭,是否很難考直資? [複製鏈接]

因為體同藝天生是一般,亦唔想因為考中學而谷.
學術ok, 會否好難考直資?

0    0    0    0

回覆:如果小朋友體同藝麻麻,學術班頭,是否很難考直資

此終學術是首選,妳放心。

minmin    發表於 15-1-23 08:55

引用:此終學術是首選,妳放心。 +

原帖由 LOKLOK89 於 15-01-22 發表
此終學術是首選,妳放心。
Thanks! 因我睇好多post都話除了學術,家下體藝一樣重要。

回覆:如果小朋友體同藝麻麻,學術班頭,是否很難考直資?

除學術成績外,面試表現,應對、表達能力也很重要。如果這兩方面都强,那没有體藝方面的表現也没問題了。

引用:除學術成績外,面試表現,應對、表達能力也

原帖由 mamamui 於 15-01-23 發表
除學術成績外,面試表現,應對、表達能力也很重要。如果這兩方面都强,那没有體藝方面的表現也没問題了。

...
Thanks!

直資都要睇邊間。一般直資,只要學術夠強,其他都唔重要。

大部分直資既體藝同學術成就係由兩班唔同人去完成,所以其實只需要體藝同學術其中一樣好掂已經機會大增。

johnnywalker  對  發表於 15-1-24 22:13

引用:因為體同藝天生是一般,亦唔想因為考中學而

原帖由 LITTLESPICY 於 15-01-22 發表

...
成績屬前列不用怕啊!
不論直資或官津,收生標準最少比例學科成績都佔60%甚至80%都有。而部分B1學校更為着重操行,如B+都無連interview都不會被安排。
體藝成績只是錦上添花,讓B1/B2邊緣同學有機憑這些微點數撃敗同等成績的對手。除非體藝得到全港性比賽的優異獎項,學校才會破格錄取。

CFSS & SSGC

回覆 sum-yan 的帖子

我仔完全無體藝,成績只是中上,面試咪死梗

johnnywalker  咪就係要靠面試搶分囉  發表於 15-1-24 22:14

引用:回覆+sum-yan+的帖子 我仔完全無體藝,成績

原帖由 happy09 於 15-01-23 發表

無用擔心,最重要是報考合適自己兒女程度的中學便一定大有機會。

happy09  Thanks!  發表於 15-1-23 13:12
CFSS & SSGC

回覆 happy09 的帖子

竹門對竹門,木門對木門先有幸福架

happy09  我明的  發表於 15-1-23 13:12

引用:直資都要睇邊間。一般直資,只要學術夠強,

原帖由 SIYip 於 15-01-23 發表
直資都要睇邊間。一般直資,只要學術夠強,其他都唔重要。
Thanks, 例如呢?
如果考津校,體藝是否好重要?

黃巴士  全港排名及校內成績是所有津校自   發表於 15-1-24 13:02

我唔係校長,唔敢講。不過,如果我係地區band 1 學校,乜都假,成績最重要,呢度d家長都揀DSE 考得好嘅學校啦。名校唔同,名校家長一見唔對路都送d 小朋友去外國讀,唔會影響學校DSE 成績。所謂面試,課外活動,都係錦上添花,又或證明小朋友係有能力更上層樓而已。

引用:回覆+sum-yan+的帖子 我仔完全無體藝,成績

原帖由 happy09 於 15-01-23 發表

你囝囝情況和我囝囝情況差不多,囝囝成績中上,體藝一般,面試表達都ok,由於選校配對正確,自行就ok,所以一定要選一間適合的學校。

引用:我唔係校長,唔敢講。不過,如果我係地區ba

原帖由 SIYip 於 15-01-24 發表
我唔係校長,唔敢講。不過,如果我係地區band 1 學校,乜都假,成績最重要,呢度d家長都揀DSE 考得好嘅學校 ...
冇$去外國就應該揀B1地區學校?
唔好淨睇DSE result? 我係剛剛開始study升中info.
其實我覺得唔係應該睇自己小朋友的成績㨂校?當然唔好㨂DSE太差,不過唔㑹淨揀gd DSE result的學校。我想法有沒有錯?

正確,所以我話竹門對竹門,木門對木門。用一個校長/老師心態考慮,佢地想收咩學生?band 1 學校一定係band 1 生,自行無banding,  只有次第,一定係越頭越着數,學校喺咩情況會揀第50 名唔揀第40 名?如果我係學校,除非其他證據令我相信這10 個人的成績其實差不多(eg學校成績表/面試表現), 而第50 個學生有其他長處(eg 體藝優秀), 呢個情況下,我就會揀第50 個。其他名校,正如有人提過,攞成績同攞獎係兩批人,所以對攞獎嘅學生嘅學術要求可能可以無甘重要,亦因為,呢d 只係好小數目,唔影響整體考試表現,因為佢地有超勁+多攞成績嘅人。所以,體藝可以好重要,亦可以唔重要,要整體去衡量。但簡單講,一定係成績最重要。

咁又5好太极端!
成績非常重要,
都要有D課外活動或服務……
見你不是死讀書,点都好D

回覆:SIYip 的帖子

Thanks

LITTLESPICY 發表於 15-1-22 23:21

...
放心,學術係主菜,體藝只是伴碟。

Yanamami  不过無伴碟,主菜失色  發表於 15-1-24 21:06

LITTLESPICY 發表於 15-1-22 23:21

...
小朋友學術班頭, 咁級係咪都係頭? 可以班頭不過級中上的, 支歌仔又唔同唱法。
‹ 上一主題|下一主題