用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 B女好似有自閉...我唔想做人...
樓主: Iris.c
go

B女好似有自閉...我唔想做人... [複製鏈接]

引用:自闭症系康复不到概!!如果智力正常就可以

原帖由 zhfl729 於 15-02-02 發表
自闭症系康复不到概!!如果智力正常就可以话系性格孤僻。智力吾正常就係傻。

...
所以我常常提醒自己,不要比較。當自閉症孩子漸漸長大,你會發現,有一些小朋友進步良好,可以入讀主流小學,更有些是資優。可是有些孩子卻是智障,入特殊小學。媽媽一定要接受孩子,放下比較,比較是冇止境的,亦只會令你不得安寧。無論如何,要接受孩子此時此刻的狀況。人生本是未知的旅程,有時我連“我是誰?”都答不上,只能對人生及命運默默的信任。我們是被揀選的父母,因為我們有能力照顧孩子。

annie40    發表於 15-2-3 20:39

annie40 發表於 15-1-31 18:31
https://m.youtube.com/watch?v=Bgx38HqUrjg

以上的Robert Parton是女兒的朋友,如果他能夠正常生活,希望 ...
這位媽媽真偉大!

其實自閉兒單純善良,比普通孩子對媽媽更好。大家忍耐点,辦法總是有的。

回覆:B女好似有自閉...我唔想做人...

唔好以為做完iq test得出低智力就世界沒日。我地a嘅小朋友有好多日常挑戰,測試個日同樣有好多挑戰,影響發揮,結果不能作淮。好多a都好醒目,iq好好,只係hidden左。做家長,我地冇條件地愛我地小朋友,有咩做唔到?try our best, 進入佢地嘅世界,用佢地方法思考,試試理解消化,溝通又有何難?if there is a will, there is a way. 我地做父母係佢地嘅世界,咁個世界又點會唔可以因應居住者來改變呢?努力呀。

每個人也有優點和缺點,公平點,看看她的優點,不要放大她的缺點,更何況她是你的女兒,學懂欣賞她,多稱讚,多鼓勵,發掘她的興趣和長處,將來成就不比別人低,只要好好教導,媽媽不要放棄,放鬆點!
很多自閉兒,其實非常聰明,甚至是資優。只要好好愛錫和教導他們,就可以了。

Iris.c 發表於 15-1-22 16:08
我係產前已經做左好多好多檢查...老公一直都無怨言..因為佢同我都一樣好期待BB既降臨...
畢竟..我地年紀都 ...
......

引用:我係產前已經做左好多好多檢查...老公一直

原帖由 Iris.c 於 15-01-22 發表
我係產前已經做左好多好多檢查...老公一直都無怨言..因為佢同我都一樣好期待BB既降臨...
畢竟..我地年紀都 ...
自閉既閉字,由門字加才字組成,只要找對鎖匙,才就能得到發展。只要媽媽不放棄,他們的發展可以一樣精彩。
多找些資料,認識越多,你會發現自閉並不可怕,努力去發現孩子!加油!

媽媽,加油!在愛的成長下,小朋友一定會進步的!

‹ 上一主題|下一主題