用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 體藝中學幾時deadline收生?好似讀得好開心咁! ...
go

體藝中學幾時deadline收生?好似讀得好開心咁! [複製鏈接]

3    0    0    0

回覆:siukingkwok 的帖子

回覆:siukingkwok 的帖子

假假地都係英中,有得玩,又有書讀,有體育或者藝術天份既人一定讀得開心。

引用:假假地都係英中,有得玩,又有書讀,有體育

siukingkwok 發表於 15-1-22 18:19
王家爸爸,好似咁,我家小主人運動叻好活躍坐吾定,會否讀佢好過荃官呀?

...
搭一搭嘴,成績要求?體藝好似係band1c..,荃官band1a播。不過體藝校園大,仲有宿舍添

王家爸爸   唔同 Banding  發表於 15-1-22 21:21

引用:Quote:siukingkwok+發表於+15-1-22+18:19+

原帖由 王家爸爸 於 15-01-22 發表
假假地都係英中,有得玩,又有書讀,有體育或者藝術天份既人一定讀得開心。 ...
校風好唔好呢?

醒目開學勳章

FRUTIPS 發表於 15-1-25 12:23
校風好唔好呢?
校風OK

原帖由 王家爸爸 於 15-01-22 發表
假假地都係英中,有得玩,又有書讀,有體育或者藝術天份既人一定讀得開心。 ...
又唔可以用玩黎形容既,就算修體育或VA既同學都好認真的,只係入呢間學校既同學,都係好熱愛間學校,自然讀得開心遮!!!

事實上,體藝的確係全英中,通識科都係用英文教的,而且,學校都非常重視成績(唔係淨係體育或va好就得),同一般文法中學冇咩分別呀!!!

當然,體藝唔係神校,但點都係一間band 1 英中,好唔好,就見人見智了, 最後想講,入唔入到U, 係睇小朋友既努力,唔係入到邊間學校,就一定入到U的!!!

利申:小兒係體藝就讀

somrs    發表於 15-5-5 20:44

k_wong7 發表於 15-1-25 21:20
又唔可以用玩黎形容既,就算修體育或VA既同學都好認真的,只係入呢間學校既同學,都係好熱愛間學校,自然讀 ...
玩同認真係無衝突既,對大部分小朋友來說,只有使他們覺得好玩,佢地先會認真。

引用:Quote:k_wong7+發表於+15-1-25+21:20+又唔

原帖由 王家爸爸 於 15-01-26 發表
玩同認真係無衝突既,對大部分小朋友來說,只有使他們覺得好玩,佢地先會認真。 ...
由於坊間都好多人誤會,學校只係玩,唔著重讀書,入到呢間,只係玩,所以,我先會話,唔係玩,他們都是認真的,體育運動要操練,VA要用心去畫!!!咁正如認真讀書,大家唔會當小朋友係度玩讀書架麻!!! 我明白你意思架,不過,只係講返我的見解,唔想坊間對學校太多誤解,同埋學校同其他文法中學係無咩分別,都著重學業,但亦著重小朋友對體/藝興趣既培養!!!希望大家會明白,可以揀選到適合小朋友的學校!!!

k_wong7 發表於 15-1-26 09:29
由於坊間都好多人誤會,學校只係玩,唔著重讀書,入到呢間,只係玩,所以,我先會話,唔係玩,他們都是認真 ...
如果完全唔著重讀書,點可能係 Band 1 英中?

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+15-01-26+發表玩

原帖由 k_wong7 於 15-01-26 發表
由於坊間都好多人誤會,學校只係玩,唔著重讀書,入到呢間,只係玩,所以,我先會話,唔係玩,他們都是認真 ...
好認同,就算pe港隊都唔一定pe會高分,仲要成本嘢要温要測驗,小測因為計落考試分,我女嗰陣比賽月,個個星期都有比賽,有個叻叻同學都要温幾個鐘,我女比賽完搭車返黎已經瞓著,所以呀女唔合格,大家要有心理準備。

k_wong7 發表於 15-1-26 09:29
完全同意你嘅觀點! 香港家長普遍認定只有專心讀書才叫認真, 好多人都覺得仔女到左中學打波/學樂器/畫畫係掛住玩...其實自己玩就係玩, 有正規訓練就唔係玩..兩者係有分別的.課外活動其實好重要, 美國大學收生都好睇重課外活動, 係中國人社會點都覺得只有考試高分最重要...
齋讀書, 其他技能咩都唔發展, 漫漫人生路, 點過?
我都認為體藝呢類學校好難得, 既要KEEP住BAND1成績, 亦都要花好多時間發展專項才能, 這遠比淨係催谷成績的學校難能可貴!!

王家爸爸    發表於 15-1-26 10:09

senkawa 發表於 15-1-26 10:07
完全同意你嘅觀點! 香港家長普遍認定只有專心讀書才叫認真, 好多人都覺得仔女到左中學打波/學樂器/畫畫係掛 ...
做得 Band 1 英中,一定係好著重讀書,只係體藝比其他 Band 1 英中較著重體育和藝術。簡單來說,是一間課外活動課內化既 Band 1 英中。

回覆:體藝中學幾時deadline收生

引用:Quote:senkawa+發表於+15-1-26+10:07+完全

引用:Quote:k_wong7+發表於+15-1-26+09:29+由於

引用:Quote:原帖由+k_wong7+於+15-01-26+發表由

‹ 上一主題|下一主題