用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔英藝剛申請退學態度超差
go

大埔英藝剛申請退學態度超差 [複製鏈接]

頭先打返學校問退學申請成點,個張副校一聽到我問退學態度即刻好差,收到我封信又唔覆我,要我打去追,問佢有冇信回復返我確認退學,佢好串咁答,我地唔會架喎,有同我講你得閒就過黎拎返啲書簿啦,我就叫佢睇下有啲咩係學校要拎返,佢答,咁我叫班主任睇左先,有就打比你冇打就即係冇啦!行政差到冇人有

0    0    0    0

回覆:258174 的帖子

一間商業化,為賺錢的學校。

引用:頭先打返學校問退學申請成點,個張副校一聽

回覆:大埔英藝剛申請退學態度超差

英X呢間一向商業化,退學是明智之舉!

平心而論,如果沒有東西要取回,不再通知和致電又何不可?

bookwormsx2  態度問題  發表於 15-1-20 17:24

回覆:mrsmartie 的帖子

家長寄左申請退學信,學校唔回覆又點知申請結果?再講。就係有書簿要取回

No offense, but I don't think the school needs to notify the so called "退學申請"
難度學校不批准你就不退學?你也只是知會學校退學吧!當然,老師的說話態度我不知道,但作為家長,也不能太消費者主義。

回覆:mrsmartie 的帖子

基本回覆是常識吧

引用:基本回覆是常識吧 +

原帖由 258174 於 15-01-22 發表
基本回覆是常識吧
唔認為人地有責任要打比你, 亦都唔見得有做錯既地方
你出post鬧一間學校都唔見得你本人態度好好,或者本身品格好好
覺得自己比錢係消費者,人地就要提供優質服務比你,郁下就要投訴,要上網鬧,要上報等等,都係而家既香港人文化
呢個社會造就成呢種文化,真係好煩厭

引用:Quote:原帖由+258174+於+15-01-22+發表基本

引用:Quote:原帖由+aby336+於+15-01-22+發表唔認

原帖由 jannychan 於 15-01-22 發表
學校吾通知吾回信,甘代表一個月可自動退學嗎?
樓主咪話問左學校唔會特別通知囉?

引用:Quote:原帖由+jannychan+於+15-01-22+發表

引用:頭先打返學校問退學申請成點,個張副校一聽

原帖由 258174 於 15-01-19 發表
頭先打返學校問退學申請成點,個張副校一聽到我問退學態度即刻好差,收到我封信又唔覆我,要我打去追,問佢 ...
點解退學?學校有問題?

回覆:jannychan 的帖子

其實有同校家長有回覆的,所以先覺得好混亂

回覆:aby336 的帖子

同校家長朋友有回覆架,但冇回我

回覆:寶寶常在心 的帖子

唔關學校事,係我小朋友底抗力比較差,病得好勁醫生建議大個小小先再返學,我小朋友返得好開心,學野都冇問題架,班主任都有愛心

引用:基本回覆是常識吧 +

原帖由 258174 於 15-01-22 發表
基本回覆是常識吧
Agree.係尊重。
有d學校仲係自動轉賬學費,如果唔回覆,一陣又過左下個月既學費,拎黎搞。

我相信講者沒心, 聽者有意, 既然佢都有覆其他人, 可能真係忙中有亂,
學校都有自己既立場和行政安排, 我地做家長既都要學下體諒囉 !

學校行政係好運亂, 但老師真係好好, 亦唔見得日換老師, 如果學校行政好少少, 就唔會發生不必要的誤會

258174 發表於 15-1-19 16:35
頭先打返學校問退學申請成點,個張副校一聽到我問退學態度即刻好差,收到我封信又唔覆我,要我打去追,問佢 ...

of course, they lose a customer
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。
‹ 上一主題|下一主題