用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升中派位校網一問
go

升中派位校網一問 [複製鏈接]

請問升中校網(统一派位)家長是否可選現讀小學地區或選家住區校網呢?因現住區校網較現讀小學校網佳,謝謝!

2    0    0    0

回覆 Karencmama 的帖子

應該可以, 不過聽講可能會因為不同校網BANDING會有所改變

你可能去升中果邊問下其他家長會清楚D

你提供兩個校網比較會得到較佳答覆
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:MASAYA 的帖子

現小學在深水埗,住馬鞍山,希望中學返回入讀沙田區,謝謝!

醒目開學勳章 貢獻勳章

正確,沙田網比ssp網好
如果我仔讀私小升中,我都會俾佢用住址個網

只要唔係邊緣人,就唔駛擔心網同網之間嘅差別
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

請問咩係邊緣人?

醒目開學勳章 貢獻勳章

mickychow 發表於 15-1-23 15:27
回覆 小曳人 的帖子

請問咩係邊緣人?

理論上,每個網嘅band 1/2/3 都係1/3,33.3%,假設A網有1000人如果某學生排333,佢係A網嘅band 1

但全港排名上,佢有機會唔係top 1/3,因為個個網嘅學生實力都唔同,有分強網同弱網
如果A網係強網,基本上唔駛擔心,排333已經去到邊都係band 1
但如果A網係弱網,咁呢個學生去到其實網就好大機會跌咗落band 2

即,band 1 尾,band 2頭
band 2尾,band 3頭 嘅學生,有機會因轉網已banding 有所變化,或升,或降
好睇你本身個網實力如何

至於沙田同ssp係強定弱,我唔太清楚,要問其他前輩喇
但記憶中,有前輩提過應該係差唔多嘅

恐龍家

沙田平均較強,要視乎深水埗是哪間學校,強校轉到沙田不用擔心跌band,其它深水埗中游學校就需要小心跌band既可能,始終資料透明度低,轉校網宜選擇穩陣策略

不過統一派位要小心d,因為萬一跌band又冇預計過,band2填左band1學校行先,可能band2都派唔到,自行可以唔駛諗得咁複雜,就算係邊緣人,只要揀返1c或2a,機會都差唔多
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:MASAYA 的帖子

多謝指教,由於目前小學確實屬係中游,所以都幾煩惱升中派位問題,請各位前輩指點明路

‹ 上一主題|下一主題