用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求指教48網排位
樓主: iris712712
go

求指教48網排位   [複製鏈接]

回覆 奥脫福 的帖子

Oh, 借位數近乎隱形, 又繼續玩落去...成件事太不可思議

上年間間借十多個位, 今年的学校借咁少, 無譜參考, 係信心考驗呀

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 15-1-26 17:11
係46網係首選, 但會係幾多48網既人既首選?

46網借俾48網既, 就算48網無人揀, 46網既人都係攞唔到呢D位.

由上年開始都已經好多48網識得選入46,我覺得甲2放柏德都話係博,但係乙2又係柏德.....可能我太保守

kk80400 發表於 15-1-27 09:22
由上年開始都已經好多48網識得選入46,我覺得甲2放柏德都話係博,但係乙2又係柏德.....可能我太保守 ...
當你見到重有咁多人問基X, 聖安當可唔可以放乙三/乙四, 我唔覺得乙二放柏德叫搏

真係要安全, 放基樂/樂天/秀明/觀官(牛頭角)做乙一, 包中, 又可以輕輕鬆鬆過等9月開學, 中間幾個月仲可以去幾次旅行添
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 15-1-27 09:29
當你見到重有咁多人問基X, 聖安當可唔可以放乙三/乙四, 我唔覺得乙二放柏德叫搏

真係要安全, 放基樂/樂天/ ...

我覺得唔好浪費機會比較好,不過當然要睇當士人既選擇

順帶一提,48網的派位中心是在路德會聖馬太學校(秀茂坪),唔好去錯地方啊!

sweeticandy  我係官立秀明道  發表於 15-1-30 10:33
hkpapa852  你仲好關心觀塘區喎!  發表於 15-1-27 10:02
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

hkpapa852 發表於 15-1-27 09:29

真係要安全, 放基樂/樂天/ ...

隔離網愈睇愈多遺珠,好似呢間咁,你唔會話佢派得唔好吧?雖然無個別派位數字,
但作為一間46區內的二線學校(對於48網直頭係隱左世添),應該收貨啦!

學業表現: 2011-2013 年度畢業學生獲派中學之分佈仍見理想,成功獲派首三名志願同學接近 90%;主要獲派中學分佈如下:英華女學校、賽馬會體藝中學、迦密中學德望學校聖言中學順利天主教中學藍田聖保祿中學觀塘官立中學聖傑靈女子中學觀塘瑪利諾書院梁式芝書院中華基督教會蒙民偉書院中華基督教會協和書院、香港培道中學、啟思中學、新生命教育協會呂郭碧鳳中學、聖公會基孝中學、聖公會梁季彝中學、觀塘功樂官立中學、仁濟醫院羅陳楚思中學、基督教聖約教會堅樂中學、基督教中國佈道會聖道迦南書院、聖安當女書院、聖約瑟英文中學、五邑司徒浩中學、寧波第二中學、觀塘功樂官立中學、福建中學、中華基督教會基智中學、九龍真光中學、文理書院(九龍)、天主教伍華中學、香港神託會培敦中學、聖公會聖本德中學、中華基督教會基道中學、香港華人基督教聯會真道書院、閩僑中學、李求恩紀念中學、香港聖公會何明華會督中學、匯知中學

回覆 奥脫福 的帖子

乙二唔敢選呢間, 除非乙三真係搵到間入硬又甘心的學校,
我就搵唔到.

zanezane 發表於 15-1-27 10:30

回覆 奥脫福 的帖子

乙二唔敢選呢間, 除非乙三真係搵到間入硬又甘心的學校,

點解呢?照計放佢落乙二都好過放聖XX華呀!

回覆 奥脫福 的帖子

乙二聖愛呢個年頭也是搏....

你用搏聖愛去比較, 咁我明放果間46在乙二的風險了.

回覆 zanezane 的帖子

咁陳呂重德學校點架? 放乙几易入?

hkpapa852  想易入, 梗係放乙一  發表於 15-1-28 10:40

在山邊, 聽聞多蚊....
好早有精英班, 不同班不同book list.  有教分類.
我諗佢在教學都係肯用心的, 分書其實對老師來說多了功夫ga.....
所以升中入精英班的話也不俗.

放第幾我唔清楚ar.... 我果班有四五個自行15分怕死入了.

回覆:求指教48網排位

陳呂是否要讀道教經書?

zanezane 發表於 15-1-28 08:28

放第幾我唔清楚ar.... 我果班有四五個自行15分怕死入了.

道聽途說,今年15分係入唔到秀官,但入到柏德!

另一邊廂,亦唔少人15分盲搶X明。。。

區大唔做功課好難估得準..... 易有恐慌性拋售

zanezane 發表於 15-1-28 10:35
區大唔做功課好難估得準..... 易有恐慌性拋售
其實同個D堅持自行要本區學校既人一樣, 無言.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

我識得有人係幼稚園老師,佢聽家長話陳呂好過聖安當,我乙一有心儀學校,但乙二三唔知點,今年三寶好多學額,唉

hkpapa852  有D老師, 連小一派位係點都未知   發表於 15-1-28 12:39
hkpapa852  聽番嚟既野, 自己諗清楚   發表於 15-1-28 12:39

其實係咪摶都要睇小朋友能力,有啲2線校其實叩門都唔難的,我仔囡間幼稚園(藍田區),多數都兆強搭陳呂。2年前都幾穩陣的。

引用:其實係咪摶都要睇小朋友能力,有啲2線校其

原帖由 小兔~阿比 於 15-01-28 發表
其實係咪摶都要睇小朋友能力,有啲2線校其實叩門都唔難的,我仔囡間幼稚園(藍田區),多數都兆強搭陳呂。2年 ...
金麗?

回覆:傻太 的帖子

幫朋友問:陳呂升中會否不好?)網頁找不到)

回覆 傻太 的帖子

陳呂見升中頭三志願有95%

hkpapa852  首三志願比率=語言偽術   發表於 15-1-29 10:49
‹ 上一主題|下一主題