用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 睡眠問題
go

睡眠問題

請問大部分A仔是不是晚上都是睡得不好,小兒4歲了,他每晚都大約3,4點起身不肯睡,到早上才睡,‧你們小朋友有沒有這問題.如有,有甚麼方法解決?我長期睡眠不足,好慘

引用:請問大部分A仔是不是晚上都是睡得不好,小兒

原帖由 Ericang 於 15-01-20 發表
請問大部分A仔是不是晚上都是睡得不好,小兒4歲了,他每晚都大約3,4點起身不肯睡,到早上才睡,‧你們小朋友有 ...
我個女以前也是這樣,每晚睡到凌晨3一4點便喊醒,自從做了針灸幾次後,就一瞓覺到天光了,很開心她改變了

引用:Quote:原帖由+Ericang+於+15-01-20+發表請

原帖由 lolotwo2003 於 15-01-21 發表
我個女以前也是這樣,每晚睡到凌晨3一4點便喊醒,自從做了針灸幾次後,就一瞓覺到天光了,很開心她改變了

...
現在小女4歲4個月,每晚也睡得很好,我自己也估不到去做針炙針自閉,連帶睡覺也改善了

回覆:lolotwo2003 的帖子

請問你係邊度幫小朋友針灸???

引用:請問你係邊度幫小朋友針灸??? +

原帖由 szenana 於 15-01-22 發表
請問你係邊度幫小朋友針灸???
我在請問有冇人試過針炙的主題裏分享了很多小女在這針炙上對A仔的改變,其中的心路歷程,你們可以在那知道^_^,那主題在下一頁:
請問有冇人試過針炙

回覆:Ericang 的帖子

我仔都係咁3,4點醒,約2個鐘才瞓返。剛開始去睇兒童睡眠科,政府有的,可叫家庭醫生寫referral, 或養和都有。我都好希望找到原因,他能瞓好d😭

回覆:睡眠問題

我上兩個月聽過一個教授嘅睡眠講助系針對 A仔 ,佢話大部份 A仔都有睡眠問題,而且佢地通常有敏感底,如果你小朋友有鼻敏感或睡眠侄息症都會導致睡眠問題,仲有如果A仔嘅感統未得到滿足都會咁。

回覆 leungsiufan 的帖子

我仔有鼻敏感,晚晚鼻塞,

我仔有鼻敏感同氣管敏感

我仔係A仔,佢經常半夜哭醒,仲會尖叫,好似好不安,你哋小朋友會哭的嗎?

聽過醫生講,A仔普遍有睡眠問題,例如半夜醒,遲睡,易醒等。髗骶骨、針炙、感統應該幫到。

回覆 Ericang 的帖子

我個女都有半夜起身喊, 佢依家三歲幾, 以前有奶咀佢可以好快瞓番, 但戒咀後, 有個幾月係差唔多晚晚半夜喊醒, 喊足大半個鐘,喊到癲咗咁,  跟住收聲佢瞓唔番就玩到天光先瞓, 嗰時真係無奈又無助到想死呀, 但慢慢日頭抱佢多啲, 對佢溫柔啲, 安撫佢多啲, 又同佢按摩手腳, 刷身, 佢慢慢睡眠改善咗好多, 依家有時一個星期一次半夜大喊, 有時一星期都無!
針灸我都有個老師叫我考慮, 但我個女未去到情緒不受控個程度, 所以唔想試住, 加油呀!!

親子童讀樂

有人話彈弓床有影響,全乳膠會好d

引用:請問大部分A仔是不是晚上都是睡得不好,小兒

原帖由 Ericang 於 15-01-20 發表
請問大部分A仔是不是晚上都是睡得不好,小兒4歲了,他每晚都大約3,4點起身不肯睡,到早上才睡,‧你們小朋友有 ...
我仔都係咁 而家啱啱四岁好左少少 一两个礼拜一次 两岁几时晚晚係半夜 我地无做乜特殊治疗 有条件就比佢多做体力运动!等佢累易睡点 其实佢的体力运动就係乱咁跑乱咁冲 因为其他也都吾识😓