用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求指教48網排位
樓主: iris712712
go

求指教48網排位   [複製鏈接]

引用:想大家幫下手排下位呀、除了藍循 本人都心

原帖由 iris712712 於 15-01-22 發表
想大家幫下手排下位呀、除了藍循
本人都心儀柏德/九龍灣基樂
但你心儀果d都要放第一志願

第二志願可能已經要填樂華天主教/楊仲明/堅樂

iris712712 發表於 15-1-22 12:28
想大家幫下手排下位呀、除了藍循
本人都心儀柏德/九龍灣基樂
不如你列一堆你心儀(最好有次序)既學校出嚟睇下
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 傻太 的帖子

congrats. 我無太大信心, 不過橫掂都係, 1-1埋佢.

傻太 發表於 15-1-22 12:33

唔係呀, 楊仲明放乙二?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

引用:請問油基顯放乙二的話,+有冇可能入到呢?抑

原帖由 OnDIETMaMi_48KG 於 15-01-22 發表
請問油基顯放乙二的話, 有冇可能入到呢?
抑或乙二, 乙三要放啲無咁熱門學校?
...
乙二放油基顯機會好少了,好多人放喺乙一的,第二通常選d無咁大熱而你入左又唔會唔鍾意既學校,頭三好重要,一派唔到就派到好後了。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+iris712712+於+15-01-22+發表

原帖由 傻太 於 15-01-22 發表

楊仲明係觀塘好多家長唔鍾意入既學校嚟,聽聞派得唔好,去叩門只要填表就即收。

hkpapa852 發表於 15-1-22 12:33

不如你列一堆你心儀(最好有次序)既學校出嚟睇下

呢區我睇中一間「隱世」的二線學校,校舍新,升中成績亦不錯(特別是女仔)。不過只有
四個位俾48網,敢唔敢放前列搏佢都係問題。

至於乙一,我緊放柏德啦(如果我仲留係48網的話)。

lauwingtai  升中成績不錯咩?夠三成?   發表於 15-1-23 09:54
hkpapa852  「隱世」唔係趙Sir先用咩?:happy   發表於 15-1-22 12:57
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:原帖由+傻太+於+15-01-22+發表但你心

原帖由 ALICE615 於 15-01-22 發表
楊仲明係觀塘好多家長唔鍾意入既學校嚟,聽聞派得唔好,去叩門只要填表就即收。

...
哦,對不起 我停留左係我嘅年代

hkpapa852  呢間係咩年代好過?  發表於 15-1-22 12:56

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-1-22+12:33+不

原帖由 奥脫福 於 15-01-22 發表
果間係46都好多人鍾意咖,我朋友就唸住1-1-1佢 不48得4個位,未必有人敢填第一

回覆 hkpapa852 的帖子

本人自行填左藍循, 所以依家統一都會甲1:藍循.  正在煩惱以下乙部學校點排位好 (1是最想...) :

1 ) 官秀(因為近屋企)
2 ) 油基顯
3 ) 九龍灣基樂
4 ) 天主教柏德
5 ) 樂華天主教
6 ) 聖安當

iris712712 發表於 15-1-22 13:10

本人自行填左藍循, 所以依家統一都會甲1:藍循.  正在煩惱以下乙部學校點排位好 (1 ...
點解乙一唔藍循埋佢??  
(我當你住藍村去藍循校車都唔會好遠)

本人自行填左藍循, 所以依家統一都會甲1:藍循.  正在煩惱以下乙部學校點排位好 (1 ...

咁你無得諗,乙一必須要填番藍循,以保叩門機會(前年我仔121無得in);至於乙二
,敢唔敢搏柏德?!

另油基顯放乙二機會不樂觀。

我都係咁話, 緊係111藍循, 秀明道官立就放棄算啦, 無謂貪近; 反正成績一定比唔上藍循

油基顯你放乙二機會唔高, 而且油基成績又唔似突出, 又係放棄好D; 柏德你排後過基樂, 咁不如放棄好了

聖安當排第六既話, 跟本同唔填無分別

乙一: 藍循
乙二: 聖安當/天主教柏德/九龍灣基樂/油基顯
乙三:  樂華天主教

多謝甘多位意見 , 最後想問下排位如下機會如何 :
甲1 & 乙1 : 藍循
乙2 : 柏德
乙3 : 聖安當
乙4 : 樂華天主教
乙5之後是否需要排架???   要排哂30間

hkpapa852  聖安當乙3應該無希望  發表於 15-1-22 14:27

iris712712 發表於 15-1-22 14:09

睇番上年的例子,乙四有人中樂天,今年照辦煮碗都好合理。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2830359&highlight=%2B%E6%A8%82%E8%8F%AF%E5%A4%A9%E4%B8%BB%E6%95%99

之不過我就唔認為乙三值得放聖安當囉。

hkpapa852  但乙3可能無機會抽到呀?   發表於 15-1-22 14:39
hkpapa852  聖安當都OK吖!  發表於 15-1-22 14:39

有何高見??

hkpapa852  但乙3可能無機會抽到呀?   發表於 4 分鐘前

我覺得聖安當只值二線尾,多人選可能係同附近多新落成的屋苑有關。同佢比,我寧願
搏下舊觀官小、牛基顯、牛基法,又或者隔離網的小學算囉。

奥脫福 發表於 15-1-22 14:53
我覺得聖安當只值二線尾,多人選可能係同附近多新落成的屋苑有關。同佢比,我寧願
搏下舊觀官小、牛基 ...

如果以升中成績睇, 舊觀塘官立小學真係唔掂喎, 得20%-25%升讀一線中學, 入讀B3學校仲有4成以上; 環境又唔好得去邊, 隔個球場仲有間美沙酮中心.

聖安當始終升讀一線中學都有3x%

hkpapa852 發表於 15-1-22 14:57

如果以升中成績睇, 舊觀小真係唔掂喎, 得20%-25%升讀一線中學, 入讀B3學校仲有4成以上

係,但如果考慮埋以B2生的身份上B1c的官中,理論上只有呢兩間官小做得到。

不過聖安當有三成幾升讀一線中學又似乎都不錯。

iris712712 發表於 15-1-22 14:09
我覺得:
乙3 : 樂華天主教

就對路d,每個志願的值博率較合理。
‹ 上一主題|下一主題