用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 幼稚園校內成績重要嗎?
樓主: HoiLam1010
go

幼稚園校內成績重要嗎? [複製鏈接]

引用:Quote:Isaacmommy+發表於+15-2-5+20:14+咁

原帖由 Sindy 於 15-02-05 發表
真係好睇小朋友資質同埋家長比幾多時間, 同時有兩個老師朋友, 都係教英文, 一個唔得閒到個小朋友得六十幾分 ...
咁又係嘅,朋友自小放洋,中文只得小六程度,但她兒子(小四)在傳統名校裏中文科卻名列前茅,有時仲要問翻阿仔啲字點寫添!:excited

Isaacmommy 發表於 15-2-5 20:14
咁就大鑊! 阿媽中文唔好阿仔就……我識得有朋友中文系畢業,在一間中文程度高嘅 band 1 中學教中 ...
佢唔單止係中文系畢業既中學中文教師程度。

Isaacmommy 發表於 15-2-5 20:14
咁就大鑊! 阿媽中文唔好阿仔就……我識得有朋友中文系畢業,在一間中文程度高嘅 band 1 中學教中 ...
不過, 你朋友真係要諗吓點解會搞成咁。工作太忙無時間理嗎? 重英輕中嗎?

我有另一位朋友, 中文仲好過我之前講位同事, 最緊要係老公中文絕好過佢。佢哋兩個中文人, 覺得中文無理由會唔識的, 所以粒仔由細到大都用英文溝通, 讀IS(係國際學校, 唔係伊斯蘭國), 覺得英文好先重要。好啦, 個仔大咗了, 去外國留學添, 中文真係唔識就唔識的, 依家個仔廿幾歲, 兩公婆後悔了。

little_yolky 發表於 15-2-6 09:11
不過, 你朋友真係要諗吓點解會搞成咁。工作太忙無時間理嗎? 重英輕中嗎?

我有另一位朋友, 中文仲好過我之 ...
唔特登教中文唔係問題,冇機會接觸應該就係死因
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-2-6 12:06
唔特登教中文唔係問題,冇機會接觸應該就係死因
之前都有同佢講過, 佢當時小朋友仲細, 佢仲自信滿滿話IS有中文學。
‹ 上一主題|下一主題