用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 要揀科啦,Phy, Chem, Bio邊科讀上去感覺易handle d? ...
go

要揀科啦,Phy, Chem, Bio邊科讀上去感覺易handle d? [複製鏈接]

要揀科啦,阿仔又無idea, 有無JM有經驗分享?謝謝!
   17    0    0    0

最好全應選Phy, Chem, Bio,最少要揀二科,數叻phy,記憶好Chem, Bio

回覆 dsedse 的帖子

多謝指教

回覆:要揀科啦,Phy, Chem, Bio邊科讀上去感覺易handle d?

指教:我讀文科的,請問這3科有什麼分別?thanks

回覆 dlh525 的帖子

這3科都是理科科目,讀得到3科既學生已經好叻,我個仔唔得,只求可揀其中1至2科再加Econ,已經心足。奈何阿仔重係摸索中未定目標……

回覆:要揀科啦,Phy, Chem, Bio邊科讀上去感覺易handle d?

分別大學修科比重,詳細看大學選科

醒目開學勳章 王國長老

要認真刨一下大學入學要求

以我女為例, 擺明唔係理科料, 但我亦聽過理科要小心揀以免第2時無彎轉, 既然我女一定唔會讀工程醫科果D, likely讀humanities, business(好命的話), communications/translation (超霹靂好彩), speech and hearing (超霹靂無敵好彩), 考慮就少好多
一般佢想的科目都無要求理科, 而speech/nursing就要求biology, 所以佢揀一科biology夠了, chem睇下今年點先, phy應該唔會揀因為佢計數唔得

有人話chem最易, 有人話biology最易, 我女讀落就鐘意bio多d, 同時老師教得好唔好亦影響學生興趣同學習態度

我覺得揀科除左睇出路, 更重要無興趣同專長, 否則摘唔到星, 講咩都無用啦

回覆 Charlotte_mom 的帖子

係啦,又要兼顧興趣,能力同前路,揀科真係要小心又謹慎……

chem最easy
睇你仔女係咩專長..
記野勁=>CHEM OR BIO(大學唔揀得ENGINE)
分析計數好=>PHY (計既數其實唔算難,只係分析力要夠強咁解)

phy 溫左都未必識 mechanic未必分析到 chem一bio就有得溫 但都要理解同分析文字資料。如果想入醫療科技的話chem 必須 有bio打底更好 工程就phy同m2

醒目開學勳章 王國長老

引用:phy+溫左都未必識+mechanic未必分析到+chem

原帖由 dubbies 於 15-01-21 發表
phy 溫左都未必識 mechanic未必分析到 chem一bio就有得溫 但都要理解同分析文字資料。如果想入醫療科技的話 ...
提起M1M2,想揀理科科目的家長要同時考慮埋大學入學資格同要求。以我女數學熱誠同成績,200%唔會揀M1M2,連帶點揀理科科目都簡化晒。佢考慮過visual art,但同好幾個高年班家長傾過都唔建議,話付出與收入不成正比仲反而令學生討厭左呢科,哎!好彩我女都肯轉Econ,而家暫定Econ, bio, geog,攪掂 (geog我幫到佢,其他兩科應該要搵補習都唔太難)

dsedse  以我女數學熱誠”   發表於 15-1-21 13:36

“以我女數學熱誠”~笑左。我諗我個仔同你個女一樣同M1、M2講拜拜。 我比左各JM既意見佢参巧,加埋問左d師兄意見同佢自己意願,應該會揀Econ,Bio,重有一科佢想揀Phy,但佢Phy又唔係真係好好,都可能無得佢揀,希望佢識係餘下日子爭取Phy成績再好d……

dlh525 發表於 15-1-20 18:50
指教:我讀文科的,請問這3科有什麼分別?thanks
讀文科,又一定要選擇一科理科,如果數學唔好,讀生物應該比物理容易。

cy.muimui 發表於 15-1-21 11:06
“以我女數學熱誠”~笑左。我諗我個仔同你個女一樣同M1、M2講拜拜。 我比左各JM既意見佢参巧,加埋問左d師 ...
我諗你要阿仔思考下入U想讀d乜,入去望下果科有無乜特别要求先啦!唔係揀左d科原來入唔到想讀果系就慘啦!有d系比較general, 有d有prerequisite吖~

王家爸爸 發表於 15-1-21 12:55
讀文科,又一定要選擇一科理科,如果數學唔好,讀生物應該比物理容易。
請教一下, 有冇讀理科修中史的呢?

Anniemun 發表於 15-1-21 13:34
我讀書年代(會試)也有同學F6先修中史,仲係攞A。

王家爸爸 發表於 15-1-21 13:43
我讀書年代(會試)也有同學F6先修中史,仲係攞A。
那是否自修?

回覆 Yanamami 的帖子

是的,謝謝提醒,真係要提提佢認認真真諗吓

Anniemun 發表於 15-1-21 13:45
那是否自修?
可以自修,自己買書讀,但要提醒您的是,現在的競爭比之前大很多,除非你將來想研究歷史或讀中醫,你需要考慮讀中史,即使得好成績,是否有用?

Anniemun  謝謝  發表於 15-1-21 14:03

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-1-21+12:55+讀文

原帖由 Anniemun 於 15-01-21 發表
而家無再分文理科,揀科睇學校安排,有套餐、有散餐,預左想讀熱門科就鬥成績。揀左中史、咁就讀少科數理,都係果句,了解左大學入學門檻先,讀得理科將來可能target工科醫科理科,DSE讀少一科理科可能影響較大

dsedse  有套餐、有散餐 good  發表於 15-1-21 16:12
‹ 上一主題|下一主題