用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 兩頭住家
go

兩頭住家 [複製鏈接]

請問,
如本身住A網,因雙職父母,小朋友星期一至四都係婆婆B網到瞓,咁大抽獎係當A定B網?

1    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

一星期瞓4晚B網,就當然係算B網啦
不過如果你用A網,都應該無人會告得你入
恐龍家

再唔係慍晚半夜二點由A轉過去B,咁就每邊三晚半!  
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

SiuSiuB829 發表於 15-1-22 14:07
請問,
如本身住A網,因雙職父母,小朋友星期一至四都係婆婆B網到瞓,咁大抽獎係當A定B網?

...
兩區也可以,不過若用婆婆住址,就要婆婆做孩子的監護人

回覆:兩頭住家

我就係咁,所以我都係用婆婆個地址(利申:婆婆係95網,唔係靚野)

睇吓邊個網靚,同埋第日返學點安排。如果仲係想婆婆湊,咁用婆婆個網好d,始終吾一定有校車,就算有,時間亦可能長。

回覆:Jane1983 的帖子

咁想問吓奶奶個校網係我心儀津小個網,如行111策略,我可以用奶奶個地址報大抽獎嗎?

醒目開學勳章 王國長老

為免誤會, 貼範文, 有問題樓主可以問EDB

政府網頁已詳細說明如何填寫小一校網:
http://www.chsc.hk/psp2014/chi/frequently-asked-questions.php

何謂小一學校網?家長在申請小一入學統籌辦法時,如何填寫小一學校網?
回答
現行的小一入學統籌辦法基本上以「就近入學」為原則,根據廣義的地理區域及官立與資助小學的分布情況,全港共劃分為三十多個小一學校網。家長在申請參加小一入學統籌辦法時,須根據申請兒童唯一或主要居住的地址,填寫小一學校網。有關各小一學校網的範圍,請瀏覽教育局學位分配組網頁
http://www.edb.gov.hk/tc/edu-sys ... dmission/index.html

對使用假地址預防措施及懲罰亦有公開資料
http://www.edb.gov.hk/mobile/tc/ ... 20040129117891.html

家長如有進一步查詢,請與教育局學位分配組聯絡。

地址:
九龍觀塘偉業街223號宏利金融中心2樓2室

電話:
2832 7700, 2832 7740

回覆 emmawps 的帖子

但果度吾系小朋友恒常住址……

回覆:Jane1983 的帖子

我明白了

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實大前題係方便小朋友返學放學!
有時會有課後活動,無校車,要老人家接放學,咁就唔好搞咁多嘢,用返婆婆地址啦!
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題