用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 RC vs PC
樓主: babycute2009
go

RC vs PC [複製鏈接]

活潑醒目型....個人覺得 RC 岩d ~~~

王家爸爸  天主教學校,自由度較高   發表於 15-1-24 09:06

回覆:RC vs PC

RC,prefer Eng secondary school

我見有仔女讀培正的朋友大多輕鬆d, 小朋友大多自己攪掂功課及温習, 品行也不錯。

会讀RC的, 父母日日都勞氣同孩子做功課,忙於測驗及考試。

王家爸爸  母語教學輕鬆好多   發表於 15-1-24 09:03

王家爸爸 發表於 15-1-23 23:10
其實兩間好唔同,一間港島,一間九龍;一間英文,一間中文,一間天主教,一間基督教。比較呢兩間學校就好似 ...
邊區冇影嚮, 準備搬屋
中英亦冇特別喜好
冇宗教信仰, 冇喜好

babycute2009 發表於 15-1-24 08:39
邊區冇影嚮, 準備搬屋
中英亦冇特別喜好
冇宗教信仰, 冇喜好
如果無其他考慮,個人認為高主教好少少。始終中學表現係好重要既指標,記得培正係HKCEE年代好強,但始終現在是DSE年代,中學既DSE成績先係重要既考慮因素。

引用:Quote:babycute2009+發表於+15-1-24+08:39+

原帖由 王家爸爸 於 15-01-24 發表
如果無其他考慮,個人認為高主教好少少。始終中學表現係好重要既指標,記得培正係HKCEE年代好強,但始終現 ...
睇DSE唔係PC好啲咩,首屆有狀元,尼兩屆都有幾個4科5**

王家爸爸  只有29個5**  發表於 15-1-24 18:55
:wave:

除非住港島區、又或者出於宗教的考慮,否則點計都應取培正。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

PC band 1A
RC 唔係 band 1A

咁,點解話RC公開試 result好過PC?

其實唔明,望高人指點。

引用:Quote:babycute2009+發表於+15-1-24+08:39+

如果無其他考慮,個人認為高主教好少少。始終中學表現係好重要既指標,記得培正係HKCEE年代好強,但始終現 ...
培正Dose有状元仲要係培小升上去的親生仔

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+15-01-24+發表如

原帖由 NICOLE123 於 15-01-24 發表
DSE

yes, 其實我唔明中文中學學生,上到大學,全部由中文轉英文點適應?

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+15-01-24+發表如

原帖由 winnietingting 於 15-01-24 發表
yes, 其實我唔明中文中學學生,上到大學,全部由中文轉英文點適應?
其實擔心什麽?培中不少科是英書中教,公開考试可自選中/英卷,培正学生不少出國留学,不见他們有問題。

引用:Quote:原帖由+winnietingting+於+15-01-24+

原帖由 NICOLE123 於 15-01-24 發表
其實擔心什麽?培中不少科是英書中教,公開考试可自選中/英卷,培正学生不少出國留学,不见他們有問題。

...
啊,原來英書,good

happyapple 發表於 15-1-24 13:38
睇DSE唔係PC好啲咩,首屆有狀元,尼兩屆都有幾個4科5**
點解培正學校網絡的英文版本資料同你講既唔同嘅?
http://www.puiching.edu.hk/info/pcms_school_profile_2012_e.pdf

根據 SCHOOL PROFILE 既資料,好似係B1C左右。係唔係 SCHOOL PROFILE 錯左?

NICOLE123 發表於 15-1-24 14:32
SSC係 Band 1C(有人話係 Band 2A)都有狀元出。

siden 發表於 15-1-24 14:14
PC band 1A
RC 唔係 band 1A
根據學校網頁,2014 DSE,培正加埋只列出29個5**既資料,高主教有73個,邊間好啲?邊間 Banding 高啲?自己比較
http://www.puiching.edu.hk/info/hkcee_excellence/main.html
http://www.raimondi.edu.hk/new/document/dse2014.pdf

mcl203 發表於 15-1-23 23:56
培正 小學8班....中學6班.....仲要派21個街位....都係要睇成績喎 ~~~
我只係話, 培正中學有超過9成位留俾小學(接近一條龍學校), 正常培小係有240人一級, 中學收220左右, 都收番近9成.
咁剩番個1成, 其實可能係B3學生, 根本都用唔到直屬位(除非學校要求教育局准許B3學生用直屬位), 咁要走都無話可說啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

雲牛 發表於 15-1-24 00:19
我見有仔女讀培正的朋友大多輕鬆d, 小朋友大多自己攪掂功課及温習, 品行也不錯。

会讀RC的, 父母日日都勞 ...

朋友仔仔讀RC, 說平日十一點做完功課同温習已算早.......經常嘔血.
她說佢個仔之前係玫瑰岡幼稚園谷到前幾名.

引用:+本帖最後由+catiou627+於+15-1-26+11:32+

原帖由 catiou627 於 15-01-26 發表
今年RC係真難頂,好多功課測考,但若介意PC中中就冇辦法。

引用:+本帖最後由+catiou627+於+15-1-26+11:32+

原帖由 catiou627 於 15-01-26 發表
請問你朋友囝囝幾年級呢?

‹ 上一主題|下一主題