用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求指教48網排位
樓主: iris712712
go

求指教48網排位   [複製鏈接]

回覆:求指教48網排位

九龍灣基樂是新校舍

牛基同聖安當 邊間好d?

iris712712 發表於 15-1-26 10:20
甘我乙3改為樂天, 之後乙4仲有邊間可選擇呢??
心情好亂呀 , 希望諒解  ...
唔洗亂,咁填已經好安全。好彩就藍循/柏德,唔好彩都應該中樂天,唔洗去寶校,中樂天再去叩心儀一線。

乙3打後已經唔識填了, 請指教

hkpapa852  根本唔駛填  發表於 15-1-26 16:36

乙一至三已算最易掌控也把握唔到就無mug 計, 乙四往後真的by luck

回覆:求指教48網排位

請問大家知唔知觀塘間基法ok嗎?如果排第4好嗎?

hkpapa852  放乙4=嘥氣  發表於 15-1-26 16:59

醒目開學勳章

iris712712 發表於 15-1-26 10:05
最後結論如下, 請各位比下意見:
甲1 ) 藍循
甲2 ) 柏德

我覺得你好似浪費咗甲2同乙2,柏德唔放係1都應該入唔到,不如2個2位,選d二線學校穩陣d

kk80400 發表於 15-1-26 16:47
我覺得你好似浪費咗甲2同乙2,柏德唔放係1都應該入唔到,不如2個2位,選d二線學校穩陣d ...
甲二無話浪唔浪費喎! 放間二線係甲二, 中咗你無得抽乙一仲後悔

乙二放柏德, 總俾放48網甚它學校機會好一點 (你估真係有幾多個住48網既人真係會將46網既學校放係乙一二三?)
D人可能寧願聖安當, 秀明.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 15-1-26 16:59
甲二無話浪唔浪費喎! 放間二線係甲二, 中咗你無得抽乙一仲後悔

乙二放柏德, 總俾放48網甚它學校機會好一點 ...

柏德我朋友話佢係響46區係band 1到,即係人地首選學校

kk80400 發表於 15-1-26 17:05
柏德我朋友話佢係響46區係band 1到,即係人地首選學校
係46網係首選, 但會係幾多48網既人既首選?

46網借俾48網既, 就算48網無人揀, 46網既人都係攞唔到呢D位.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

多謝你地意見呀 .....  開始有小小心水頭幾位應該點排

依家係諗緊2線有邊d ....  點排啫 .....

hkpapa852 發表於 15-1-26 17:11

係46網係首選, 但會係幾多48網既人既首選?

46網借俾48網既, 就算48網無人揀, 46網既人都係攞唔到呢D位.

正解。

如果48網有超過十一位家長(12乘零點九)肯乙一唔放藍田四校、油塘兩校、秀茂平
兩校等熱校而選柏德做乙一,咁你個乙二係抵輸。

當然柏德做乙二就或者要抽,但你乙一咁難都去搏熱校囉,唔爭在搏埋乙二囉。

不過若然係我,我唔會搏,柏德做乙一,穩入,又或者玩大佢,得五個位的九聖做乙一。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-1-26 17:28
正解。

如果48網有超過十一位家長(12乘零點九)肯乙一唔放藍田四校、油塘兩校、秀茂平
對九聖無乜認識, 九聖真係好到值得放乙一嗎?

正解。

柏德放乙二, 可能仲俾聖安當放乙二易入

正解。

超過12個家長之餘,仲要你個隨機號碼都差過晒佢地.... 咁低輸啦!

hkpapa852 發表於 15-1-26 17:33

對九聖無乜認識, 九聖真係好到值得放乙一嗎?

其實我中意柏德多d,不過選校有時要面對現實,在48網放得五個位的
九聖,分分鐘易中過有十二個位的柏德呀!對大部份的家長黎講,得幾個
位而且仲唔知係邊的學校,送俾佢地都唔要呀。

奥脫福 發表於 15-1-26 10:59
油基顯就唔得,但牛基顯應該都有機會丫。。。
近年出生率高, 放乙二的機會真的不敢肯定

lauwingtai    發表於 15-1-27 08:20

回覆 奥脫福 的帖子

玩大之後乙二填什么?

zanezane 發表於 15-1-26 19:18

回覆 奥脫福 的帖子

玩大之後乙二填什么?

當然係隔離網的「隱世」二線學校啦。

引用:請問大家知唔知觀塘間基法ok嗎?如果排第4

原帖由 griffinma 於 15-01-26 發表
請問大家知唔知觀塘間基法ok嗎?如果排第4好嗎?
觀塘基法放乙3可以嗎?

‹ 上一主題|下一主題