用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 B女好似有自閉...我唔想做人...
樓主: Iris.c
go

B女好似有自閉...我唔想做人... [複製鏈接]

回覆:Iris.c 的帖子

向好方面看多些,孩子是上天的恩賜,生下來就要盡父母的努力好好照顧好她。你看經常街上都有滿頭白髮的公公婆婆拖著智障的孩子,我相信他們的情況肯定比你惡劣的多,但人家也能生活下去。況且你孩子現在只是發展遲緩,年紀還小,是不是自閉都還不能確定。目前你只能收拾心情,儘快幫忙孩子多練習和鍛煉。
我們家孩子2歲的時候也給醫生斷定是自閉,簡直是傷心欲絕。現在3歲多了,孩子已經上學,而且絕對不是自閉,只是之前還小,發展遲緩一些,醫生也不一定是對的。
加油,別放棄自己!

喊係自然既事。我出名係無淚之女,都喊左2個wks。不過喊住都要面對。
我相信,無論小朋友有自閉又好,ADHD,學習遲緩都好,佢地都係媽媽既小天使,心頭肉。
無論阿仔點激我,我都會冷靜叫自己記起:當佢出世既時候,所有欣喜,就已經唔嬲。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆:B女好似有自閉...我唔想做人...

唔洗想得太灰,小朋友經過訓練後可以有很大進步,我女已經train左一年三個月,進步好大,我有些新認識的朋友完全唔發現我女有問題

小朋友潛能無限,媽媽唔洗太擔心,訓練咗先,OT丶ST丶社交訓練等都好重要

點解唔想做人?自閉症都係你個女!你點解要咁唸!

媽媽不要這樣想, 我的兒子也確診, 找多些有關的training 給他, 會有幫助。 現在雖然都係唔同小朋友玩, 但喜歡在一群孩子中自己玩, 學習跟得上。有兒科醫生同我講, 有自閉症唔緊要, 最緊要唔好影響生活, 所以作為父母要積極找方法或資源去幫他或她, 想負面野幫唔到大家。況且, 個人覺得行下去又不是想像中難行。最緊要接受自己孩子是獨特, 不要與其他人比較。

忍唔住就大喊一場,喊完就打起精神去面對,找資料,做治療。
你就係父母親,你地唔去幫小朋友,就唔會有人幫到小朋友。
沒事的,你看有那麼多同路人,你並不孤單。唔明就問,總有人答你。
開頭的一年會比較唔開心,日子久了,心情會平復。唔開心時,就想想比上不足,比下已有餘了。
我地家長支持你。努力。

e生也會睇錯的,你b女還小,多帶她出街玩,一定有幫助,加油!

只要有適當訓練 自己面對 學習遲緩同自閉都有得醫 同進步

hihi, my boys also autism n now 13 yrs old,
"this is one time that we live, let' make the best of what we have, don't judge it good or bad", you are the mother and trainer of yr girl, face to challenge with courage

我都是過來人,兩歲時評只評估倒佢語障,到四歲先知佢輕度自閉
+ADHD+語障,開始訓練到現在9歲.入讀主流小學,小一小二主科平均90+,我都好釋懷.點知升到小三成績大跌到平均70+,我送佢去補習但冇好轉,而且佢很不開心話想死,反常發脾氣整爛野,佢變了一個不可理諭的人.有心理學家,精神科同社工跟緊,已加重葯的份量也冇用.

有時我都好灰.以前以為佢在香港讀唔上可去外國讀大學.現在成績差成咁外國都唔收,而佢亦已討厭讀書話唔升中了,現在已追不上.

你個女仲細仲有希望,我就唔敢寄望明天會更好.

前路漫長,互勉吧!

回覆 maureene 的帖子

自閉症會跟一世,有得進步但冇得康復的

咁你果個小朋友幾歲開始講野?

https://m.youtube.com/watch?v=Bgx38HqUrjg

以上的Robert Parton是女兒的朋友,如果他能夠正常生活,希望妳們的孩子也可以。

女兒的另一香港男同學,也是自閉兒,爸爸受不少,在孩子三歲時跟媽媽離婚,遠走英國,留下媽媽獨力撫養兒子。幸運地經過多年努力,孩子在人憏社交大有改進,加上神奇的數學天份,考得獎學金入讀好學校,現年快十七歳了,聽說很受同學歡迎。

祝福妳們和孩子們!

引用:+本帖最後由+Jasmine-4711+於+15-1-30+17:4

原帖由 Jasmine-4711 於 15-01-30 發表

我都是過來人,兩歲時評只評估倒佢語障,到四歲先知佢輕 ...
其實一般小朋友到三年班成績都會跌,尤其我A仔。我聽過家長講,小朋友一至三年班都適應良好,成績唔錯。到四年班成績開始跟不上,小朋友好驚自己冇學校收,而大大影響情緒。就如你所形容的變了另一個人。協康同心長會有些小朋友年齡相約的家長小組,可考慮參加,互相傾訴下。而且,我想你快要面對升中問題,收定風都差唔多。

引用:做人媽咪係要有心理準備承受小朋友既所有問

原帖由 Rebeccacbb 於 15-01-22 發表
做人媽咪係要有心理準備承受小朋友既所有問題架啦!你生之前無心理預備架咩?小朋友有可能成世都無病無痛咩 ...

Yes you are right, 你無盡到個母親的責任, 保護自己個女

»兒童三合一防疫針(MMR):母親的勝利

http://www.hkval.org/%e5%85%92%e ... %e5%8b%9d%e5%88%a9/

回覆 shareholder 的帖子

Is it good to put salt onto someone's wound?  Mommies don't know it at all.  It is NOT their faults.

現實是這樣殘酷,就算無知,都一樣要承受後果,而且連仔女一世承受

回覆:maureene 的帖子

自闭症系康复不到概!!如果智力正常就可以话系性格孤僻。智力吾正常就係傻。

‹ 上一主題|下一主題