用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好感恩~~好感動~~好好好好好多謝老師呀~~ ...
go

好感恩~~好感動~~好好好好好多謝老師呀~~

話說我女女在四年級時轉了一間小學讀書.由九月到依家,四個月時間了~~前一陣子去了內地交流團兩天,好近的,深圳來的.今早我去女女的學校,參觀四年級同學的交流分享會. 感覺真係好好~~ 出乎我意料添~~

一班大孩子,每四個人分成一個小組~~每個小組有不同的分工.條理清晰.安排有序.大孩子們表現好好呀~~淡定又穩重~~有位大同學,廣東話有點口音的,但他好勇敢,又成熟~~很長的一篇介紹,像講故事似的表達出來.勁勁讚呀!!!!我也見到女女了~~她一手控制POWERPOINT,一邊看圖講解的.俾咗驚喜我添~因為我從來沒見過女女咁叻呀~~嘻嘻~~~我不是在吹牛,買花讚花香呀~~也不是在讚自己的孩子,大家別誤會呀~~~嘻嘻............真是太開心....太感動........所以,講得有些語無倫次~~

上星期五,我煮飯時,聽到女女問阿哥,又上網揾詞語,原來,佢準備緊今日其中一段的稿.幾句英文,好短的.介紹恐龍的~~這星期,每朝早我女女7點多就到學校了~~佢話要排練喎..但又冇講練咩~~原來咁好節目~~真是好好好多謝老師呀~~孩子們這麼好表現,和您們的努力是分不開的.特別係依家呢個非常時期~~老師有咁多工作要做~~真係無數多謝献俾佢地~~

話時話,我仲想睇多次呀~~但見其他家長都走了,我又唔好意思留係度睇喎~~好好悔~~當時一激動,沒有幫女女錄影添~~

快樂的甜芋快樂的甜芋

係啦,深圳學校其實好好,跨境個d真係走寶
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

唔係深圳學校呀~~是在天水圍的一間小學.去深圳交流兩天的活動.....
快樂的甜芋快樂的甜芋

唔係去深圳學校交流得到好好既體驗?我搞錯左,sorry sorry
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

唔係去深圳的學校~~係深圳幾個景點而已~~
快樂的甜芋快樂的甜芋

回覆:好感恩~~好感動~~好好好好好多謝老師呀~~